Microsoft alt. Telia Virus/Malware.

Detta ämne innehåller 16 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 10 månader sedan.
Skapare Airborne Frog
Airborne Frog
Deltagare

Sedan en tid tillbaka och nästan varje gång jag startar min mobil bredbands router för att kolla mejlen eller surfa (eller både och) så ”hoppar” Firefox igång av sigsjälv och jag har hamnat på MSN. Detta är inget jag bett om eller tackat ja till, utan det har, likt ett virus/malware, smugit sig in på min dator utan min vetskap. Jag har försökt med mitt Anti-Virus program och flera Malware ”städ program”, utan att de, så klart, har hittat någonting och jag vill ha BORT ****** (infoga valfritt kraftuttryck)!!! Jag vet inte om det är Microsoft själva som smugglat med detta virus/malware ibland sina senare uppdateringar eller om det ligger någonting bland de 5.06 MB av Telias programvara (se bifogad screenshot) som ligger på routern, och egentligen bryr jag mig inte om vem av dom som det är, jag vill bara att det ska BORT!!! Är det någon som har några tips om hur jag får ett slut på KAPANDET av datorn, så är det varmt välkommet.

Tackar på förhand!

P.S.

Tyvärr får jag se ett ”An HTTP error 0 occured. <br />http://pctidningen.se/filefield/ahah/forum/field_forum_picture/0” meddelande när jag ska bifoga bilden… ledsen för det.

D.S.

______

Uppdatering 20150606:

MSN nämnt ovan = http://www.msn.com/sv-se/?ocid=wispr

Notera: Jag STRUNTAR FULLKOMLIGT I att det verkar vara en ”legitim” websida, det är INGET jag bett om att få, inget jag vill ha och framför allt absolut inte gett tillåtelse till att ta över min dator (auto starta Firefox).

Har du testat att köra städprogrammen, till exempel en nyuppdaterad Malwarebytes’ Anti-Malware, när du har startat datorn i felsäkert läge?

Airborne Frog
Airborne Frog
Deltagare

    Svar: Ja. På både vad gäller felsäkert läge och nyuppdatering av ”städprogrammen” (Malwarebytes var ett av dom).

    P.S.

    Oooops, min bild kom visst med, trots felmeddelandet……..

    D.S.

    Är Firefox din standardwebbläsare eller är den bara installerad medan du har en annan webbläsare som standardwebbläsare? Vad har du för startsida i din/dina webbläsare?

    Airborne Frog
    Airborne Frog
    Deltagare

      Hej!

      Firefox är min standard browser (webläsare) och min startsida är Mozilla Firefox Start Page. Jag har inga andra webläsare, ja förutom IE då(som jag använt en gång – för att ladda hem Firefox). Jag har även gått igenom Firefoxs ”about:config” och ”prefs.js” för att se om något smugit sig in där, men hittade inget, men å andra sidan borde väl inget där göra så att Firefox auto startar när jag slår på mobil routern (jag kan dock ha fel) och ”sega upp” datorn när jag bara vill kolla min mejl (med Thunderbird). Jag försökte även att att blocka msn sidan med mitt anti-virus program (AVG Internet Security 2015), men det gjorde lik förbaskat att Firefox startade och segade upp datorn. Enda skillnaden var att jag nu istället fick se att den sidan (msn) var blockerad. Jag börjar tröttna nu på att behöva sitta och vänta på att Firefox ska ”sega sig upp” så jag kan stänga det igen innan jag startar Thunderbird.

      Ingen På PC Tidningen som har en Microsoft kontakt att fråga om hur jag ska få bort detta?

       

      Med din beskrivning låter det som att Firefox är oskyldig. Om man sparar ett bokmärke för en webbadress till exempel på skrivbordet och dubbelklickar på filen, då kommer standardwebbläsaren att starta och surfa till webbplatsen som finns i bokmärket, ungefär som att Word startar och laddar in ett worddokument när man dubbelklickar på worddokumentet.

