Windows kraschar med fel inställningar.

Inte löst
Detta ämne innehåller 4 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  chbengt 3 år, 3 månader sedan.
Skapare
chbengt
Åskådare

Kanske även ska vara under tipsdelen. Min dator kraschar under spel. Det är ett eget bygge som är ca 6 år gammalt. 8 kärnig processor från AMD. Nvidia grafik 8 gb. Rejäl processorkylning. Asus moderkort. Problemet är uppstod på så vis att jag en gång ställde in allting på högsta prestanda, både i moderkortsinställningarna samt i energialternativen i Windows. När jag för en vecka sen testade att köra allting på normala inställningar försvann problemet. Jag kan nu köra på högsta grafik i alla mycket krävande spel i timmar utan blåskärm eller frysningar. Nu till själva frågan. Varför finns dessa inställningar tillgängliga överhuvudtaget och hur kan man använda sig av dem utan krascher.

Det låter nästan som en lite filosofisk fråga, men enkelt uttryckt visar Windows de inställningar som är aktuella och fungerar för den dator som operativsystemet används på. Det är till exempel därför som Windows visar olika alternativ beroende på om det används på en bärbar dator, en stationär dator, en surfplatta et cetera.

Det hade möjligtvis varit enklare att svara om du hade känt till eventuella felkoder, hur krascherna yttrade sig (blåskärm, svart skärm, datorn stängde av sig och så vidare) och sådana saker. Om jag ska komma med en gissning så skulle det vara att det kanske inte är Windows som är orsaken utan strömförsörjningen. Att köra med maximala prestanda på allt drar mer ström än normalt läge, och har man då ett äldre nätaggregat som har åldersskäl har tappat effekt (vilket alla gör) kanske datorn krävde mer ström än vad som kunde levereras vilket resulterar i en krasch. Att det fungerar nu kan bero på att förbrukningen balanserar på gränsen och att det räcker att starta ett par bakgrundsprogram som kanske kördes tidigare men som inte körs nu för att datorn ska krascha igen.

Det kan också ha varit någon form av konfigurationsfel och att en uppdatering har löst problemet. Allt handlar som sagt om vilket typ av krasch det handlade om.


chbengt
Åskådare

    Jag har också tänkt på strömmen. Jag har ett 2 år gammalt nätaggregat på 850 w. Detta ska räcka och mer därtill men en tanke är att de enskilda strömutgångarna inte räcker till. När datorn tidigare har kraschat så fryser ibland grafiken utan att man kan byta till aktivitetshanteraren. Bara att starta om hela datorn. Ibland blev det blåskärm med olika felmeddelanden typ page fault in non paiged area eller system service expired. Datorn har hela tiden varit uppdaterad, det är jag noga med så de ändringar jag gjort har kommit till efter den senaste uppdateringen. Grafikkortets ström ska vara korrekt dragen utan flaskhalsar.

    Om nätagget är på 850W borde det räcka långt. Om det fortsätter att trassla blir det tyvärr att fortsätta att samla ledtrådar vid varje krasch, för de två som du räknar up kan vara allt från gamla drivrutiner (även sådana från moderkortstillverkaren) till att minneskapslar börjar bli defekta och mycket däremellan.


    chbengt
    Åskådare

      Japp. okej, Moderkortet är gammalt, så även ramminnen och min plan är då att så småningom skaffa nytt moderkort, processor och nya ramminnen. D.v.s. en total ombyggnad av maskinen. Men för nu funkar den ju faktiskt. Tack för responsen i alla fall.

      Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.