Namn stämpel

Löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 år, 8 månader sedan.
Skapare
skiftes
Medlem

Hej! I PS Elements 11 vill jag skapa en ”stämpel” som jag använder för att märka foton. t.ex ”Foto namn namn”. Den skall alltid finnas så att det bara är att hämta ”stämpeln”. Hur går jag tilväga för att skapa denna ”stämpel”?

Tyvärr finns det inte någon inbyggd funktion för så kallade vattenstämplar (eller watermarks som de också kallas) i Elements, så det finns inte något smidigt sätt att bara trycka dit en stämpel på en bild. Det går däremot att skapavattenstämpar i alla versioner av Elements, men eftersom det är en stökig process som måste upprepas på varje bild är det inte att rekommendera. Den enda vettiga guiden jag har hittat är denna hos Adobe, men den är stökig dels för att den är på engelska och dels för att det görs på en Mac.
https://helpx.adobe.com/photoshop-elements/how-to/apply-watermark-secure-images.html?set=photoshop-elements–fundamentals–edit-advanced


skiftes
Medlem

    Jag vill kunna sätta stämpel på enbart en bild i taget.

    Det man gör är enkelt uttryckt att man skapar ett lager på den bild som man vill lägga en vattenstämpel på. På det lagret skapar man det som ska bli stämpeln, sedan lägger man ihop lagren och sparar bilden som då har fått en vattenstämpel.

    Att arbeta med lager är ungefär som när man ser hur Disney-tecknarna gjorde de gamla långfilmerna med en en målad bakgrund (din bild), sedan målade de på genomskinlig plast (ett lager) som kunde läggas ovanpå bakgrunden i stället för att måla direkt på bakgrunden. Det är samma samma princip här, fast lagren ligger i redigeringsprogrammet och inte fysiskt på ritbordet.

    Adoge har en utmärkt guide för hur man arbetar med lager (https://helpx.adobe.com/se/photoshop-elements/using/creating-layers.html) och teorin är som sagt enkel:

    1. Ladda in din bild som kommer att bli bakgrund.

    2. Skapa ett lager.

    3. Placera stämpen på lagret (antingen rita/skriva själv eller ladda in en färdig bild).

    4. Slå ihop bakgrunden med lagret så att allt blir en bakgrund.

    5. Spara den vattenstämplade bilden.

    Forumet ’PROGRAM’ är stängt för nya ämnen och svar.