Jag kommer inte in i min router

Löst
Detta ämne innehåller 13 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  Janne2448 1 år, 5 månader sedan.
Skapare
Janne2448
Deltagare

Vart tog min fråga vägen?


Janne2448
Deltagare

  Tråkigt att frågan försvann. Det kom ett felmeddelande när jag tryckt på skicka.

  Jag får väl försöka igen.

  Jag har bytt operatör och fick en ny router som jag kopplade in och sen tänkte jag använda min gamla, en belkin, som AP. Jag kopplade in den, loggade in på den och ändrade till AP. Sedan kommer jag inte åt den mer. Den fungerar men jag kan ju behöva fixa något i framtiden. Vad gör jag?

  Först valde jag samma namn och lösen på båda enheterna. Är det någon nackdel med det? Jag har nu bytt så de har olika namn.

  Jag har haft problem tidigare med att nå min gamla router men ibland hjälper det att byta webbläsare och ibland att jag startar om routern.
  Jag hade igår samma problem med en mobil router men det hjälpte med omstart och byte av webbläsare. Varför är det så knöligt att understundom komma åt routern.

  Den nya routern hade ett certifikatfel så det var lite knöligt att komma in i den också.  Det här med certifikat begriper jag inte. Kan ni förklara det? Kanske i en kommande artikel.

  Jag har ett certifikatfel i min nätverksserver också.


  Janne2448
  Deltagare

   PS. Andra inlägget försvann också, det ovan var tredje försöket!!?

   Microsoft har skrivit om certifikat här, vilket är informativt. Det är bara viktigt att komma ihåg att de skriver om webbplatser, men eftersom du hanterar routern via webbläsaren så är det ingen skillnad. Aningen förenklat så är administrationssdirona i routern inget annat än hemsidor på en väldigt liten webbserver, så det fungerar likadant.

   Nu vågar jag inte garantera att det är så här i just ditt fall, den här beskrivningen handlar om hur det vanligtvis brukar vara: När man använder en gammal router som AP (för jag misstänker att du syftar på att du använder den som accesspunkt) så är det väldigt många funktioner som stängs av i routern och den förvandlas i praktiken till en switch som bara slussar trafik utan att göra något speciellt med trafiken, och det brukar näst intill alltid handla om att den ”förändras” till att vara en så kallad icke administrerbar switch. Sådana switchar behöver aldrig hanteras och eftersom alla funktioner för att bearbeta nätverkstrafik är avstänga behöver den inte längre något IP-nummer och försvinner därmed från nätverket. För att återställa routern till att bli en router igen behöver du göra en fabriksåterställning, och det står i manualen till routern hur du gör detta. Har du inte manualen tillgänglig finns den troligtvis i PDF-format på internet.

   Vanligtvis brukar det inte vara något problem att ha samma namn och lösen på bägge eftersom nätverket använder IP-nummer som inte är lika, men det är mer praktiskt att ha olika för att hålla isär enheterna.

   Angående problemen att ansluta till routern – ansluter du via WiFi eller med sladd?

   / PC-tidningen support


   Janne2448
   Deltagare

    Tack för svaret.

    Jag haft problem både med och utan kabel men det har nog trasslat mer trådlöst. Ibland verkar det som webbläsaren / sökmotorn tar över och inte accepterar den lokala IP-adressen.

    Så det är inte tänkt att man ska komma åt inställningarna igen när man satt den som accesspunkt? Konstigt tycker jag!

    Hur fixar man certifikatfelet då? Det är ju mina egna enheter.

     

    Som ett experiment, har du möjlighet att koppla bort den gamla routern och enbart använda den nya? Detta för att undersöka om den gamla ställer till med något som stör nätverket, till exempel att bägge routrarna har använt samma IP-nummer.

    Bara för att dubbelkolla – hur har du anslutit den gamla routern till den nya? Om det är med nätverkssladd, vilka portar i respektive router har du anslutit sladden till?

     

    Det är inte speciellt konstigt att inte komma åt inställningarna, som switch/AP för hemanvändare finns det inga funktioner som kräver hantering. Om man hade gett möjlighet att anropa enheten skulle man behöva aktivera funktioner för att ta emot anropet, ge den en adress på nätverket och så vidare, och allt detta utan någon egentlig anledning. Det enklaste och smidigaste är helt enkelt att stänga av allting, och sedan göra en fabriksåterställning om man inte vill använda den som switch längre.

     

    Har du lyckats ta reda på vilket program eller funktioner det är som klagar på certifikatet? Det brukar nämligen finnas alternativ för att ignorera certifikatvarningar om man vet att det inte är någon fara med anslutningen, som i ditt fall eftersom det är din enhet. Har du undersökt om det finns någon uppdaterad firmware/programvara för routern?

     

    / PC-tidningen support


    Janne4228
    Deltagare

     Hej och tack för ditt svar.

     Ursäkta sent svar! Jag tror inte jag har fått något mail som påmint mig att kolla forumet.

     – Routern som jag konfigurerat som accesspunkt är kopplad med LAN-kabel från den nya routern på LAN 4 till port märkt ”modem” (ja den är märkt så men det är väl den sedvanliga WAN-porten). Förresten spelar det någon roll vilken kabel man använder i olika situationer. Det står i instruktionen att jag ska använda den röda kabeln mellan fibern och nya routern men den kabeln är för kort så jag har bytt ut den. Varför är vissa kablar röda (eller gula), är de kopplade på något speciellt sätt?

