Kloning med EaseUs Todo Backup Free

Inte löst
Detta ämne innehåller 11 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 6 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

Jag tänkte klona min OS-disk – en 500 GB SSD Samsung – med hjälp av EaseUs Todo Backup Free. Jag har uppmärksammat rutan som ungefär säger ”fyll i mig när det är en SSD du vill klona”. Måldisk är en 4 TB HDD med ”adressen” U:

OS-disken är alltså disk C:

Mitt OS är Win 7 64 bit Ultimate.

Vad som är problemet? Det är att detta är första gången jag använder EaseUs Todo Backup Free. Så jag kan inte tolka den säkert mycket instruktiva layout av vad som näst kommer att hända när jag trycker på knappen Proceed. Det ser ut som om den klonade ”kopian” av C: får ”adressen” A: eller är det en ny volym på U-disken som A: hänför sig till. Och varför ska jag kunna resize denna nya volym/partition? Är det kanske på följande sätt:

Kanske den operation som EaseUs-programmet erbjuder avsett att användas sålunda: På den plats som U-disken sitter på förväntas jag istället ha ”klämt in” en ny, oanvänd SSD med kanske mindre utrymme än 500 GB? Den SSD:n skulle i så fall kunna användas vid migrering/migration till en ny dator med den nya SSD:n. Och i så fall är den klonade A-kopian ingen spegling av C-disken i den dator jag nu använder utan en kopia av den disken? Det finns alltså bättre sätt att göra en backup av C-disken? Då vill jag passa på och fråga hur jag bäst gör en kombinerad backup av mina två SSD-enheter eftersom SSD:n på vilken C-enheten ligger inte fungerar särskilt bra utan alla de program jag valt att lägga på nr 2 av mina SSD-enheter – en mindre SSD. Jag har Acronis True Image 2014. Ska jag använda det programmet för det syfte jag nu skissat? Jag frågar därför att jag försökte använda Acronis för några månader sedan för att återställa mina båda SSD-enheter i fungerande skick, men misslyckades totalt. Fastän Acronis startade med att utföra återställningsuppgiften som avslutades inom någon timme, så var det inte mycket bevänt med ”återställningen”. Det gick inte heller att efter det fiaskot hitta en användbar återställningspunkt eftersom alla som återstod var skapade efter det stora fel uppstått som motiverade mig att förlita mig på Acronis. Så det skulle kännas tryggare om jag blev på det klara vad för sorts handläggandefel jag gjort.  

Om du har tillgång till nummer 10/2013 av tidningen kan jag verkligen rekommendera den, där går man igenom säkerhetskopieringar inklusive hur man använder EaseUS Todo Backup Free. Det går även bra att läsa guiden som finns på CD-skivan tillsammans med programmet, den guiden är samma artikel som den i tidningen.

Till att börja med, vad är det för sorts kloning du försöker göra – Disk clone eller Partition clone?


wolvesdancin
Deltagare

    Det var en disk clone. De problem jag beskriver som jag mött vid användningen av Acronis hoppas jag avslöjar att jag vid de backuper jag gjort både använt back-up av hela diskarna (SSD nr 1 + SSD nr 2) respektive alternativet, nämligen sammantagna alla partitionerna på dessa två diskar. Tyvärr har jag inte nr 10/2013 av PC-tidningen, men jag är prenumerant på den och bör väl kunna läsa gamla nummer via Internet? Jag blir dock inte klok på hur jag ska få åtkomst till dessa prenumerant-förmåner. Har som redan etablerad prenumerant ställt till med problem på prenumerant-service, eftersom jag betalade extra för de här förmånerna utan att ändå komma åt dem.  

