CD18 installera Chromium

Löst
Detta ämne innehåller 9 svar, har 4 deltagare, och uppdaterades senast av  johanssonl 9 år, 5 månader sedan.
Skapare
johanssonl
Medlem

Det var ju en lättföljd instruktion om hur man installerar Chromium men det börjar fel. Hur flyttar man Chromium från CD´n till datorn? Det sägs ingenting om det. Startar jag skivan så kommer man till valet ”Installera Chromium”. Är det samma sak som att flytta Chromium till datorn? Vågar jag klicka på ”Installera Chromium”?

Jadå, det vågar du.


johanssonl
Medlem

    Filen som sparas ned på datorn är ju ingen .iso-fil som ni nämner i tidningen utan det är en .exe-fil. Vad gör jag med den?

    När du startar installationen från cd-skivan ska du inte spara exe-filen utan välja att köra den. Då installeras en zip-fil på hårddisken. Packa upp den filen och du får en .img-fil som är skivavbildningen med Chromium. Lägg skivavbildningen på ett usb-minne, allt enligt instruktionerna i tidningen.

    /Markus Dahlberg

    Vänligen
    Markus Dahlberg, redaktör


    johanssonl
    Medlem

      Gör jag som du säger kommer jag till en ruta som säger ”This will install Chrome on Your computer” och får två val: fortsätt eller avsluta.

      Skall jag verkligen välja ”fortsätt” och installera Chrome? Jag skall ju bar få en .img-fil sparad på hårddisken.

      Varför skall det vara så bökigt att spara en fil? Och varför har ni hoppat över dessa bökiga inledande steg?


      5013303630
      Åskådare

        Jag har provat i en gammal ”tömd” bärbar. Då jag också fann detta underligt. Du får till slut en fil installerad i en zip-katalog som heter ChromeOS-Vanilla-4028………. osv. Har inte ännu gått vidare men hoppas att  efter WIN32 disk imager få in filen i ett usb. Håll tummarna 🙂


        5013303630
        Åskådare

          Ja alltså resultatet blev, nada. Inga av mina datorer var intresserade att starta på det modem som den sk ChromeOS-Vanilla img-filen fanns på.

          Efter mååååånga timmars strulande och utan resultat körde jag mitt SanDisk Cruiserblade 16Gb som beskrivits, formatering med HDD low level programmet, varefter det inte hittades av win. Startade administrationsverktyg, datorhantering, diskhantering. Formaterade och partionerade modemet och si, nu hittar win det igen. I artikeln står bara ”högerklicka och välj Formatera” något är inte med sanning överensstämmande . Vad är fel. Är inte något bortglömt i instruktionerna?

          Är det här man ska skriva, Gör om gör rätt ? 🙂

          Skulle verkligen vara kul att prova Chromium. Känns lite som att vara tillbaka på ZX Spectrum tiden.


          johanssonl
          Medlem

            Jag ger upp. Lyckas inte få någon fil kopierad till datorn.

            Jag håller med om att det är lite småpyssligt att få fram image-filen så att den inte ligger i något packat arkiv, eftersom det kräver en hel del steg. Just den delen av guiden kunde gärna ha fått innehålla ett par steg till, eftersom det känns som att den hoppar över ett par detaljer i början.
            Nu har jag i alla fall grävt ner mig i dina frågor och gång efter annan testat att följa guiden med några olika usb-minnen, och mitt problem är att jag inte lyckas återskapa dina problem.
            Som Markus skriver tidigare ska installationsfilen som ligger på cd-skivan köras, varvid det skapas en mapp som bland annat innehåller den ”zippade” imagefilen, som i sin tur behöver packas upp som beskrivs i punkt 1 på sid 64.
            Hoppa därefter till guiden på 65, det programmet preparerar usb-minnet så att det går att starta datorn med det, och lägger in informationen från imagefilen så att USB-minnet skulle kunna liknas vid en bootbar extern enhet. Imagefilen ska alltså inte kopieras som en vanlig fil till usb-minnet, utan WIN32 disk imager måste användas för att preparera det.
            När du sedan startar datorn är det väldigt viktigt att du läser punkt 1 i guiden på sid 66, så att du kan ta reda på hur du, på just din dator, ska bära dig åt för att datorn ska använda usb-minnet som startenhet i stället för den vanliga hårddisken eller en eventuell optisk enhet.

            Om det fortfarande inte reder ut sig, hojta så ska vi se om vi inte kanm läsa det, johanssonl. Samma sak gäller för övrigt dig Christer Johnn, men starta gärna en ny tråd med dina eskapader, så slipper vi två stycken eventuellt olika problemlösningar i samma tråd. Det kan bli rörigare än nödvändigt.


            johanssonl
            Medlem

              Tack för hjälpen. Mitt problem var farhågan med att klicka på ”installera” -knapparna som dök upp. När jag väl vågade klicka på installera så gick allt som det skulle. Men mina tre datorer ville inte fungera med Vanilla. Jag hämtade en version från arnoldthebat istället och som fungerade för mina maskiner.

              Forumet ’FÖRDELSZONEN’ är stängt för nya ämnen och svar.