Windows update

Löst
Detta ämne innehåller 9 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 2 år, 7 månader sedan.
Skapare
user-331326
Åskådare

Hej

Jag har två HP-laptop och en stationär PC. Alla har Windows 10, 64 bit. Alla tre har samma problem med en kumulativ uppdatering av Windows 10. De laddar ner uppdateringen och börjar installera men stannar på 20%, står där och tuggar en stund sedan meddelas att uppdateringen misslyckats och att jag skall försöka igen vilket jag gjort ett antal gånger. Uppdateringens ID = KB5005033. Jag har provat att köra felsökaren under Windows update men det gav inget. Jag bifogar några filer som visar status för en av mina Laptops.
Har du något tips?
(Det verkar vara en bug som orsakar att ”Lägg till fler filer” inte fungerar, därför bifogas endast en fil.)

 

Testa att tillfälligt stänga av datorns antivirus och försök att göra uppdateringen för att se om det fungerar bättre. Vad använder du för antivirus?


user-331326
Åskådare

    Hej

    Jag använder sedan många år F-secure safe som antivirusprogram. Jag stängde av det och körde windows update igen med samma usla resultat som tidigare. I bifogad fil ser du resultatet.

    /Kjell

    Eftersom problemet finns på tre datorer är jag inte säker på att det är uppdateringen som orsakar problem, utan att uppdateringen drabbas av problem. Vad finns det för gemensamma nämnare mellan de tre datorerna, inte minst i fråga om vilka program som används på datorerna och då främst säkerhetsprogram. Gör de samma antiransomware, vad är det för brandvägg som används et cetera?


    user-331326
    Åskådare

      Hej

      Faktum är att min stationära PC helt plötsligt frågade om jag ville uppdatera och starta om, vilket jag gjorde. Den svalde uppdateringen utan krångel så den är just nu OK. Nu återstår min och min frus LapTops.
      Det gemensamma för mina tre PC är mitt hemmanätverk och att jag använder F-secure, Patch my PC och Ashampoo Win Optimizer på alla tre.

      /Kjell

      Gjorde du någonting mellan senaste gången installationen misslyckades på stationära datorn och nu när installationen fungerade? Något program som har uppdaterats eller avinstallerats, någon korrigering gjord med WinOptimizer, någonting sånt?


      user-331326
      Åskådare

        Nej, inget jag kan påminna mig. När jag tänkte stänga ner den kom frågan om uppdatering helt oväntat.

        Jag undrar om det finns något smart program i fördelzonen som kan hjälpa till med trilskande uppdateringar?
        /Kjell

         

        Bara för att pausa uppdateringar vilket ju är lite malplacerat i det här fallet. Ett alternativ är att ”installera” Windows 10 på datorn med Microsofts eget verktyg för ändamålet. Det kan låta knäppt men det är lite olyckligt språkbruk som kan uppfattas som missvisande, för om man använder verktyget och skapar ett USB-minne med uppdateringen och använder det på en befintlig Windows 10-installation kommer den inte att installera operativsystemet utan i stället uppdatera det. Det fungerar lite som att göra en återställning fast med senaste versionen av Windows 10, och om du inte vill så handlar det inte om någon ren installation utan du kan välja att ha kvar dina filer och dokument så att bara själva Windows omfattas.


        user-331326
        Åskådare

          Hej

          Jag följde rådet och använde Microsofts uppdateringsassistent.  Den fungerade utmärkt. Det tog dock nästan en hel dag  av nerladdningar och installationer. Nu är min ena Laptop uppgraderad från version 20H2 till 21H1, bara den andra kvar.
          Tack för hjälpen.
          /Kjell Persson

          Då får vi hoppas att det fortsätter att gå lika bra, fast kanske lite snabbare. 🙂

          Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.