Favoriter borta i Edge

Inte löst
Detta ämne innehåller 11 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av PC-tidningen support PC-tidningen support 6 månader, 2 veckor sedan.
Skapare
user-331326
Åskådare

Hej

Jag har en HP Laptop med Windows 10 Fall Creators update. I morse bytte jag lösenord på mitt Googlekonto, vilket inte borde påverka Edge, tycker jag. Lite senare samma dag försvann samtliga favoriter ur Edge, vilket för mig är en smärre katastrof.

Jag tar månadsvisa backupkopior av viktiga kataloger på hårddisken, bland andra ”C:\Användare….” så jag borde kunna hämta tillbaka favoriterna från backuppen. Jag vet dock inte vilka filer jag skall hämta. Det är dock lite konstigt att katalogen Användare heter Users på backuppen.

Jag skulle uppskatta om ni kan hjälpa mig med detta.

Hälsningar
Kjell Persson

Använder du ett Microsoft-konto för ditt användarkonto, eller använder du ett lokalt konto?


kjel35
Åskådare

  Hej

  Jag vet inte riktigt vad det är för skillnad på Microsoftkonto och användarkonto. Då jag startade min LapTop för första gången angav jag mitt Microsoftkonto, sedan har jag inte tänkt mer på saken, så jag vet inte säkert om jag använder lokalt eller microsoftkonto.

  Enkelt uttryckt ligger ett lokalt konto bara lokalt på datorn, medan Microsoft-kontot synkroniserar och samarbetar med ditt Microsoft-konto på internet. Om du använder Microsoftkontot lagras sådant som favoriter på ditt konto på internet, och synkroniseras så att du har favoriterna på alla anslutna enheter. Du kan dock behöva logga in på Windows 10:s inbyggda OneDrive-app för att favoriterna ska laddas hem.

  Däremot har du helt rätt i att ett ändrat lösenord på ett Google-konto inte ska påverka Edge, de har egentligen inte med varandra att göra. Måhända en dum fråga, men om du klickar på de tre punkterna uppe i högra hörnet ( i Edge) och väljer Favoriter – är det tomt där? Så att det inte bara är verktygsfältet Favoriter som inte visas.


  kjel35
  Åskådare

   Tack för upplysningarna om konton. Det verkar bra att använda Microsoftkonto och få synkronisering av favoriterna till flera PC’n. Jag hittar inget som verkar ha med favoriter att göra då jag går igenom katalogerna i min OneDrive, som jag når genom att klicka på det lilla molnet  i höger del av verktygslisten. Det är tomt även då jag klickar på de tre punkterna uppe i högra hörnet ( i Edge) och väljer Favoriter.

   Några frågor:

   1. Var lagras favoriterna lokalt i min LapTop?

   2. Kan jag läsa tillbaka favoriterna från min backup?

   3. Hur går jag över till att använda Microsoftkonto för Favoriter i Edge?

    

   1. När det gäller Edge så är det irrelevant, eftersom Edge är gjort för att synkronisera allt sådant med onlinekontot inklusive att säkerhetskopiera favoriterna. Användare behöver inte säkerhetskopiera dem eftersom systemet gör det. Därmed behöver man inte veta var de finns.

   2. Det behöver du inte eftersom de är synkroniserade med ditt konto när du inte använder ett lokalt konto. Systemet lägger tillbaka dem automatiskt.

   3. Det räcker att du använder Microsoft-kontot som användarkonto så görs det automatiskt.


   kjel35
   Åskådare

     

    1. Det verkar som jag hittills har använt ett lokalt konto som lagrat favoriterna under min användarprofil där de har försvunnit. Jag har en backupkopia av användarprofilen som borde kunna kopieras tillbaka. Vad skall kopieras och vart?

    2. Det verkar vara mycket bättre att använda Microsoftkonto. Hur kommer jag igång med det?

    Min strategi är att först återställa mina förlorade favoriter och att sedan övergå till att använda Microsoftkonto för att undvika framtida förluster av favoriter.

     

    1. Om du tänker på mappen som heter Favoriter och ligger din användarmapp, så är inte det favoriterna till Edge utan till Internet Explorer. Edge lagrar sina favoriter/bokmärken i en intern databas.

    2. Du kan börja med att gå in under Inställningar / Konton / Din information, där du växla till att använda ditt Microsoft-konto i stället för ett lokalt konto.


    kjel35
    Åskådare

     1. Vad heter den interna databasen som Edge använder för lagring av favoriter/bokmärken?

     2. I vilken katalog ligger den?

     Det spelar inte någon större roll, det går ändå inte att göra en backup av databasen och sedan lägga tillbaka den vid behov. Den är inte gjord för det helt enkelt.

     Om du vill testa att gräva i databasen kan du testa det här programmet, men jag vill poängtera att jag inte har testat det själv så jag kan inte gå i god för det.


     kjel35
     Åskådare

      Hej

      Jag har tittat på programmet som du tipsade om. Det verkar kunna göra det mesta man kan önska, dock inte återställa förlorade favoriter. Jag ger nu upp försöket att återfå mina förlorade favoriter.

      Det finns dock en enkel metod att backa upp sina Edge-favoriter. Under ”Inställningar, Importera från annan webläsare” i Edge, finns möjlighet att exportera till HTML-fil och att importera från HTML-fil. Jag har testat att exportera från Edge och därefter importerat samma fil. Klockrent.

      I fortsättningen kommer jag att exportera en ny HTML-fil en gång i månaden i samband med att jag tar övriga backupper.

      Tack för ditt engagemang.

      /Kjell

       

      Jag hoppas att det löser sig.

      Ämnet ’Favoriter borta i Edge’ är stängt för nya svar.