Uppdatering till Win 10

Inte löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 8 månader sedan.
Skapare
perxyz10
Deltagare

Hej!

Jag har en dator med Windows 7 Home Premium SP 1. För ett par månader sedan satte jag i en SSD-disk till vilken jag flyttade min systempartition med det medföljande programmet. Nu försöker jag uppdatera till Windows 10. Jag har försökt via Update och skapat en dvd med ett verktyg från MS. Efter att installationsprogrammet kollat efter nya filer och kopierat en del får jag meddelande om att det inte går att installera Win 10 på datorn. Anledningen som visas: ”Det gick inte att uppdatera partitionen som är reserverad av systemet” . När jag tittar med diskhanteraren så ser jag två 100 MB partioner, en på varje disk. Den ena heter ”Data” och den andra ”Reserverad av systemet” och ingen av dem har någon enhetsbeteckning. Den reserverade ligger på den gamla disken. Har ni någon idé om vad det kan vara?

/Per

Här får vi skilja på teori och praktik, du kommer att förstå varför om en liten stund.
I teorin är det nämligen ett relativt enkelt problem – det finns en dold partition på datorns hårddisk som innehåller filer som behövs för att datorn ska starta, och det installationsprogrammet säger att denna partition är för liten. Windows startfiler får helt enkelt inte plats på den. I praktiken kan det däremot vara stökigt att fixa eftersom det effektivaste sättet att lösa problemet är att öka storleken på den partitionen, men det görs inte hur som helst om man inte är erfaren med att arbeta med partitioner. Det är en del av datorpysslande där ett par feltryckningar bokstavligt talat kan utplåna allt på en hel hårddisk för all framtid.
Det skulle även kunna gå att omvandla partitionen till en läsbar partition för att sedan radera och/eller komprimera filer på den för att frigöra utrymme, men där gäller tumregeln att ”om du behöver fråga hur man gör ska du inte göra det”.
Det kan dock finnas en enklare lösning som eventuellt är tillräcklig för att lösa problemet. Om du har fler enheter än SSD:n (extra hårddiskar, externa hårddiskar, och så vidare) kan du försöka att koppla ur så många du bara kan och försöka igen. Det kan eventuellt räcka för att lyckas genomföra installationen.


perxyz10
Deltagare

    Det är många år sedan jag använde Partion Magic och jag har inget sådant installerat för tillfället. Var det inte så att det fanns ett sådant program på en av era diskar för ett tag sedan? Vad jag inte har riktigt klart för mig är vilken av partionerna som datorn startar via, är det disk0? Det finns en massa språkkataloger, kan dessa tas bort? De enda som språk jag använder är engelska och svenska. Jag förstår att det är känsligt och är ganska försiktig om jag gör något i dessa partitioner. Det finns förmodligen en anledning till att de inte är så lätt att komma åt dem.. 

     

     

    /per

    Du har säkert redan gjort detta, men jag tar upp det ändå så att vi inte pratar förbi varandra.

    Klicka på Start-knappen, högerklicka på Dator och välj Hantera. När programfönstret öppas klickar du på Diskhantering i den vänstra kolumnen (den ligger under Lagring). Där finns partitionen Reserverad av systemet som ska vara 100 megabyte och det är den som är för liten. Där finns även partitionen som heter C: och i den rutan borde det bland annat stå Systemstart. Där har du partitionen som används för att starta datorn.

    Hur många partitioner har du på Disk0? Du råkar inte ha en partition som heter D: också?


    perxyz10
    Deltagare

      Jag brukar köra diskmgmt.msc fast det blir ju samma resultat.  På disk0 finns två partitioner en som heter data och c:. Data tar 100 MB och c: resten av disken. Den senare är markerad med Systemstart, växlingsfil och krachdump. Bägge är skapade med programmet som följde med disken.

      Har du testat att plocka bort alla externa enheter, minneskortläsare och sådant, startat om datorn och sedan försöka igen?

      En sak som kan hjälpa är om du i fönstret för Diskhantering högerklickar på partitionen Reserverad av systemet, väljer Egenskaper, klickar på fliken Verktyg och testar att defragmentera. Partitionens storlek brukar nämligen räcka, och en defragmentering kan förhoppningsvis frigöra tillräckligt mycket utrymme.

      Om inte det heller hjälper skulle jag helst vilja hänvisa dig till Microsofts support, de vet hur man löser detta. https://support.microsoft.com/sv-se/contactus

      Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.