Sandboxie ett skämt?

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 9 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

Hade det varit 1 april hade jag nog trott det var ett skämt. Med programmet Sandboxie utlovas nämligen att vi nu kan surfa utan risk för allvarliga konsekvenser. Detta program däremot måste ju då få helt enorma konsekvenser, inte minst för antivirusföretagen. Några säkerhetsprogram torde inte längre behövas, och vi slipper alla uppdateringar. Tillverkarna av virus och annan farlig kod kan också lägga ner verksamheten eftersom alla surfare nu är skyddade. Helt underbart! Så nu slänger jag ut alla sådana program från min dator, vilket kommer att leda till en avsevärd hastighetsökning. Eller lovar Sandboxie för mycket?  

Njae, på sätt och vis stämmer det du säger, men det är att dra alldeles för stora växlar över programmet funktionalitet. Det stämmer att det som körs i Sanboxie blir ofarligt för datorn eftersom ingenting inuti Sandboxie når någonting utanför Sandboxie och vice versa. Skulle till exempel en webbplats försöka ställa till med något när du surfar till den i Sandboxie kommer den inte att lyckas eftersom den inte når själva datorn, och allting i sandlådan utplånas när du stängar av Sandboxie.
I teorin har du alltså helt rätt i säkerheten, men i praktiken blir det däremot lite annorlunda eftersom säkerheten enbart kan upprätthållas så länge absolut ingenting tillåts kommunicera över ”Sandboxie-gränserna”. Du kommer med andra ord aldrig att kunna ladda hem en enda fil från internet (eftersom de bara lagras i Sandboxie och utplånas när du stänger programmet), om du kör en ordbehandlare kan du aldrig spara några dokument av samma anledning, och så vidare. Man skulle kunna kalla Sandboxie för en slags karantän, och precis som med en verklig karantän är den bara effektiv när inte ens luft tillåts bryta gränserna.
Även i Sandboxie är det möjligt att råka illa ut. Låt oss säga att du surfar till en skadlig webbplats och webbläsaren i sandlådeläget blir infekterad. Om viruset läser av vad du skriver och vad du matar in i fält på webbläsaren, kommer viruset att rapportera detta precis som om datorn vore infekterad. Att viruset utplånas när du stänger sandlådan påverkar inte vad du gör i den infekterade sandlådan.
Sandboxie fungerar utmärkt och håller vad det lovar, men det är givetvis inte någon universal patentlösning som löser alla problem och gör tillvaron fullständigt säker. Behåll dina säkerhetsprogram med brandvägg och antivirus och allt sådant, och använd Sandboxie som en extra säkerhet om du vet att du kommer att besöka tvivelaktiga webbplatser eller göra något annat som skulle kunna ställa till med otrevligheter.

Forumet ’FÖRDELSZONEN’ är stängt för nya ämnen och svar.