npctrl.dll

Detta ämne innehåller 4 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 2 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

 

Under senare tid har följande dykt upp i Internet Explorer:

”Den här webbsidan vill köra följande tillägg: npctrl.dll från Microsoft Corporation.”

Gång på gång får jag denna begäran om att tillåta npctrl.dll. Vad handlar detta om? Varför får jag meddelandet nu och inte tidigare?

Lika ofta får jag upp ett litet fönster med meddelandet ”Internet Explorer har slutat fungera”. Därefter slocknar programmet.  


 

Det finns förunderliga saker i vår värld, och detta tillhör en av dem. npctrl.dll är inte digitalt signerad, vilket gör att operativsystemet anser den vara potentiellt osäker och därför frågar om du vill att den ska användas. Så långt allt väl, det förunderliga är att npctrl.dll är en del av tillägget Silverlight, som är Microsofts egna programvara. Du kan med andra ord lugnt tillåta att webbläsaren kör tillägget. Det kan också vara aneldningen till att webbläsaren kraschar, men det återstår att se.


vernerulrik
Deltagare

    Tackar för svar:)

    Det är bara det, att jag gång på gång tvingas ”tillåta” webbläsaren köra detta tillägg, det blir tjatigt och tröttande:) Jag funderar på att ta bort eller inaktivera Silverlight, är det så lämpligt?


    wolvesdancin
    Deltagare

      Bedöm själv om du behöber Silverlight: I grunden är Silverlight Microsofts konkurrentsvar på Adobes Flash, den sedan länge dominerande standarden för multimediala webbapplikationer. Silverlight integrerar animationer, video och interaktivitet (möjlighet att klicka på ett animerad objekt och utlösa ett svar). Webbplatsutvecklare kan göra saker som skulle vara svårt eller omöjligt utan Silverlight. 


      Silverlight kräver Microsoft .NET Framework, en annan valfri Windows-komponent. NET är och kommer förmodligen att bli den rådande standard enligt vilken nya Windows-program utvecklas, så småningom måste du installera det. Men kommer Silverlight att bli en multimediastandard av samma betydelse som Flash?

      Förmodligen inte, eftersom Silverlight inte är kompatibel med Linux. Och de flesta webbservrar kör någon variant av Linux. Novell har släppt Moonlight, en Linux-baserad fri programvara i samarbete med Microsoft. Men Moonlight har inte alla de funktioner som finns i Silverlight och kommer förmodligen släpa efter i många år framöver.

      Du kan ju testa att avinstallera Silverlight och se om många webbplatser som protesterar och/eller kräver att du har Silverlight installerat. Då är det ju inte värre än att du installerar det igen och ser om det fungerar bättre. Om inte brottas vi vidare med problemet då.

      Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.