Oönskad reklam

Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  wolvesdancin 9 år, 1 månad sedan.
Skapare
ellerth.ericsson
Medlem

När jag öppnar startsidan finns det alltid oönskad reklam, dels en fast ”bar” överst på sidan och dessutom reklam som härrör från websidor som jag tidigare besökt. Hur blir jag av med detta otyg? Jag har OS Windows 8.1 och Explorer 11.

Börja med att ta en titt på webbläsarens tillägg (klicka på kugghjulet längst upp till höger i Internet Explorer, och välj Hantera tillägg). Leta bland tilläggen om du hittar tillägget som ligger bakom det oönskade verktygsfältet, inaktivera tillägget och radera det sedan). Gå sedan till Startskärmen, sök efter och starta Avinstallera ett program. Om du hittar ett eller flera program som ligger bakom det oönskade tillägget även här så avinstallerar du dessa.

Som avslutning skulle jag även rekommendera att du installerar Malwarebytes’ Antimalware som ligger på cd:n och uppdaterar det med de senaste datafilerna inifrån programmet. Sedan startar du om datorn och startar i felsäkert läge (tryck F8 från det att datorn börjar starta om tills det kommer upp en meny där du kan välja att starta i felsäkert läge, det kan behövas flera försök). Sedan kör du den komplett genomsökning med programmet och ser om det hittar några skräpprogram som kan utplånas från datorn.


wolvesdancin
Deltagare

    Tilläggas bör att man inte längre kan förvänta att Malwarebytes’ Antimalware – som ligger på PC-Tidningens cd – städar bort sådan oönskad kod som förpestar en webbläsare med vad som kallas ”laglig reklam”. SpyHunters support intar samma attityd. Man ställer sig även där avvisande till att bistå med hjälp åt en kund att bli av med annat än olaglig skadlig kod. Det finns ett bra program som jag använt i 10 år och är beredd att ge högt betyg eftersom det städar bort spyware, adware och även egentligen oförargliga cookies. Kör det programmet i felsäkert läge på en Win 7 64-b dator och kör omedelbart därpå betalprogrammet SpyHunter eller likaledes betalprogmmet Malwarebytes’ Antimalware Premium och ingetdera av dessa antimalwareprogram kommer vanligtvis att hitta något att rensa bort som är värt uppmärksamhet. Programmet jag syftar på heter SuperAntiSpyware och finns i en gratisversion. Sedan du vidtagit de av PC-Tidningens Support rekommenderade åtgärderna – komplettera med SuperAntiSpyware. 

    Du borde kanske uppmärksammas på att det kan vara tålamodsfrestande att gång på gång vidta de av PC-Tidningens Support rekommenderade åtgärderna, bara för att finna att infektionen sprider sig igen från cookies som har den elaka uppgiften att obemärkt stanna kvar just för att kunna smitta din dator igen med den olagliga skadliga koden, eller den lagliga men ofredande eller i vart fall störande reklamen.

    Det vore som jag tidigare sagt ett ämne att ta upp på PC-Tidningens redaktion – nämligen hur har oönskade reklamprogram som en datoranvändare ovetandes och mot hans/hennes vilja installeras i hans/hennes webbläsare, kunnat bli lagligen installerad där och lagligen exekverad där? Varifrån kommer det lagliga? Hade det inträffat i den fysiska verkligheten hade det varit fråga om otillåtna och kanske även straffbara intrång.      

    Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.