    Det går även bra att läsa guiden som finns på CD-skivan tillsammans med programmet, den guiden är samma artikel som den i tidningen. För prenumerationsärenden måste jag tyvärr hänvisa till kundtjänst på http://www.kundtjanst.nu.
    När man klonar är det viktigt att komma ihåg att man flyttar hela källenheten (om det är en partition så är det hela partitionen, om det är en hårddisk är det hela hårddisken oavsett hur många partitioner det är på den) till en hel t ny enhet. I det här fallet försöker programmet klona din källa till destinationen A: eftersom den av någon anledning inte verkar hitta hårddisken du vill ange som destination. Enhetsbokstaven är i det här fallet irrelevant eftersom det bara är information till dig vilken enhet som ska klonas och vilken annan enhet som är destinationen. Vilken enhetsbokstav det handlar om spelar inte någon roll, dessa kan man gå in och ändra i efterhand om man skulle vilja det.

    Anledning till att man kan ändra storlek på destinationen är rent praktisk. Om jag till exempel har en hårddisk som är 500 gigabyte som jag vill flytta till en ny hårddisk på 1000 gigabyte, skulle jag behöva klona hårddisken för att därefter gå in och utöka den nya partitioinen till fulla nya hårddisken och inte bara halva. Programmet erbjuder sig att göra det direkt åt dig, vilket gör att man på sätt och vis kan hoppa över ett par steg i arbetet.


    wolvesdancin
    Deltagare

      Låt oss återgå till basics. Nämligen att begreppsmässigt är det ingen grundläggande skillnad mellan att göra en avbildning av en organism, klona en organism respektive att göra en spegling av densamma eller att göra en kopia av den. Att det ändå finns skillnader beror på att de specialister som sysslar med dylika operationer tillmäter dem specifika betydelseskillnader. IT-världen och datorspecialister gör sig även de skyldiga till att lägga specifika betydelseskillnader i att klona, spegla och kopiera fast dessa operationer under speciella förhållanden kan ha identisk innebörd. Att avbilda eller spegla är dock mestadels identiska operationer.

      Låt oss t.ex. uppehålla oss vid hantering av en avbildning eller spegling och syftet med en sådan operation. Skulle oturen vara framme och en systemdisk haverera så är det väldigt skönt att ha en komplett systemavbildning – spegling av den disken att ha som backup. Då kan man enkelt återställa Windows och alla program till en ny hårddisk utan att behöva installera om allt igen. I alla versioner av Windows 7 så medföljer programvara för att skapa en sådan avbildning eller spegling. Problemet är om operativsystemet är uppdelat på två systemdiskar där den ena innehåller stommen – själva operativsystemet – medan den andra innehåller samtliga program som operatören lagt till efter installationen av operativsystemet.

      Om vi sedan uppehåller oss vid hanteringen av en kloning och syftet med en sådan operation så skiljer sig denna från avbildningen/speglingen egentligen endast genom att syftet med den är ett annat, nämligen att 1) avbilda samt 2) flytta en avbildning av en systemdisk till en ny systemdisk. Att använda den operationen i stället för att endast göra en avbildning eller spegling kan vara vanskligt beroende på om det sker en reell flyttning – d.v.s. om originaldisken töms på information – eller flyttningen egentligen endast består i att en kopia av originaldisken läggs på en ny disk.

      Jaha, kopia av disken. Är det inte faktiskt fråga om att avbildning/spegling och kloning båda två ingenting annat är än kopiering?

      Ska man vara riktigt noggrann med beteckningarna, så behöver det ju inte vara en systemdisk som görs till föremål för avbildning/spegling eller ens kloning. Även en HDD eller SSD som enbart innehåller data som t.ex. foton eller videor kan ju kopieras, d.v.s. speglas eller klonas.

      Eller vad säger du?

      Det är tekniska skillnader mellan att klona, spegla och kopiera en hårddisk, men de skillnaderna är irrelevant i det här fallet.
      Däremot stämmer det att man kan klona i princip vilken disk som helst oavsett om det är en systemdisk eller om den ”bara” innehåller bilder, musik och liknande filer.

