fiberanslutning

Detta ämne innehåller 7 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 2 månader sedan.
Skapare
kurterik-0a8cdf269b
Åskådare

Hej! Jag har bytt ut ADSL 2 mbps till fiber 90-100 mbps utan att se någon skillnad på hastigheten, vad kan det vara för fel datorn är ca 2 år Win 8.1. Kopplad enligt operatörens beskrivning till Eltek R7921-L1 telefonidosa-router.

Om du surfar till http://www.bredbandskollen.se och kör deras test, vad får du för resultat? Testa gärna 2-3 gångar olika tider på dygnet och se om resultatet blir ungeför detsamma vid all amätningar, så att inte någon tillfällig ”hick” ger missvisande resultat.

Vid ett flertal test på bredbandskollen är resultatet mellan 70- 90 mbps lägsta  är 64 mbps. Tittar jag på någon film så buffrar det som tidigare med ADSL 2 med Telia.

Hälsn.Kurt-Erik. 

 


wolvesdancin
Deltagare

    Hej Kurterik. Du gör mig lite förvånad när du skriver att du  har bytt ut ADSL 2 mbps till fiber 90-100 mbps och samtidigt redogör för att du med bredbandskollen mätt upp hastigheter på 70- 90 mbps. Det är ju bra resultat

    Du har alltså en VoIP-adapter/SIP-box av typen Eltek R7921-L1. Har du skaffat fiberbredband med Bahnhof som operatör? Eller är det via öppen fiber från Telia du nu har bredband? Du har väl testat med nätverkskabel i stället för trådlös anslutning mellan router och dator? Det du skriver om störningar (buffring) då du tittar på film via nätet behöver inte bero på att ditt fiberbredband skulle vara trögt. Men tillfällig instabilitet i kontakten mellan din router och det yttre LAN som routern är ansluten till kan då och då förekomma. 

    Det verkar annars vara svårt att göra något fel vid inkopplingen och konfigureringen av Eltek R7921-L1-enheten. Observera att det är bredbandsoperatören, d.v.s. Internetleverantören (även kallad ISP), och inte IT-operatören, som bestämmer vilken eller vilka routrar som är lämpliga i deras eget bredband. Om du inte är nöjd med din ISP får du väl kontakta deras tekniska support med dina frågor och ev klagomål.  

    Med de mätresultaten kan det knappast vara uppkopplingen det är fel på.
    Hur ser ditt nätverk ut, använder du trådlöst eller nätverkssladd? Använder du switchar eller andra saker på nätverket?

    Hej! Har Bahnhof som operatör och har nätverkssladden kopplad till  routern – datorn.

    Det känns som vi har kostat på 18000 till ingen nytta fö det är inte bättre än tidigare.

    // KurtErik


    wolvesdancin
    Deltagare

      Men Kurt-Erik, det låter inte som någon helt logisk slutsats av dig när du klagar på att en ökning från max 2 mbps till hastigheter på 70- 90 mbps skulle innebära, att hastigheten 2 mbps skulle vara densamma när den kommit upp i 70-90 mbps?

      Hastigheten har ju ökat med c:a 35-45 gånger den tidigare!

      Vad är det du är missnöjd med? Vad är det som trots kostnaden på 18.000 kr är detsamma som före bytet till 70-90 mbps?

      Jag måste säga att jag är mycket undrande och det vore bra om du kunde förklara vad du menar?

      Får jag gissa, att du hoppats på att du i och med uppgraderingen för 18.000 kr skulle kunna slippa alla störningar i videoöverföringen av filmer o annat du hämtar via din nya fiberanslutning? Och att du känner dig lurad av att det inte blivit som du hoppats? Jag säger det här för att du inte ska få för dig att jag är har en negativ inställning. Men det kan naturligtvis vara vanskligt att gissa.

      Hur som helst så vad jag vill ha sagt Kurt-Erik kan sägas med det gamla talesättet att en kedja aldrig är starkare än sin svagaste länk. Och att det inte har hjälpt fullt ut när du koncentrerat dig på att satsa att förstärka kvaliteten på ditt bredband. Det finns fler länkar i kedjan och där är det frågan om det kanske finns något i hårdvaran – eller rentav i mjukvaran – som borde rättas till för att kvaliteten på din videoupplevelse ska ta ett skutt framåt? På detta område har PC-Tidningens Support en långt driven specialistkunskap och om du i detalj berättar allt Supporten behöver veta, kan du kanske få ett bra tips på hur du med små insatser kan nå din eftersträvade kvalitetshöjning.  

      Det kan vara så att det är webbplatsen där du tittar på film som är slö, och inte din uppkoppling. Testa följande:
      Surfa till http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/preview-iso. Här går det att ladda hem ISO-filen för Windows 10, men avsikten är INTE att du ska installera Windows 10 utan det finns två skäl till att vi surfar hit – Microsoft har snabba servrar, och ISO-filen är stor som en flodhäst. Eller minst tre gigabyte, för att prata datortermer. Testa att ladda hem någon av ISO-filerna till ditt Skrivbord, och medan den tankar hem filen håller du ögonen på vilken hastighet nedladdningen kommer upp i. Hur lång tid tog det att ladda hem hela filen?

      Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.