Migrering från XP

Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av rednote83511 rednote83511 7 år, 5 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

Eftersom det i denna tråd inte ska ställas någon fråga om hjälp med att lösa ett problem, utan i stället är meningen att skribenten ska beskriva en lösning på ett problem som alla har nytta av, skulle jag vilja begära av den för redigeringen ansvariga/ansvarige att ändra den förvirrande layout som dyker upp för den som känt sig hågad att dela med sig av en, om inte snilleblixt, så i alla fall praktisk IT-grej. Det blir fullständigt oförståeligt när redigeraren har åstadkommit det allra översta, i gul bakgrund formulerade påståendet att det är frågor som ska ställas i denna tråd och att det uppenbarligen är avsikten att PCTidningens Expert ska lösa dem. Nästa rubrikrad ger besked om att layoutpersonen är fullständigt okunnig om de förutsättningar som gäller för att skriva i denna Forum-tråd. Det blir helt uppenbart därigenom att han/hon på en rad för sig skriver ”Fråga oss-forum” och därunder släpper den logiskt motsägelsefulla raden ”Ny fråga om Kom med dina bästa tips.” Ska den som redovisar ett av sina bästa knep använda en ny litterär form genom att formulera påståenden som frågor? Mycket poetiskt kanske men olämpligt när det gäller ”krassa materiella” icke romantiska IT-lösningar.

Det skulle vara en särdeles välkommen nyårspresent om PCTidningens redaktion tar sig lite tid att läsa och begrunda vilken röra som omger den som för första gången sliter sitt hår för att begripa vad anvisningarna innebär. Ska det av de formulerade förutsättningarna för att få skriva här klart framgå att här ställs inga frågor?

Jag har redan en gång skrivit om migrering från XP därför att redaktionen inte svarat rätt på en fråga om migrering från XP till Win 8.1.

I PCTidningen nr 18-2014 får läsarna på s. 72 nämligen beskedet, att Microsoft inte har några automatiska lösningar för överföring av program och data till Windows 8.1 från Windows XP. Det är delvis rätt, men ändå ännu mera fel.

Det finns ett GRATIS Microsoftprogram som heter PCMoverExpress som kan laddas ner från http://www.microsoft.com/windows/en-us/xp/transfer-your-data.aspx

Om det programmet säger Microsoft att ”vi har samarbetat med Laplink för att kunna tillhandahålla fri filöverföring. Åt din Windows XP-dator erbjuder Laplink PCMover Express en lättillgänglig utväg för överföring av dina XP-filer, XP-inställningar och XP-användarprofiler från din gamla Windows XP-dator till din nya Windows-dator. Programmet fungerar bara om ursprungs-PC:n är en Windows XP och destinations-PC:n har OS Windows 7, 8 eller 8.1”

 

När man vill använda PCMoverExpress ska både XP-datorn och Win 8.1-datorn (alternativt Win 8- eller 7-datorn) vara anslutna till Internet. Ladda därefter ner PCMoverExpress till båda datorerna. Därefter tar en automatisk guide vid, som steg för steg visar användaren hur han/hon ska fullfölja migreringen.

 

Det gäller att ”You can easily transfer all or selected folders, user profiles, and settings from your old Windows XP computer to your new PC. The free data transfer will not migrate your apps. And if you’ve already personalized settings and preferences on your new PC, those won’t be affected when you transfer your data.” Fritt översatt: Du kan enkelt överföra alla eller bara utvalda mappar, användarprofiler och inställningar från din XP-dator till din nya dator. Men dina XP-appar kommer inte att kunna överflyttas. Och om du i din nya dator redan hunnit göra dina personliga inställningar och sådana andra inställningar som du föredrar, så kommer de inte att påverkas av migreringen.”

 

Det svar PC-Tidningen lämnar är formellt sett till hälften korrekt såtillvida, att migreringen medelst PCMoverExpress inte innefattar programmen på XP-PC:n. Men nästan alla programmen är väl ändå så gamla att de bara skulle ställa till problem om de innefattades i migreringen och hamnade i Win 8/8.1-datorn?