       


      wolvesdancin
      Deltagare

        Jag har en dator med moderkortet Asus Sabertooth Z77 och med OS Win 7 Ultimate 64 bit där OS ligger på två exakt lika Intel SSD 520 Series, 120 GB, 2.5in SATA 6Gb/s i RAID 0.

        Nå, då skulle jag vilja ha det för ett proffs uppenbara rådet för den som på den datorn bästa sätt vill genomföra följande åtgärder med bibehållandet av nuvarande OS intakt efter ”transplantation” till en Samsung SSD 840 Series 500 GB, 2.5in SATA 6Gb/s(SATA 3).

        Jag vill alltså ersätta de två 120 GB SSD-enheterna med en Samsung SSD 840 Series 500 GB, 2.5in SATA 6Gb/s. Jag saknar av fysiska utrymmesskäl  ledig plats i datorn för att där montera min Samsung 500 GB SSD. Den måste således tillfälligtvis stanna utanför datorn. Så länge som krävs.

         

        Jag har i den aktuella datorn gott om ledigt utrymme i där redan befintliga enheter som kan användas som tillfällig plats för lagring av mitt OS. Bland annat en gammal SSD på 240 GB.  Som inte är ansluten till någon av moderkortets 6 GB/s-portar. Utrymme i ett par HDD finns också att tillgå. 

        Är kanske den bästa metoden att
        1) byta ut den gamla SSD:n på 240 GB mot min Samsung SSD, som då tillfälligt ansluts till en långsammare port än 6 GB/s;
        2) klonar Samsung SSD:n med det OS som ligger på de två Raid0-SSD-enheterna?

        Här gäller väl dock att hålla tungan rätt i mun? Nämligen att se till att ha rätt inställningar i BIOS/UEFI (Unified Extensible Firmware Interface).

        Kan man få lite ledning utan att – som Strindberg sa’ – liksom spårvagnarna hämta den från ovan? Vilket väl även moderna spårvagnar gör? 

        Du lär få backa en aning och komma på någon annan lösning eftersom det i praktiken inte går att klona en RAID0 till en enda hårddisk (och med klona menar jag att skapa en identisk kopia). Den enkla anledningen är att en RAID0 är konstruerad för att arbeta med två stycken hårddiskar. Klona en RAID0, och du klonar även formateringen och filsystemet för att arbeta med två hårddiskar – vilket av uppenbar anledning inte fungerar på en enda disk.
        Det du får satsa på att göra är att använda ett säkerhetskopieringsprogram som kopierar, inte klonar, allting på din RAID0-enhet till den nya enheten.
        Eller göra en nyinstallation av operativsystemet på den nya disken, och sedan använda funktionen Windows Filöverföring för att föra över dina personliga filer och inställningar.


        wolvesdancin
        Deltagare

          Först drog jag tyvärr den förhastade slutsatsen att du kanske hade fel i det du säger om det omöjliga att klona en RAID0-SSD. Den slutsatsen bygger på den info jag fick genom att läsa följande tips (längst ner ser du varför jag ändrar uppfattning):

          http://www.tomshardware.co.uk/forum/291502-32-raid-single

          I am exchanging my RAID 0 in my system for a single SSD (this is my system drive). Has anyone successfully cloned a RAID 0 to a single SSD and had it boot?
          I’ve read on lots of forums and have got a wide range of responses. Some say it’s just not possible, others say it’s no problem, some say that it’s possible if you do x y and z, etc. However I haven’t seen any of the forums where the OP came back and said it x and it worked. 
          I have tried Apricorn EZ GigIII to clone the drives (I’ve used many times to go from single spinning disk to single ssd). and was unable to get the drive to boot. Kept getting Missing BootMGR. I tried all the solutions for that I could find with no success.
          I also have Acronis True Image 2012 with the Plus Pack. I have tried cloning, as well as booting to the bootable media and recovering the back up of my RAID 0, this again gives me boot errors that I find solutions for and still won’t boot. Also tried putting a fresh install of windows on the new drive, then recovering the back up again with no luck.
          I was also online with acronis support last night and they said it should work but never got it to.

