Mozilla Firefox

Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 8 månader sedan.
Skapare
Clb3
Medlem

 

Hej!

Har ett par frågor gällande webbläsaren Mozilla Firefox. När jag hämtar upp en hemsida och därefter hämtar en länkad webbsida eller pdf-fil och sedan vill backa tillbaka från den länkade sidan till hemsidan går inte det. Följande händer:  

1) I anslutning till att den länkade sidan kommer upp på skärmen, ”inaktiveras” (släcks ned) den ”ringade” backpilen längst upp till vänster, vilket alltså innebär att det inte går att backa tillbaka till hemsidan från den länkade sidan/pdf-filen.

2) Om jag, som backnings-alternativ, klickar på det röda krysset längs upp till höger kommer en ruta upp på skärmen med rubriken ”Bekräfta stängning” och med texten ”Du håller på att stänga 2 flikar. Är du säker på att du vill fortsätta?” Vidare finns i rutan 2 klick-alternativ ”Stäng flikar” och ”Avbryt”. Klickar jag på ”Stäng flikar” stängs hela Firefox ned. För att fortsätta (i Firefox) måste jag alltså hämta upp det på nytt. Obs, denna ”backnings-variant”, att klicka på det röda krysset längst upp till höger, fungerar dock i Internet Explorer när den ordinarie back-funktionen, den ”ringade pilen” längst upp till vänster, ibland (av för mig okänd anledning) inte fungerar (d v s pil-ikonen ”släcks ned”).

3) Klickar jag på ”Arkiv – Avsluta” längst upp till vänster händer samma sak som under punkt 2  – Firefox stängs ned.

Fråga 1: Varför ”inaktiveras” backfunktionen – d v s ljusstyrkan på den ”ringade backpilen” (längst upp till vänster) minskar och själva funktionen upphör i och med detta att fungera?

Fråga 2: Hur får man den ordinarien backningsfunktionen (den ”ringade” backpilen längst upp till vänster) att vara aktiverad under hela tiden Firefox är igång?  

// 

Den troligaste anledningen till att Back-knappen gråas ut och att det inte går att backa är att den fliken du befinner dig inte har någonting att backa till. Varje flik har sin egen så kallade historia, det vill säga en lista med vilka sidor man ha besökt. Om någonting öppnas i en ny flik kommer den nya fliken att ha en helt annan historia. När detta inträffar, till exempel med en ny webbsida eller pdf-fil – det kan inte vara så att den har öppnats i en ny flik, och att du behöver klicka på fliken som innehåller ursprungssidan för att kunna backa?


Clb3
Medlem

     

    Tack för svaret! Ämnet flikarnas histora är lite av obruten mark för mig, samtidigt som jag kan konstatera att jag varit lite ouppmärksam när jag tidigare tittat (i Firefox) på den länkade sidan (den som hämtats från ursprungssidan). Back-knappen gråas alltså på den länkade sidan, men  samtidigt infinner sig/öppnas en ny flik (som du nämner ovan), med en flik-”flärp” i överkanten på sidan (vilken jag alltså tidigare inte uppmärksammade). Denna flik-”flärp” har ett kryss i sitt högra hörn, när man för markören till detta kryss blir det rött och när man klickar på det backas man tillbaka till ursprungssidan (utan att Firefox stängs ned). – Klickar man däremot på ”stängnings”-krysset längst upp till höger händer det som jag beskrivit i pkt 2 (i mejlet av 2015-08-13) – Firefox stängs ned, vilket väl är det förväntade (det är ju en stängningsknapp).

    I Internet Explorer måste man dock klicka på ”stängnings”-krysset längst upp till höger för att kunna backa tillbaka från samma länkade sida som i Firefox-fallet ovan, till ursprungssidan. Visserligen finns det ett rött kryss (Stoppa, Esc) högst upp mitt på sidan (t hö om webbadressen), men klickar man på detta kryss sker ingen backning utan den länkade sidan (pdf-fil i detta fall) stängs ned och lämnar en ”blank skärm” efter sig. Därefter måste man klicka på krysset längst upp till höger för att komma tillbaka till ursprungssidan. Om man sedan, från ursprungssidan, klickar på ”stängnings”-krysset längst up till höger, då stängs också (som förväntat) Internet Explorer ned helt.

    Som jag förstår det hela förefaller det vara så att webbläsarna har lite olika upplägg när det gäller backningsfunktionen.  

        

    //

    Internet Explorer och Firefox fungerar nästan identiskt när det handlar om hur flikarna fungerar. Dels är det precis som du säger att en länkning kan öppnas i en ny flik vilket lämnar den ursprungliga sidan orörd, och om man klickar på ”stängninsgskrysset” på fliken stängs enbart den fliken, med undantag om det är den enda och sista fliken – då stängs hela webbläsaren.

    Du behöver dock inte stänga en flik för att komam tillbaka till den föregående fliken, det går lika bra att klicka på flikar för att växla mellan dem, på villkor att du klickar på fliken och inte flikens stängningskryss.

    Till höger om flikarna finns även ett plustecken som låter dig skapa en ny flik på egen hand.

    Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.