Rootkit

Inte löst
Detta ämne innehåller 7 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 6 år, 3 månader sedan.
Skapare
clabo48
Deltagare

Jag laddade ner programmet och körde det. Man får en enorm mängd med förslag som jag som ovetande skall ta ställning till. Man vägar ju inte ta bort hur som helst. Värst var det då jag körde sökningen mot Rootkit. Då ficj jag hundratals förslag som jag min dumma skalle skall avgöra. Jag gjorde som ni sa och tog kontakt med forumet och registrera där. Det tar en väldans tid och man kan ju inte vänta från svar därifrån varje gång. För mig är programmet väldigt förvirrande och jag skulle vilja veta hur många som besitter kunskap att se vad som är farligt och inte. Jag tycker att ett sånt här program skall kunna avgöra direkt vad som är farligt. Jag tolkar detta som att alla mina filer är OK. Annars borde man få allvarligt varningsmeddelande.

Varje nytt nummer innehåller program som är bra mot spionprogram. Jag har själv Bullguard, Advanced System Care, Malware Fighter, BD Tansomware…. Hur mycket behöver man?

Kan ni generellt göre ett förslag: Vad behöver jag?

Där har du en fråga som det inte finns något rakt svar på och alla du frågar kommer att ha olika förslag och åsikter, allt från vilket antivirus som är bäst till om man behöver ransomwareskydd eller ej. Om man bortser från eventuella diskussioner vilket program som är bäst för vilken uppgift tycker jag att det låter som att du har en bra uppsättning program för att skydda datorn. Den enda brasklappen är möjligtvis beroende på vilken version av Bullguard du använder eftersom det påverkar vilken brandvägg du har på datorn. Det är inget fel på Microsofts inbyggda i Windows 10, men jag utgår rent kraft från att Bullguards är bättre (även om jag inte har bevis för det).


clabo48
Deltagare

    Jag betalar för programmet så det är alltid aktuellt. Frågan är om det självt skyddar från allt det som de uppräknade utser sig från att klara. Vad jag menar är att det blir svårt när vi som användare skall börja bedöma vad som är farligt. Risken är ju att vi tar bort nåt som inte är skadligt som skadar användningen i övrigt av datorn. Är Bullguard tillräckligt i mitt fall? Klarar de även rootkit och andra spionprogram? Ju mindre tillägg man behöver desto bättre. Dock känner jag att man aldrig kan vara säker.

    Bullguard är kompetent så det klarar av att hitta och stoppa väldigt mycket. På deras webbplats skriver de dessutom att Internet Security-versionen klarar av antivirus, -malware, -spyware, -nätfiske och ransomware. Du borde alltså kunna strunta i BD Ransomware eftersom Bullguard innehåller skydd mot det.

    Däremot är det klurigare med rootkit. Utan att ha konkret fog för antagandet så tror jag att programmet skyddar mot det. Jag hittar ingenting på deras hemsida där de faktiskt skriver det, men de berättar däremot om rootkits och det skulle verka fånigt om det berättar om något de inte har skydd för. En annan sak som de skriver är att 1 procent av dem som drabbas av rootkits använder 64-bitars operativsystem. Om det stämmer, och du använder ett 64-bitars Windows, borde du har ett ganska bra skydd redan från början.


    clabo48
    Deltagare

      Men hur skall det kunna hjälpa en vanligt dödlig människa med sunt förnuft. Hur bra är det då det är vi som skall bedöma vad som skall bort? Jag tycker att ett bra program skall kunna avgöra vad som skall bort eller inte. Risken är hela tiden att man tar bort något viktigt som behövs. Programmet bedömer bara hur stor risk de olika filerna har. Jag fick ett hundratal så jag gav upp direkt. Svar får man inte heller av leverantören. Förmodligen är man betraktad för dum.

      Jag kan inte svara för dem, men jag tycker att du verkar högst normal. Och du har en helt relevant poäng – hur ska en vanlig dödlig människa kunna allt det där. Det enkla svaret är att det inte går med fullständig säkerhet, vare sig för människor eller program. Om man ser till att ha bra säkerhetsprogram som täcker alla baser så att säga (antivirus, -malware, -spyware, -nätfiske och ransomware) och en bra brandvägg. Om inget av dem varnar för något brukar allting vara grönt och problemfritt. När det kommer en varning får man undersöka om det är ett falsklarm eller så kallad PUP (Potentially Unwanted Program – flott uttryck för ”jag har inte en aning vad det är, men du kanske inte vill ha det här programmet). Komplettera det med kunskap och det ökända sunda förnuftet att aldrig klicka på länkar i e-post eller lita på e-post som verkar komma från myndigheter, undvika att surfa på ”skumma” webbplatser, aldrig sätta in ett usb-minne som du har hittat på gatan i datorn och såna saker. Hålla alla program och operativsystemet uppdaterat och ta regelbundna säkerhetskopior. Då klarar du av nästan vad som helst.


      clabo48
      Deltagare

        Tack för dina svar. Då tar jag bort programmen. Det jag verkligen undrar över är Advances System Care som alltid hittar spionprogram och en massa skräp. Kan man verkligen lita på att det är spionprogram eller kan de också vara sånt som man misstänker och med högst 10% säkerhet kan vara spionprogram. Mina alldeles egna iakttagelser.

        Jag skulle snarast säga att det hittar ”skumma saker”, och eftersom ofta inte vet vad det är varnar den för att det kan vara farligt för att vara på den säkra sidan. Så egentligen kan man inte vara säker på om det är skräp eller inte. Om någonting misstänks med 10% säkerhet att det är något som är farligt, då är det just 10%. Om det hade varit 100% är det i princip garanterat och 0% i princip helt ofarligt. Allt annat är den gråskala.

        Forumet ’PROGRAM’ är stängt för nya ämnen och svar.