          Has any one successfully done this and if so what steps did you use? I know the best solution is a fresh install, however this is my production machine and it would be last resort for me to have to have my machine down for a day installing programs and getting all the preferences set back up.

          Windows 7 x64. MoBo – Asus M5a97evo

          thanks for any help

           

          Yes. Although I usually recommend a clean install, I cloned my first SSD from a pair of RAID 0 raptors. I used Ghost 15, but EaseUS Todo backup and others should work fine. 

          You need to make a system repair disk (just type that into the start button run bar and follow the wizard) to fix the boot loader drive sometimes when you restart with a cloned drive. 

          Also, clone the SRP first, and then the OS drive (usually C).

          Aha, när jag läser det följande kan jag förstå varför man inte alldeles sådär enkelt kan klona en raid0-enhet med två SSD till en enkel SSD av det enkla skälet att när jag först installerat mitt OS på raid0-enheten har jag haft moderkortet Asus Sabertooth Z77 inställt på RAID och då händer det kritiska att ”Microsoft disables all the storage controllers that are not required during the Windows installation, so when you attempt to switch from RAID to AHCI, IDE to AHCI, AHCI to IDE or RAID, essentially the system cant see the drive anymore once it gets past a certain point in the boot and it posts a BSOD” – jaha jag får en blåskärm. Det följer alltså med metadata i kloningen som förutsätter att jag bootar med en raid-konfiguration fast jag inte gör det? Man måste gå in och ändra i registret för att unvika den här falluckan – eller? Alltså, System Repair Disk, kan den råda bot på denna anomali på det sätt som ju annonseras så optimistiskt i det föregående? 

          Jag tror inte att det finns någon smidig patentlösning på hur man ska bära sig åt. Det är möjligt att en System Repair Disc kan lösa problemet, men troligtvis är det enda sättet att ta reda på det att tvingas testa det i praktiken, vilket bara är att rekommendera som en nödlösning. En annan sak som i teorin skulle kunna fungera är att göra en komplett filbaserad säkerhetskopiering eftersom det bara kopierar filerna och i stort sett ignorerar systeminformation och partitioner. Samtidigt är det just det som är problemet med den lösningen eftersom systemregister, dolda systemfiler och liknande inte följer med i en sådan kopiering. Samma sak gäller om man försöker skapa en imagefil, vilket inte är att klona en enhet men inte heller att filkopiera en enhet utan en form av mellanting. Precis som med filkopieringen riskerar man att inte få med sig viktiga systemfiler, och man kommer garanterat inte att få med sig ytterst relevant enhetsinformation, silket kan betyda att även om man lyckas lägga in imagefilen på en ny hårddisk är det inte garanterat att den startar eftersom det just är en ny hårddisk med andra enhetsparametrar.

          Som du själv har läst på andra forum finns personer som hävdar att de ha lyckats, medan andra säger sig ha försökt samma sak och misslyckats. Jag kan tyvärr inte presentera någon konkret lösning hur du ska lösa problemet, bara lösryckta idéer som kanske eller kanske inte fungerar. Det enda sättet jag kan komma på är att systematiskt testa de olika alternativen, men vara ytterst noga med att aldrig röra RAID0-diskarna (så att man aldrig förstör källan).


          wolvesdancin
          Deltagare

            Jag frågade för flera år sedan professionellt verksamma personer inom IT-branschen om skillnaderna mellan kopia, spegel/avbild och klon av en systemdisk, men fick aldrig något riktigt svar. Ännu mindre visade sig de pedagogiska färdigheterna vara när jag frågade om skillnaderna mellan kopia, spegel/avbild och klon av den partition C i en systemdisk där OS finns.

