Kört fast i e-postvärlden

Inte löst
Detta ämne innehåller 11 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 år, 3 månader sedan.
Skapare
Molde
Medlem

Jag har fått hjärnsläpp när det gäller e-mail. Jag har 3 mailadresser varav 1 ligger hos Bredband 2 sedan flera år. Dom andra två är gmailadresser. Alla 3 ligger under Windows Live mail 2011 i datorn. Vad jag försöker göra är att få alla tre att fungera i gmail och ta bort Live mail. Det är här hjärnsläppet inträder. Endast 1 gmail fungerar. Att jag måste ställa in olika värden på bredband2-servern vet jag och försöker få fram dessa värden. Räcker det sedan att fylla i respektive Googlekontos lösenord för dom andra 2 för att det skall fungera eller är det fler parametrar som skall fyllas i?Man uppmanas ibland även att fylla i Microsoft konto lösenord. Har dessa något samband så att det ena kräver det andra?

 

Det var en faslig soppa som du har hamnat i, och en del saker går helt enkelt inte att reda ut på ett smidigt sätt. Innan vi kastar oss över saker och ting tänkte jag bara komma med några extrafrågor.
1. Vilket operativsystem använder du?
2. Angående din adress hos Bredband, använder du POP eller IMap för att hämta meddelanden?
3. Och bara för att ”sätta tonen” på fortsättningen – har du möjlighet att skrota och överge några av adresserna, eller använder du alla tre aktivt?


Molde
Medlem

    Hej! Jaa, det är inte lätt för en gammal pensionär. Fråga 1. är Windows 10.

    Fråga 2. har kollat med bredband och fått följande svar: inkommande e-postserver, mailin.bredband2.com POP3-port 995, IMAP-port 993. (vet inte skillnaden).

    Utgående e-postserver:mailout.bredband2.com SMTP-port 465. Fråga 3.Vill gärna behålla alla 3 adresserna.

    Någonstans har jag ”strulat ” till det ism kopplingen till mobiltelefonerna (2st android). Man kan ju använda mail i mobilen. Skall jag försöka ”nollställa” alltihop och försöka börja från början och enbart använda g-mail för allt?

    En drastisk men i det långa loppet bästa manövern är om du kan överge alla utom en Gmail-adress. Gmail är en extremt kompetent e-posttjänst och väl värd att satsa på.

    En fördel är att du skulle göra dig mer oberoende av din internetleverantör. Om du skulle få för dig att byta internetleverantör (om du till exempel hittar ett billigare alternativ) skulle du förlora alla adresser hos bredband inklusive alla meddelanden som eventuellt finns lagrade på deras servrar. Om du bara använder Gmail kan du hoppa mellan internetleverantörer precis hur du vill, din Gmail-adress kommer fortfarande att fungera.

    En annan fördel är att Gmail använder mycket modernare teknik för hantering av e-post. Enkelt uttryckt synkroniserar den meddelanden mellan alla dina enheter så att du alltid har tillgång till din e-post överallt, inklusive i webbläsaren. POP- och Imap-teknikerna var omoderna i början av 00-talet, och det är inte ens en överdrift utan bokstavligt talat korrekt, de var faktiskt primitiva redan för 15 år sedan.


    Molde
    Medlem

      Det var ett överraskande snabbt svar! Ja, nu får jag tänka om! Det verkar ju väldigt vettigt det du skriver. Om man bara har ett mailkonto, kan man läsa det på alla enheter, 2 mobiler, en stationär och en bärbar? Kan man det är det ju inga problem. Jag har hela tiden trott att man måste ha ett konto för varje enhet!

      Då kan jag ju ta bort Live Mail också?

      Det stämmer, om du har ett Gmail-konto kommer samma konto att kunna användas av alla enheter. Oerhört praktiskt, och det kommer inte bara att synkronisera din e-post utan även kontakter, kalender et cetera. Om du matar in ett möte eller en kontakt på den stationära datorn kommer det att dyka upp även på de andra enheterna.