     Numera kör alla på den gamla routern. Säkerligen beroende på att den nya fungerar så dåligt. I nätverkskartan ligger samliga enheter nu under LANport 4.

     Jag vill minnas att jag testat att koppla bort Belkinroutern från nätverket. Jag ska testa igen. Jag tycker fortfarande det är konstigt att man inte skulle kunna ändra inställningar igen då man gjort den till accesspunkt. Man skulle ju t.ex. kunna vilja ändra tillbaka den. Jag har för mig att jag också fick en fråga om vilken ip-adress den skulle ha!?? Jag valde samma adress som den haft tidigare.
     Om jag fabriksåterställer den förlorar jag då inställningar, nyare firmware mm?

     – Certifikatetfelet, jag kommer förbi det både i chrome och andra webläsare men det irriterar mig att det inte är korrekt. Kan man inte begära det när man får en ”ny router”?

     Hur uppdaterar man certifikatet?

     Finns det någon annan programvara än webbläsare för att logga in på sina routrar?

     /Ha det

      

     Jag gör en punktlista så att jag förhoppningsvis inte missar något. 🙂

     * Portar – I stället för att ansluta sladden från LAN på nya routern till Wan-porten (eller Modem som den heter på din router, men det är en WAN-port precis som du säger), så anslut från LAN på nya till en LAN-port på den gamla. Om den ansluts till WAN behöver den gamla skapa ett helt egen nätverk (med DHCP, NAT och allt sådant) och du får i praktiken ett fristående nätverk som är anslutet till ett annat nätverk. Problemen kan ha med detta att göra, du har anslutit till WAN-porten för att skapa ett fristående nätverk, men har stängt av nätverksfunktionerna.

     * Sladdfärg – Nu för tiden brukar inte sladdarnas färg betyda något. Det finns sladdar med olika egenskaper, men de är kopplade likadant och fungerar likadant oavsett färg. Den vanligaste anledningen att välja olika färg är för att särskilja sladdar från varandra (om man inte ordnar numrering på egen hand).

     * Fabriksåterställning – Du kommer att förlora alla inställningar och routern återgår till standardinställningarna, vilket inkluderar att vara en router och inte bara en switch. Däremot påverkas inte den inbyggda programvaran/firmware, utan den kommer att starta upp med samma version av programvaran som när du gjorde fabriksåterställningen.

     * Certifikatet måste uppdateras på routern, och det är något som tillverkaren behöver göra via uppdatering. Man kan jämföra det med att en förare i en bil (routern) har ett körkort (certifikat) där giltighetstiden har löpt ut. När sedan polisen (webbläsaren) stoppar föraren och tittar på körkortet kan två saker hända; polisen säger att körkortet har löpt ut och låter inte förare fortsätta, eller säger att körkortet har löpt ut men tycker ”äsch, fortsätt köra ändå”.

     * Annan programvara – Det kan finnas annan programvara, det är upp till tillverkaren om de vill lägga ner tid och energi på att skapa ett program som gör i princip samma sak som går att göra med en vanlig webbläsare. Det skulle potentiellt kunna eliminera certifikatproblem, men de flesta brukar anse att det är enklare att hålla certifikaten uppdaterade än att trassla med egen programvara.

     / PC-tidningen support


     Janne4228
     Deltagare

      Hej och än en gång tack för svaret.

      Det blev en till överraskning för mig att jag skulle koppla på det sättet när man kopplar in en accespunkt. Jag har nu gjort det och får fortsätta mina tester i morgon.

      Finns det några artiklar i fördelszonen eller på annat ställe om hur man bryggar resp ansluter en accesspunkt?

      och snälla ta bort min emailadress under profilikonen! 

      Vi har mängder med artiklar om nätverk så förhoppningsvis har vi några som du har nytta av. Länken går visserligen till avdelningen om nätverk och inte exklusivt artiklarna så du kan behöva bläddra lite. Och om du inte hittar det du letar efter så hojta så löser vi det nog ändå.

      Jag ska kolla upp det där med användarnamnet. Du borde kunna göra det själv genom att gå in under din profil uppe till höger.

      / PC-tidningen support


      Janne4228
      Deltagare

       Jag vet inte varför det blev så där med profilen. Antagligen har jag råkat skapa dubbla inloggningar.

       Naturligtvis har jag försökt ändra profilen men systemen har varit väldigt fyrkantiga och ville inte svälja ändringarna!

       Jag tycker det är synnerligen obehagligt och vill att ni omgående åtgärdar problemet, risken är väl nu stor att min emailadress är ”förbrukad”


       Janne4228
       Deltagare

        Hej

        Jag ser nu att profilen är ändrad! Tack för det!

        /Janne

        Det kan eventuellt leda till problem med e-postadressen, men det spelar ju ingen roll var man lägger ut sin e-postadress så kan det bli problem. Det är ju tyvärr så det är med internet.

        / PC-tidningen support


        Janne2448
        Deltagare

         Återigen så tog systemet inte mitt inlägg.

         Tack för dina insatser i alla fall!

         Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet