Hårddisken kan inte nås i Utforskaren

Inte löst
Detta ämne innehåller 4 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 3 månader sedan.
Skapare
vidarferm
Åskådare

Hej!
Jag försökte klona min C-disk med programmet Aumei Backupper på er senaste skiva (1/2015). Jag har en WD extern hårddisk på 500 GB med USB-koppling som jag hittills använt för säkerhetskopiering av egna filer. När jag startade kloningsprogrammet fick jag en meddelande att alla befintliga filer på den externa hårddisken skulle komma att raderas, så jag kopierade över de filer, härrörande från min äldre, kraschade dator som jag inte var helt säker på att de förts över till min nuvarande (till D-disken) och raderade sedan alla egna filer från den externa disken (med beteckning  H).
Jag startade sedan kloningen. Kopieringshastigheten varierade enormt, från nära 0 till 20-30 MB/sek, men verkade annars fungera. Det tog ca 2 timmar. På slutet använde jag datorn i annat program också. När kopieringen avslutats klickade jag på ”Finish”. Då kom det upp ett meddelande på skärmen som sade ungefär: H-disken innehåller inget känt filformat, den måste formatteras, Vill du formattera? Nu minns jag inte  helt säkert om jag svarade ja eller inte, men när jag sedan tittade i Utforskaren, så fanns inte H-disken kvar längre, fastän den fortfarande var fysiskt inkopplad. Har sedan försökt starta om datorn med den externa disken inkopplad, men datorn hittar den inte.
Går det att rädda den externa hårddisken på något sätt, eller är den helt förstörd?

Eftersom du inte kommer ihåg om du svarade jag eller nej på formateringsfrågan får du nog anse att innehållet på den externa hårddisken är förlorat (vilket i sig inte borde spela så stor roll eftersom det är en klon/kopia av något du fortfarande har), men det borde inte vara några problem att göra hårddisken användbar igen.
Nu framgår det inte vilket operativsystem du har, men verktyget vi vill starta heter Diskhantrering.

I Windows 7 klickar du Windows-knappen, högerklickar på Dator och väljer Hantera. I fönstret som dyker upp klickar du på Diskhantering i kolumnen till vänster.
I Windows 8 är det enklast om du trycker på Windows+D för att hoppa ut till skrivbordet, högerklickar på Windows-knappen nere i vänstra hörnet, och sedan väljer Diskhantering.

I fönstret visas alla enheter du har i datorn, och här borde även den externa hårddisken visas. Genom att högerklicka på hårddisken får du fram alla alternativ för hårddisken, bland annat för att partitionera och formatera.


vidarferm
Åskådare

    Tack för rådet!

    Det visade sig dock att den externa hårddisken faktiskt visades i Utforskaren när jag försökte igen (det gick inte tidigare, trots omstart av datorn) och jag fick då frågan om jag ville formattera. Jag svarade ja och den formatterades. Körde sedan kloningsprogrammet i Aomei Backupper enligt beskrivingen i 1/2015. Kloningen verkade fungera och tog ca 1 timme. Dock kom det under tiden upp ett meddelande att H-disken saknar känt filsystem och att den måste formatteras. Denna gång tryckte jag bara bort meddelandet och kloningen fortsatte till 100%. Efter att jag tryckt ”Finish” fanns disken H fortfarande i Utforskaren. Men om man klickar på H-disken i Utforskaren kommer åter ett meddelande att disken måste formatteras. Är detta normalt? Om man följer den uppmaningen kommer ju min klon att tas bort! Kan man se på något sätt att de klonade filerna verkligen finns där? Har nu också gjort en boot-enhet på ett USB-minne.


    vidarferm
    Åskådare

      PS

      Jag har Windows 8.

      Testa att boota på USB-minnet och titta på den externa hårddisken. Vid en fullständig enhetskloning kommer destinationen för eller senare att få sitt MBR och andra delar överskrivna, vilket intuitivt kan få operativsystemet du kör med att tappa bort vad det är för enhet som är ansluten och därmed vilja formatera den.

      Forumet ’FÖRDELSZONEN’ är stängt för nya ämnen och svar.