 

Jag kan alltså istället ge Microsoft och Laplink tummen upp för att deras migreringsprogram inte flyttar över XP-program till en för programmen ofta hopplös Win 8/8.1-miljö. XP lanzserades år 2001. Att flytta t.ex. XP-programmet Office 2001 till en Win 8/8.1 dator ställer bara till oreda och möjligen blåskärm. Office 2001 måste då avinstalleras och det var helt meningslöst att alls installera det.

 

Det har ställts många frågor på Microsofts support- och användarsidor med gnäll på att Microsoft inte möjliggjort eller själv tagit inititivet till en modernisering av de gamla XP-programmen. På det svarar Microsoft ungefär såhär. Microsoft Office 2001 släpptes för att passa XP. Vi har sedan successivt moderniserat Microsoft Office i ett par editioner där Office 2010 var avsedd att passa det 2009 introducerade Windows 7 som hand i handske. Windows 10 (läs Microsoft) kommer att ställa nya krav på vilka program som det anses ”nyttigt” att man ska kunna migrera till Windows 10 från Win 7 och även från Win 8/8.1 – dock är det en from förhoppning om man föreställer sig att alla kommer att kunna fungera i Windows 10-miljön.  

PCMoverExpress är väl en bra lösning om man inte tycker att man lika gärna kan kopiera allt utom programmen på XP-PCn som man vill flytta till ett mellanlagringsmedium. Och sedan kopiera allt därifrån till den nya PCn. Vilket väl är enklast om man har en extern backup som är lätt tillgänglig?

Många klarar sig till och med med en USB-sticka som externt mellanlagringsmedium. Men efterfrågan på PCMoverExpress har varit så tydligt förnimbar ända upp i den tekniska Microsoftledning som har Windows 8 och Windows 8.1 som sina skötebarn, att denna ledning låtit förverkliga PCMoverExpress. 

Det är väl just så långt som horisonten hos tillskyndarna i den tekniska Microsoftledningen av PCMoverExpress sträckt sig. Och för att få med så många XP-ägare som möjligt ”på vagnen” har Microsoft beslutat locka med, att med PCMoverExpress får du en Win 8/8.1-dator som i görligaste mån organiserar alla dina data och inställningar oförändrade från din XP-dator till din Win 8/8.1 (ellr Win 7).

När nu PCMoverExpress är gratis, så är det kanske intressant för somliga datorägare att följa med i den process som migreringsprogrammet utstakar? Av hur jag sett hur en del XP-ägare haft åtskilligt besvär med att bli vän med Win 7, så har jag förstått att de alla var manualberoende och inte hade den där extra nyfikenheten som kompenserade för bristen på vettiga manualer. Med nyfikenhet och rätt läggning blir det lättare att i en ny miljö klura ut hur man ska reparera fel eller lösa problem med användandet av en dator. Ännu större ”kulturkrock” blir det för de XP-ägare som på egen hand bestämt sig för att börja med att försöka klara övergången från XP till Win 8/8.1. Att de då tar PCMoverExpress till hjälp, är väl inte konstigt?

Rent pedagogiskt hade säkert många nytta av Vista som förberedelse till att lära sig Windows 7. Jag har nu sent omsider testat det utskällda Vista och funnit att det fungerar alldeles utmärkt på en kraftfull dator som idag inte kostar jämförelsevis mer än den sega Vista-”burk” som sökte utföra de kommandon Vistaägaren gav den. Denna pedagogiska hjälp står inte nuvarande XP-ägare till buds. Därav den större kulturkrocken eller för att tala i en kinesisk halvmetfor, det större kultursprånget.  

rednote83511
rednote83511
Deltagare

    var hittar man manualen till spionklockan ?

    Kristian

    Forumet ’KOM MED DINA BÄSTA TIPS’ är stängt för nya ämnen och svar.