      Det jag tror händer är att någon händelse, eventuellt det du beskriver som ”startar min mobil bredbands router”, i brist på bättre beskrivning öppnar ett bokmärke för MSN vilket starta din standardwebbläsare Firefox och ladddar in sidan. Om du hade haft Internet Explorer eller Chrome som standardwebbläsare tror jag att det programmet hade startat och visar sidan.

      Jag tror inte att det handlar om malware eller virus eller något eller liknande, utan helt enkelt att någonting ”dubbeklickar” på en vanlig bokmärkesfil. En hypotes är att det kan vara din router som är boven, att när du startar den och skapar en internetanslutning, så startar routern automatiskt vad som kan beskrivas som en fördefinierad startsida för ditt surfande. Har du möjlighet att testa att ansluta datorn till internet på något annat sätt, till exempel till ett fast internet via kabel, eller knacka på hos grannen och testa där (vilket kan vara opraktiskt om du har en stationär dator)?

      Airborne Frog
      Airborne Frog
      Deltagare

        Tackar för svaret.

        Jag har också börjat att luta i riktningen åt routern, men där vill jag inte gå in och ”rota runt” (jag känner mig inte ”expert” nog för det och jag vill ha tillgång till ”nätet” även efter att ha rotat runt.).

        Så om jag förstår dig rätt så ligger det, troligen, en ”rutin” eller ett ”kommando” (eller vad det nu är ni ”datasnillen” kallar det) i antingen det software eller firmware som finns på routern (se min tidigare medsända screenshot) som ”kickar in” när jag startar den?

        Påpekas bör kanske att routern köpte jag samtidigt med abonnemanget och att den kom i en fin liten ask märkt med telia loggan.

        Jag har ”surfat” hemma hos kompisar, både fiber och mobilt (deras router – en även med Telia abonnemang), och även på Telias WiFi ute på stan utan problem, detta händer bara (i 8 fall av 10 ”uppstarter”) med min router.

        Kan lösningen vara så löjligt enkel att jag helt enkelt ska ge mig ut och skaffa mig en ”ren” (dvs utan Telias software/firmware) mobil router och petar in sim-kortet i den? För det är väl bara sim-kortet jag behöver, eller har jag missat något (igen)???

        Det jag här kallat Malware/Virus, kallar jag egentligen något HELT annat (ej lämpat i tryck), och det gör jag för att det är oönskad/skadlig (mest på min hälsa) progravvara i mina ögon.

         

        Jag har full förståelse för att du kallar det för malware och virus, för även om just de benämningarna inte är riktigt korrekta så är det ju fruktansvärt irriterande när datorn inte gör som man vill.

        Det borde bara vara att flytta SIM-kortet till en annan mobil router eller mobilt modem, men jag skulle rekommendera att du först tar kontakt med Telias support (http://www.telia.se/privat/support/mobilt-bredband) och tar upp problemet med dem. Det kanske går att stänga av funktionen med något enkelt handgrepp och eftersom det är deras router utgår jag från att de kan svara på det. Telia har ju dessutom flera olika mobila routrar och modem, så det kanske går att byta ”inom Telia”. En fördel med att hålla sig med deras egen utrustning är att det går att avkräva dem teknisk hjälp även i framtiden, om du byter till en egen router utgåpr jag från att deras svar blir i stil med att det inte är deras router så då kan de inte hjälpa till med något.

        Airborne Frog
        Airborne Frog
        Deltagare

          Hejsan.

          Kommer precis från Telias kundtjänst. Det var fel på allt annat men inte på routern, var väl kärnan utav det jag fick ut av kundtjänst, som sen tyvärr inte kunde hjälpa mig mer och slutade svara på mina (civiliserade) frågor och synpunkter. Jag hann inte ens påpeka att jag surfat hemma hos bekanta och i deras Wi-Fi utan problem. Men efter skandalerna de genomgått, så är det väl föga förvånande att de även vill göra sig en ”hacka” på att kränga ”Malware” (money talks).

          Tråkigt bara att jag sitter med abonnemanget till 2017 (om dom inte river det efter att ha läst detta)

          Tack för att du/ni försökte………..

          Vilken av routrarna är det du har?

