Kapat verktygsfält

Detta ämne innehåller 3 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  wolvesdancin 9 år, 1 månad sedan.
Skapare
ludovicoilmoro
Medlem

På okänt sätt har jag fått in verktygsfältet Mystartsearch i stället för Google.

Det för med sig massor av skum reklam (flickor och kroppsbyggare) på oväntade platser, trots att jag har Adblock Plus.

Hur får jag bort det? Är det malware?

Det är malware. Börja med att installera Malwarebytes’ Antimalware och se till att programmet är helt uppdaterat. Starta sedan datorn i felsäkert läge och gör en komplett genomsökning. Det kan räcka för att bli av med sabotageprogrammet.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

Tack för svar. Visst är det malware: reklam för vackra flickor, kroppsbyggare och gambling strömmar in, även i URL-texter. Browsern blir dessutom långsam pga omdirigeringar. Ett riktigt påträngande verktygsfält med billigt utseende, väldigt svårt att bli av med.

 

Om Malwarebytes: Jag HADE redan Antimalware Premium för 175 kr/år! De varnade inte, klarade inte heller av att ta bort Mystartsearch trots långa mejlinstruktioner till mig. Däremot varnades jag för Mystartsearch av gratisprogrammet McAfee!

 

Så här svarar Malwarebytes på mejl, när jag klagar på att de inte varnade (för 175 kr):  ”Believe it or not Mystartsearch is a legitimate program that some folks use. Malwarebytes doesn’t automatically remove legit programs but we can assist in removal of programs you do not want.”

(De misslyckades som sagt med den borttagningen.)

 

De säger vidare: ”Browser hijackers are also your browser’s job to prevent.” (Tycker Malwarebytes att min Firefox borde ha hindrat kapningen av verktygsfältet? Intressant.)

”Be sure you secure your browser’s.” (Hur då?)

”Add both of these to Firefox: AdBlock and NoScript.”

(Jag hade redan Adblock. All reklamen kom in ändå.)

 

Så här tar man bort Mystartsearch (hittade jag efter timmar av googlande): http://www.wintips.org/remove-mystartsearch-com-browser-hijacker/#more-19341

 

Malwarebytes hjälpte mig aldrig och upprepade dessutom att de inte tänkte varna för Mystartsearch, för det var legitimt.

Fortfarande vet jag inte när/hur kapningen gick till. Jag aktar mig för ”boxes” och ”bockar”, men…?

 

 

 

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}


wolvesdancin
Deltagare

    En av prenumeranterna på PC-Tidningen som även han råkat ut för att han – trots Antimalware Premium för 175 kr/år – fått sin Internet Explorer kapad med resultat i samma klass som Ludovicoilmoro – bytte först antivirusprogram till Bullguard och kompletterade sin antimalware-arsenal med SpyHunter. När inte ens SpyHunter klarade av att tysta hans Internet Explorer (som han lämnar oanvänd då den inte är hans standardwebbläsare) så vände han sig till SpyHunters support. Där satte man tjänstvilligt igång med att med fjärrstyrning av den aktuella datorn försöka avlägsna det oönskade intrånget på densamma. Efter en hel dags fruktlösa försök ville SpyHunter-supporten dock återkomma nästa dag för nya friska tag. Men sedan alla SpyHuntersupporten till buds stående motmedel uppenbarligen visat sig icke verksamma – trots en uppdatering samma dag av SpyHunters databas – så förklarade SpyHunter-supporten att det vore olagligt att vidta åtgärder mot det intrång som användaren klagade på eftersom intrånget var helt lagligt.

    Frågan huruvida ett sådant intrång är lagligt är en fråga för specilisterna på det juridiska rättsområde som kallas immaterialrätt och särskilt då IT-immaterialrätt. Och eftersom jag har ett förflutet som immaterialrättsjurist – men numera sysslar med andra juridiska frågor – kan jag säja att framför allt amerikanerna varit väldig fiffiga på att få rättsligt skydd åt vad man nog måste anse kan vara eller kanske är till uppenbar skada för samhället. Ett patent på dödligt farliga bakterier att användas vid biologisk krigföring är ett exempel jag sett på, hur man immaterialrättsligt spårat ur i USA.

    Det var då jag bytte spår inom juridiken och alltså aldrig brydde mig om att följa upp om krigföringsbakterierna gick att patentera.

    Men jag sklle vilja säga så här, att våra duktiga på bl.a. PC-Tidningen verksamma IT-journalister, med goda kunskaper i ämnet IT-immaterialrätt, borde – gärna med koll av Post- o Telestyrelsens inställning – ta upp frågan om det i EU och i Sverige ska tolereras att spyware, adware och malware är lagliga inbrottstjuvar som antimalware-program inte får hindra att – trots att dett strider mot datoranvändarnas vilja – göra intrång i deras datorer. Ungefär som om deras datorer vore allmän eller offentlig plats att göra reklam på, liksom det är lagligt att göra reklam på reklamtavlor på gator och torg etc. 

    Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.