      Med Live Mail, menar du programmet eller Microsofts e-posttjänst (som även kan gå under namnet hotmail, Outlook.com med mera)?


      Molde
      Medlem

        Nu tror jag att jag börjar komma in på banan igen. Jag har inte vetat att Fb använde egna konton, inte att olika enheter kan använda samma Googlekonto. Därför har jag fått till ett mishmatch av allt.

        Kan jag alltså göra så att spara en G-mail, Ta bort/avbeställa mailen på Bredband2,  ta bort det andra G-mailet, när det är klart ta bort programmet Windows Live mail. Därefter bringa reda på Fb- konton som skall vara kvar eller inte.

        Om jag har fattat det hela rätt så tackar jag innerligt för hjälpen!

        Om vi för ett ögonblick ignorerar detaljen att du kan ha tagit emot e-post med alla konton och att radera konto riskerar att ta bort meddelandena på det kontot, så kan du radera vilka e-postkonton du vill, men precis som du säger – spara det Gmail-konto som du vill använda i fortsättningen. Då slipper du dina Bredband2-mailkonton och du kan konccentrera dig på ditt modernare Gmail-konto.

        Om du vill kan du få ditt Gmail-konto att hämta nya meddelanden från dina Bredband2-konto. Det kan vara praktiskt att använda ett tag, ungefär som eftersändning på vanliga posten. Då kan du strunta i att hämta e-post från Bredband2-kontona, men eventuella meddelanden som skickas dit kommer att dyka upp på ditt Gmail-konto i stället, och du riskerar inte att missa några meddelanden.

        Den inställning gör du genom att logga in på ditt Gmail-konto med webbläsaren, klicka på kugghjulet uppe till höger och välja Inställningar. Klicka på Konton och import, och vid Kolla e-post på andra konton klickar du på Lägg till ett e-postkonto. Följ guiden, och om du har fått rätt information från din internetleverantör kommer det som skickas till den kopplade adressen att dyka upp i Gmail i fortsättningen.


        Molde
        Medlem

          Tackar, skall följa detta! Dock har jag fått ett nytt problem. Jag hittar inte hur man stänger ner befintliga g-mailadresser som inte är aktuella längre. (Det här blir snart en hel bok)

          Det är klurigare eftersom ett Gmail-konto egentligen inte är ett Gamil-konto utan ett Google-konto, och Google-konton ger tillgång till en mängd olika Google-tjänster som Gmail, onlinelagring med Google Drive, Kalender, Youtube (som iofs kan användas utan att logga in men som ger fler funktioner om man är inloggad) och så vidare. Om du raderar ett Google-konto kommer du med andra ord att radera betydligt mer än bara Gmail-funktionerna.


          Molde
          Medlem

            Nu går det runt igen! Min fru och jag har varsin g-mailadress. Nu har jag hamnat i läget att vi inte kan skifta mellan våra mailkonton i datorn. Igår kunde jag skifta genom att klicka på den runda ringen uppe till höger. Idag går det inte alls. Jag kommer inte åt mitt konto, som är satt som standardkonto. Visst borde man kunna både  skicka och ta emot post med bägge kontona? Våra mobiler både sänder och tar emot.

            Med två personer som använder datorn är det alltid bäst att ha två olika användarkonton datorn. Då slipper man alla sådana problem, plus att när det gäller Google-konton och Microsoft-konton är det väldigt trassligt att ha två Google- eller Microsoft-konton på samma datoranvändarkonto. Bägge är nämligen desigande för att en användare ska vara inloggad hela tiden på de två tjänsterna. När respektive datoranvändare surfar till exempelvis Gmail kommer personen redan att vara inloggad.

            Att ha två personer som använder samma ansändarkonto på datorn är ingefär som att två personer använder samma tandborste – det är smidigt för det tar mindre plats och man blandar inte ihop dem, men i praktiken är det bättre med varsin.

            Forumet ’E-POST’ är stängt för nya ämnen och svar.