Bästa bildformatet?? png jämfört med jpg.

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 3 år sedan.
Skapare
kenroj
Deltagare

Varför rekommenderar ni png formatet? Verkar vara väldigt dumt då många inte kan läsa detta format. Det format som gäller till 90% är jpg formatet. Det är väl av någon anledning som alla kameror och mobiler sparar i jpg format. Det gäller även den skanner i senaste numret av PC-tidningen sparar även den i jpg-format. Varför ska man då byta till png-format? Bara dumt. Ser ingen för del med detta format. Sparar man i jpg med bästa kvaliten  nr 12 på en 12 gradig skala så blir bilderna bra. Ska man sen visa bilderna på en modern smart-tv så är det på de flesta tv apparater bara jpg-bilder om fungerar. Då blir det problem om man ska skicka bilderna till någon som sen ska titta på dom och dom kan inte göra det för det är fel format.

Oh, bildformat kan man ha väldigt många och skilda åsikter om men en sak är i alla fall odiskutabelt och det är att det bästa är att välja bildformat beroende på vad man ska använda bilderna till.
Jag håller med om att jpg har sina fördelar, bland annat det du säger att det fungerar på nästan vilken manick som helst och om man sparar det med högsta kvalitet så räcker det långt. Där upphör också i mångt och mycket fördelarna med det formatet.
”Det är väl av någon anledning som alla kameror och mobiler sparar i jpg format.” Japp, fullständigt korrekt med en liten korrigering, JPG används av kameror och mobiler som nöjer sig med den kvaliteten. Om man vill använda ett bildformat som lämpar sig för fotografering ska man använda RAW, men anledningen till att det flesta mobiler och kameror inte använder det är att det kräver extra utveckling, vanligtvis helt i onödan eftersom de flesta bryr sig inte om fördelarna och kvaliteten. Ungefär på samma sätt som att det fortfarande säljs DVD-filmer när det finns 4K UHD-filmer.
Om man däremot arbetar med webben ska man helst använda webp-formatet, eller möjligtvis PNG24 beroende på vad man vill göra.
Med allt detta sagt så till din fråga – varför rekommenderar vi png? Till att börja med för att det generellt sett ger bättre kvalitet eftersom formatet använder sig av icke-förstörande komprimering vilket är väldigt viktigt om man vill bevara exempelvis foton för framtiden där det är viktigare med kvalitet än något annat. Komprimerar man en bild med jpg, även med de väldigt höga inställningarna, går information förlorad som man aldrig kan få tillbaka. Så blir det inte med PNG som i det fallet får ses som en form av arkivformat.
PNG är dessutom en av de bästa kompromisserna. Formatet har inte det mest utbredda enhetsstödet, det har inte den bästa kvaliteten, det minsta formatet eller de bästa arbetsmöjligheterna, men det har väldigt mycket av dessa egenskaper.
Bildformat är en verktygslåda där det går att slå in spik med en skiftnyckel, men det är inte det bästa verktyget för uppgiften.

Forumet ’PROGRAM’ är stängt för nya ämnen och svar.