Uppdatera W10 minilaptop med för lite minne/hårddisk?

Löst
Detta ämne innehåller 37 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 5 år, 1 månad sedan.
Skapare
tozon
Deltagare

Har haft ämnet uppe tidigare för länge sedan, men inte kunnat lösa detta. Hoppas på lika bra lösning som med 1809-problemet.

Datorn är av den  typen med eSSD på 32Gb som tas upp av systemfiler så det inte finns tillräckligt med minne för uppdatering. Har återigen försökt med de rekommenderade metoderna med bl.a. USB men har efter ett antal försök lagt ner det hela.

Eftersom det sålts en mängd minilaps med den storleken på minne så måste ju problemet vara stort därute och man borde ha en gångbar lösning som inte är alltför avancerad?

Tacksam för en detaljerad beskrivning hur man kan göra.

I praktiken 32 gigabyte för lite för att hantera Windows 10, även om Microsoft själva säger att 32 gigabyte är absolut minimum för 64-bitarsversionen. Det kan dock fungera att uppdatera även med 32 gigabyte men det finns inte några garantier för vad som kommer att fungera. I teorin är det inte speciellt svårt – avinstallera precis allt som över huvud taget går att avinstallera, använd Diskrensning för att städa bort allt som går, sedan är det bara att hålla tummarna.

Det finns ett par saker att försöka. Sätt in ett SD-minne eller en extern hårddisk, och om alternativet dyker upp så hänvisar du uppdateringsverktyget till att använda det externa utrymmet som lagringsmedia. Ett annat alternativ är att använda ett stort usb-minne tillsammans med Microsofts installationsverktyg för att försöka uppdatera via usb.

Om man verkligen vill köra Windows 10 med så begränsat lagringsutrymme, och om datorn inte har mer än 4 gigabyte arbetsminne, så kan det vara en idé att testa 32-bitarsversionen av Windows (om du inte redan använder det). Det begränsar en del och kan kräva att du skaffar en ny licens, men medan minimikravet för 64-bitar är 32 gigabyte så är det bara 16 gigabyte för 32-bitars.

Microsoft har för övrigt en guide till hur det går att frigöra utrymme för just uppdateringar, de kanske har något på lager som fungerar för dig.


tozon
Deltagare

    Datorn har W10 installerat från början, men det går inte att uppdatera till senare versioner.

    Har rensat enligt alla anvisningar och har nästan inget annat än de systemfiler som var med från början.

    Har provat med installation från USB, men det vill sig inte då den bara kommer en bit tills den konstaterar att minnet inte räcker. Har dock inte provat igen nyligen då jag lagt ner mycket tid tidigare utan resultat och tror jag provat ”allt”! Har alltså kört efter Microsofts anvisningar som jag fick tips om tidigare.

    Är inne på att byta ”hårddisk” till en större, men vet inte vilken typ det är riktigt. Datorn är en Toshiba Sattelite CL 10-C102.

    Hoppas på bra tips som man kan fortsätta uppdateringen med, så man får köra med senaste W10 varianterna som vi har på alla andra datorer utan problem (utan det förra med 1809-hängningen, som löstes elegant till slut).

     

     

    Det man ska komma i håg är att i och med uppdateringarna som släpps halvårsvis så har även systemkraven ändrats. När Windows 10 lanserades var minimikravet 20 gigabyte lagringsutrymme för 64-bitarsversionen, nu är den 32 gigabyte, så förhållandena förändras.

    Jag är lite osäker på vilken typ av lagring som den datormodellen har, det verkar vara lite olika bud på om det handlar om en vanlig SSD eller om det är eMMC (som brukar vara monterat på moderkortet alternativt i form av en krets som ser ut som en minneskapsel). Oavsett vilket borde det inte vara speciellt svårt att byta till en ny och större, öppna gärna luckan bakom vilken lagringen är monterad och titta hur det ser ut. Om du vill vara på den verkligt säkra sidan tar du med dig datorn till där du köpte den och ber dem kolla vad du behöver.

    Eftersom det är en laptop så skulle jag rekommendera att du inte köper någonting mindre än 128 gigabyte.


    tozon
    Deltagare

      Datorn har W10 1511, vilken jag tror var den som följde med. Den har enlig spec en eMMC ”hårddisk” så det borde gå att byta. Den har dock bara 2 Gb RAM, som tydligen inte går att byta. Den verkar dock skapligt snabb och svarar bättre än mina andra laptops som ska ha mer minne i både RAM och HDD.

      Har nu försökt med en lös HDD på 500 Gb som är tom och formaterad, som datorn accepterar som en D: och går att läsa och skriva till. Men uppdateringsprogrammet känner tydligen inte av den då det säger att det är för lite minne kvar =2,5 Gb. Punkt 1) ar att rensa hårddiken men det finns inget att rensa utan att det påvekar systemet tydligen. Punkt 2) Kan man ansluta en extern minnesenhet om det första inte funkar, men det valet ar inte valbart??? Vad kan man göra för att den ska förstå att det är en HDD ansluten för W-installationen?

      1) Det kan vara så. Microsoft har givetvis en guide för hur man frigör utrymme, men det finns ju en gräns för hur mycket som går att plocka bort.