            Jag anser att jag nu av en av PC-Tidningens experter (Superanvändare) har fått det bästa svaret på dessa inte så alldeles tekniskt komplicerade frågor – om man nu inte vill börja i fel ände och just söka fördjupa sig i de svåraste tekniskt komplicerade frågorna med just rubriken ”Kopia, spegel/avbild/image, klon.” Jag utgår förresten från att system image kan avse både en avbild av en systempartition och en systemdisk. Eller?  

            Handsken är kastad, då ska vi se om jag kan komma med en begripligare beskrivning.:)

            Till att börja med spelar själva enheterna som sådant någon större roll, det kan vara en systemdisk med ett operativsystem installerat, eller bara en lagerhårddisk med lösa filer. Allt handlar bara om själva enheten.
            Kopia – här handlar allting om att kopiera filerna på enheten till en annan enhet, och när du är klar har du samma fil på bägge enheterna. Tänkt dig att enheten är låda A och i låda A ligger tio pingpongbollar som får föreställa filer. När du kopierar tar du en pingpongboll från låda A och skapar en kopia av bollen som du placerar i låda B. När du har kopierat färdigt har du tio bollar i varje låda. Lådorna kan givetvis vara olika stora, men låda B kan inte vara mindre för du ryms inte alla bollar.
            Flytta är i princip samma sak som att kopiera, men då börjar du med tio bollar i A och noll bollar i B. För varje boll du flyttar till B försvinner en i A tills du har tio bollar i låda B och låda A är tom.

            Än så länge är allt logiskt, men nu blir det lite mer skumt.

            Spegling – Här har du två enheter, där den ena speglar den andra så att bägge alltid är likadana. Du har två lådor, A och B, som innehåller tio bollar var. Den enda lådan nu kan nå och röra är A, för låda B är utom räckhåll. Plocka bort en boll från A, och ”samma” boll försvinner automatiskt från låda B så att du har nio bollar i varje låda. Ta bort två bollar till från A, och två försvinner från låda B. Lägg tillbaka en boll i låda A, och det skapas en likadan boll i låda B.

            Image/avbild – Du tar en enhet och skapar en kopia av den, den lagras i en enda stor fil som rymmer allt på enheten. Du har låda A med tio bollar. Sedan tar du en svart plastsäck där du trycker ner en kopia av låda och bollarna, och ställer in säcken i garderoben. När du behöver återskapa låda A och dess bollar plockar du ut plastsäcken och tar fram lådan och bollarna.
            Det ska tilläggas att imagefiler passar bäst när man arbetar med cd/dvd-skivor, där man skapar en imagefil av en skiva, och sedan kan använda den filen för att skapa fler likadana skivor. Det går att använda på hårddiskar också, men det är inte att rekommendera.

            Klon – Allting har fram tills nu nästan uteslutande handlar om vi har kopierat filer och sådant som operativsystemet känner till och kan hantera. Att klona är på sätt att kopiera och skapa imagefiler, men sättet det görs på är komplett annorlunda. Om du klonar en hårddisk (till en annan hårddisk) läser programmet spår 1 på källan och skapar ett likadant spår 1 på destinationen. Sedan tar den spår 2, spår 3 och så vidare. Programmet som gör kloningen behöver inte veta vad det är den klonar, den struntar högaktningsfullt i vad det är, den skapar en exakt kopia. Du kan ta en hårddisk med en filstruktur som är fullständigt okänd för Windows, det kan inte läsa hårddisken och kan inte använda hårddisken på något vis – men den kan fortfarande klona eftersom den struntar i filsystem och filer. Om du har en källa med trasiga filer och förstört filsystem, kommer kloningen att skapa en likadan kopia inklusive de trasiga filerna (som fortfarande kommer att vara trasiga) och förstört filsystem (som fortfarande kommer att vara förstört).
            Eller för att fortsätta med våra lådor, om låda A innehåller gelébjörnar spelar det ingen roll, den klonade B-lådan kommer också att innehålla gelébjörnar trots att kloningsprogrammet inte har en aning om vad det är.

            Forumet ’PROGRAM’ är stängt för nya ämnen och svar.