Återställnings-USB för felsökning o problemfix av W 8.1-dator

Detta ämne innehåller 0 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  wolvesdancin 9 år, 3 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

När din Win 8.1-dator över huvud taget inte går att starta i sitt OS – eller om den verkar vara på väg att få allvarliga problem, som måste felsökas – så bör du redan ha förberett dig på detta genom att skapa den USB-återställningsenhet som är räddaren i ett sådant nödläge. Den enheten ingår i den standardutrustning du bör ha för att gardera dig mot att du sitter där med en död dator och inte har gjort backup på dina datafiler. Dock måste sägas, att du har denna utväg endast om din Win 8.1-dator levererats med en återställningsavbildning.    

Om datorn levererats med en sådan avbildning, är denna avsedd att användas för att återställa datorn utan en sådan fullständig återställning där dina datafiler försvinner. Återställningsavbildningen är sparad på en dedikerad återställningspartition på datorn och dess storlek är oftast 3–6 GB. Du kan frigöra detta utrymme på datorn genom att spara återställningsavbildningen på en USB-återställningsenhet och sedan radera den dedikerade återställningspartitionen. Windows 8.1 innehåller ett inbyggt verktyg som är avsett att användas för att skapa denna USB-återställningsenhet. Ett meddelande visas i Windows om hur stor återställningspartitionen är. Det USB-flashminne som du behöver för lagring av återställningsavbildningen måste altså vara minst lika stort.

 

Så här skapar du en USB-återställningsenhet

1.       Svep från skärmens högra kant och tryck på Sök.
(Om du använder en mus pekar du i det nedre högra hörnet av skärmen, flyttar pekaren uppåt och klickar på Sök.)

2.       Skriv återställningsenhet i sökrutan och tryck eller klicka på Skapa en återställningsenhet

Administratörsbehörighet krävs Du kan behöva uppge ett administratörslösenord eller bekräfta ditt val.

3.       När verktyget för återställningsenheter öppnas kontrollerar du att kryssrutan Kopiera återställningspartitionen från datorn till återställningsenheten är markerad och trycker eller klickar på Nästa.

Obs!

·         Kryssrutan är nedtonad om det inte finns någon återställningspartition på datorn. Återställningsenheten har endast återställningsverktyg och en startbar avbildning, men saknar återställningsavbildning.

4.       Anslut en USB-flash-enhet till datorn som är minst lika stor som den storlek som anges på skärmen.

5.       Tryck eller klicka på den USB-enhet som du vill använda för återställningsenheten och tryck eller klicka på Nästa.

6.       Tryck eller klicka på Skapa.

Återställningsavbildningen och de nödvändiga återställningsverktygen kopieras till USB-flashminnet. Det tar en stund, beroende på datorn och återställningsavbildningens storlek.

7.       Gör något av följande när processen är klar:

·         Om du vill ha kvar återställningspartitionen på datorn trycker eller klickar du på Slutför.

·         Om du vill ta bort återställningspartitionen från datorn för att frigöra diskutrymme trycker eller klickar du på Ta bort återställningspartitionen. Tryck eller klicka sedan på Ta bort. Det frigör diskutrymmet som upptogs av återställningsavbildningen. Tryck eller klicka på Slutför när borttagningen är klar.

Obs!

·         På vissa datorer går det inte att ta bort någon återställningspartition av det skälet att det inte finns någon återställningspartition på datorn.

8.       Ta bort USB-flashminnet.

Nu är det här USB-flashminnet din återställningsenhet för Windows 8.1, som du behöver om du skulle behöva återställa datorn med dina datafiler fortsatt intakta). Förvara USB-återställningsenhet på ett säkert ställe och använd den inte för att lagra andra filer eller data.

Obs!

·         Om datorn levererades med Windows 8 och du därefter uppgraderat den till Windows 8.1, innehåller din återställningsenhet Windows 8, och du måste uppgradera till Windows 8.1 efter att du återställt datorn med din USB-återställningsenhet.

 

Forumet ’KOM MED DINA BÄSTA TIPS’ är stängt för nya ämnen och svar.