      2) Om jag tolkar Microsofts guide rätt så ska det fungera, men ibland händer det tydligen att en extern hårddisk inte identifieras som den ska. I Del B punkt 2 långt ner på sidan finns det instruktioner för vad man kan testa för att lösa det problemet.


      tozon
      Deltagare

        Jag vet inte riktigt vad du hänvisar till ”Del B punkt 2 långt ner” … Jag har inte sett det på uppgraderingssidan.

        Där är bara 1) rensa och 2) extern media, där 2,an inte är valbar.

        Kommer jag bara förbi det, så ordnar det sig nog. Har gjort det på enW-Pad med SD-minne som hade samma problem, men det går inte heller längre …??


        tozon
        Deltagare

          Har försökt med en massa trix för att komma förbi ochfå externa HDDn att hjälpa till, men ej …..

          Verkar som datorn inte heller vill installera flera uppdateringar som ligger och väntar sedan några dagar.

           

          På sidan som jag länkade till ovan finns först ”Del A: Frigör utrymme” och sedan ”Del B: Anslut en extern lagringsenhet”. I anslutning till guidens punkt 2 i del B finns en ruta som bland annat innehåller en punktlista med tre punkter. Den tredje punkten inleds med ”Om din externa enhet inte identifieras när du ansluter…” och där finns en länk till vad du kan göra om hårddisken inte identifieras.


          tozon
          Deltagare

            Sorry, såg inte att det var en länk. Har försökt hitta igenom enl detta, men versionen 1511 har inte det utseendet och funktionerna, se bif bild. Den har inte heller ”Storage Sense”.

            Lite fnuligare än jag kan läsa mig till.

             

            Det här börjar mer och mer likna en återvändsgränd. Möjligen att det skulle fungera att använda ett start-USB för att blåsa systemet fullständigt och göra en helt ren installation, men även om det fungerar blir det nog bara en form av konstgjord andning eftersom nästa stora uppdatering kommer i mars.


            tozon
            Deltagare

              Känner inte helt att starta om med USB, men har varit inne på tanken. Men, som sagt, det blir ju bara en tillfällig lösning då problemet kommer igen vid varje uppdatering och ”hårddisken” kanske inte kommer att räcka till för systemfilerna ens i kommande uppdateringar.

              Blir mer uppenbart att sätta in en större eMMC så jag får skruva isär för att se vad det ska vara. Verkar bara finnas en modell som inte är lika som SSD/HDD i anslutningarna, så det kanske löser sig. Då återstår bara att först föra över (spegla) den gamla till den nya, men har inte sett någon konverteringssats så man kan ansluta den externt först, för programvaran bör väl vara samma som för HDD/SSD?

              Om det enbart finns eMMC i datorn kan det kanske bli svårare än vad det verkar. När jag letar hittar jag nästan enbart referenser till mobiltelefoner eftersom de brukar använda eMMC, men jag hittade också följande information (jag ber om ursäkt för att jag bara klistrar in den på engelska):

              This is noticeably different from other versions of MMC as this is not a user-removable card, but rather a permanent attachment to the circuit board. In the event of an issue stemming from either the memory or its controller, the entire PCB (Printed Circuit Board) would need to be replaced.

              Enligt den informationen är med andra ord kretsen fastlödd på moderkortet, och enda sättet att byta den är att byta moderkort.


              tozon
              Deltagare

                Jaha, om det är så är det bara att slänga den i elektronikåtervinningen. Måste skruva bort bakstycket och kolla.

                Det hela faller ju på att den inte är uppdaterad så den fattar att en extern hårddisk är ansluten (eller USB), annars borde det ju vara en lösning så länge Windows och andra nödvändiga programvaror inte överstiger 32 GB.

                Redan när den byggdes var ju hårddisken uppenbart för liten då den inte verkar ha uppdaterats sedan dess. Man tycker ju att man skulle ha lite framförhållning på sånt.

                Jag tror helt och fullt att tillverkaren vad medveten detta, men eMMC är billiga och ju mindre de är desto billigare är den. Så för att kunna göra en så billig dator som möjligt har de kapat varenda produktionskostnad de har kunnat. Att det sedan inte skulle fungera speciellt långt in i framtiden… *axelryckning*

                En sista åtgärd innan du kastar den kan ju vara att blåsa systemet fullständigt och installera från början med ett USB-minne. Om det fungerar få rdu en modernare version av Windows som kanske hanterar små lagringsutrymmen bättre och kan komplettera systemenheten med exempelvis ett SSD-minneskort som extra enhet. Det värsta som kan hända är att det är bortkastad tid, det bästa att det fungerar och du kan använda datorn ett tag till.


                tozon
                Deltagare

                  Har försökt hitta info på Toshibas hemsida om hur göra, men där är det mycket sparsamt och datorn finns inte med i listan på dom som ska kunna uppdateras med 1809 vad jag kan se.

                  Ska ge den en möjlighet att, som du säger, ”blåsa systemet” och se vad det kan göra.

                  Kan jag använda USBn som jag hade till datorn som ”svimmade” med 1809 och fortsätta då den frågar om ”totalt återskapande”? Ska i alla fall börja med att titta vad den har inombords i hårdvaran.

                  Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.