          Airborne Frog
          Airborne Frog
          Deltagare

            ZTE MF910 (dock utan 4G ”loggan” som den på telias sida)

            Det enda jag hittade var en engelsk PDF-manual (på en australiensisk server), men den verkar inte nämna något om att det skulle finnas någon automatiskt startsida i anslutning till routern. (http://www.ztemobiles.com.au/downloads/User_guides/MF910_Help1.0.pdf).

            Det enda jag kan tänka mig är att du loggar in på routern och ser till att den har den senaste versionen av firmware, samt avinstallerar eventuella program på datorn som har med routern att göra. Datorprogrammen ska i sig vara onödiga då all konfigurering görs via ett webbgränssnitt, men om det skulle trassla går det ju alltid att installera programmet igen.

            Har du bara en dator som ansluter till routern, eller har du möjlighet att testa med en annan dator för att undersöka om den råkar ut för samma sak?

            Airborne Frog
            Airborne Frog
            Deltagare

              Jag har bara den här datorn (tycker det är jobbigt nog så! 🙂 ) och just nu har jag inte möjlighet att testa routern på en kompis dator (ska dock göra det, om ingen lösning uppdagas).

              Jag har letat (*.* sökning på C:) efter en ZTE mapp, men inte hittat någon. Där emot har jag sett att det ibland ”poppar upp” en ikon på aktivetetsfältet med ett ”sånt där” rörligt grönt ljus, som när man installerar ett program, men hur fasiken ska man hitta något när man inte vet vad man ska leta efter?

              Kan ju också vara så att det är en automatisk uppdatering av routerns soft-/firmware som sker, för när det gäller uppdatering av routern programvara så brukar jag kolla 1-2 gånger i veckan och det står alltid ”No update available”. När det gäller vad som finns på routern, så har jag ingen aning. Den är ”låst” och ber mig stoppa i en cd (jaha, vilken cd och framför allt var????? 🙂 ) och jag vill inte ”in och rota” när jag inte är ”hundra” på vad jag gör eller vet vad jag ska leta efter.

              Jag kan ha fel, men gick det inte tidigare Windows versioner (och säkert nu också i 8.1) att gå in någonstans i Windows och blocka specifika url:er från att ta sig både ut och in, eller det kanske var i mitt dåvarande anti-virus program (Norton)?

              Jag har också sökt på internet efter info och hittade lite mera, dock inget som hjälper mig. Jag får väl ge mig på Telias Kundtjänst igen och hoppas på att jag får en bättre hjälp denna gång.

              Det handlar inte om att blockera någon URL i det här fallet. Om du blockerar URL:en kommer det bara att resulera i att webbläsaren fortfarande startar, men i stället för att visa webbplatsen kommer den att visa ett meddelande om att webbplatsen är blockerad – om möjligt ännu mer irriterande än att faktiskt komma till webbplatsen.

              Det bästa är nog att ge Telias kundtjänst ett till försök och hoppas att du kommer till någon som vet vad det handar om, och när du får möjlighet testa routern tillsammans med kompisens dator.

              Airborne Frog
              Airborne Frog
              Deltagare

                Jag återkommer i ämnet efter kommande helg, när jag har fått testa min router på flera kompis datorer och varit i kontakt med Telia, när jag lite mera tid.

                 

                Airborne Frog
                Airborne Frog
                Deltagare

                  För att avslutta denna ”tråd”.

                  Jag testade routern på tre kompis datorer (2 Lap Top och 1 Desktop med Windows 8.1), alla med olika ”standard” webläsare (IE, FF och Chrome) och alla tre webläsarna autostartade minst två gånger när routern ”slogs på”.

                  Ett par dagar efter testen, hände dock något – routern ”sa” att det nu fanns en uppdatering att hämta (den första sen jag skaffade routern) och efter att nu ha kört den ”uppdaterade routern” i 4-5 dagar, väntar jag fortfarande på den första ”autostarten” av Firefox. Så tack för att jag fick ”gnälla” av mig här, tydligen har det nått fram till rätt öron……………….

                  Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.