Switch

Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 1 månad sedan.
Skapare
Claes Lindberg
Medlem

Jag har bredband via Comhem. Varför kommer det fram att jag går via en switch när jag inte har en dylik.


wolvesdancin
Deltagare

    Hej Claes, jag kan ge dig en ”populariserad” förklaring som på ett ungefär ger svar på din fråga.

    1. LAN är en förkortning som står för Local Area Network. Ett LAN består utav ett flertal datorer som är sammankopplade genom en switch eller en hub.

    2. Du är via ett LAN ansluten till world wide web och det är din ISP (Internet Service Provider) ComHem som servar dig med både detta LAN och dess anslutning till ComHems regionala nät.  

    3. De flesta arbetsplatser, kontor eller liknande har sina anställdas datorer sammankopplade i ett LAN. Fördelen är att t.ex. alla på hela kontoret kan skriva ut dokument på samma skrivare, kunna skicka dokument mellan sig och få tillgång till snabbt internet via nätverket.

    4. Alternativt är abonnenterna hos samma ISP och som bor i t.ex. samma hyreshus, uppkopplade mot the world wide web via en switch som ingår i ett LAN där abonnenterna visserligen är sammankopplade, men där deras uppkoppling givetvis ska vara så konfigurerad att de inte delar skrivare eller kan skicka dokument till varandra via denna typ av LAN.

    5. Därför måste du när du konfigurerar din Internet-anslutning se till att din dator och dess information och kringutrustning inte blir åtkomlig via ditt LAN för dem av dina grannar som också har ComHem som sin ISP.  

    Enheten som på din bild heter Comhem_27798E är visserligen bara en enda ”låda” men den innehåller funktionsmässigt en rad olika prylar, bland annat ett modem, en router/switch och så vidare. Det är troligtvis så att din nätverkskarta visar switchen som enhet och modemet som en enhet, trots att de egentligen råkar befinna sig i samma låda.

    Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.