tangentbord

Inte löst
Detta ämne innehåller 9 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  wolvesdancin 9 år, 1 månad sedan.
Skapare
gunnar.berg
Åskådare

min teckenuppsättning har gått coko. bokstäver funkar, inga övriga tecken som esc return siffror har updaterat drivrutiner utan resultat. skriver på skärmtangetbord

mvh gunnar


wolvesdancin
Deltagare

    1. Har du möjligen ett trådlöst tangentbord? Gör i så fall om installationen av tangentbordet och dess programvara. Och kolla att batterierna i tangentbordet är friska.

    2. Försök med att kolla om installation av ett annat tangentbord fixar felet. Du bör då helst använda ett USB-tangentbord.

    3. Nästa steg är att du kollar i Enhetshanteraren om det av den framgår att något är fel med tangentbordsinstallationen.

    4. Och om det syns flera fel i Enhetshanteraren.

    5. Låt oss även veta vilket OS du har. 


    wolvesdancin
    Deltagare

      Har du fixat problemet genom åtgärderna i punkt 1 och/eller 2, eller kvarstår det?

      Om det kvarstår, vad får du ut av Enhetshanteraren?

      Om problemet kvarstår skulle jag – samtidigt som jag frågar efter vilket OS du har – gärna få höra om tangentfunktionerna upphörde att fungera plötsligt medan du använde datorn, eller felet i dem visade sig när du startade upp datorn? 


      gunnar.berg
      Åskådare

        Jag har en Hp pavillon 6 med I7 Windows home 7. kör på ett usb tangent bord nu utan problem. Avinstallerade alla drivrutiner för det ordinarie bordet (2st) HID startade om med resultat samma fel drivrutinerna installerades auotmatiskt . vid kontroll i enhetsthanteraren har alla tre rutinerna samma datum och ver 6.1.7601.17514 dat 21/6-06 felet uppkom utan anledning kollade svt play kvällen före vid inloggning dan efter fanns felet t.ex separat 2 ger capslock av/på alla specialtangenter ger konstiga resultat

        Hälsn Gunnar


        gunnar.berg
        Åskådare

          Det är den bärbara datorns inbyggda tangentbord som slutat fungera. i enhetshanteraren under gruppen tangetbord finns det 2 st HID enheter angivna.

          Datorn är en hp pavilon dv6 intel i7 med windows 7 home. finns det information om det inbyggda tangentbordet på andra ställen i datorn

          mvh Gunnar


          wolvesdancin
          Deltagare

            USB-tangentbordet var alltså lösningen. Det var positivt. Kan du då sätta problemet som löst?

            Visserligen kvarstår det ifråga om det/de andra tangentborden en bugg eller vad man ska kalla det, men huvudsaken är väl att din dator nu är fullt operativ?

            Jag förstår dock att du kamske tycker att USB-tangentbordet är ett provisorium tills du kommit tillrätta med hur du ska få ditt ordinarie tangentbord (2 st) att fungera felfritt.

            Ifråga om dessa ordinarie tangentbord skriver du en sak som mystifierar mig. Det kan vara ett missförstånd från min sida, men du säjer tydligen att det ordinarie bordet är ett HID (human inteface device). Fastän HID-protokollet har sina begränsningar, så känner de flesta OS igen alla tangentbord tillhörande kategorin USB HID tangentbord vilka i så fall installeras utan någon speciell drivrutin. Och när bordet installerats brukar på datorskärmen komma upp meddelandet att ”A ‘HID-compliant device’ has been recognized” – eller på svenska ungefär ”En ‘HID-kompatibel’ enhet har identifierats”. 

            Men dels det faktum att du beskriver hur du försökt installera drivrutiner för ditt ordinarie HID-bord, dels det faktum att detta bord tydligen inte är ett USB-bord, gör att jag inte är säker på vad ditt ordinarie bord egentligen är för bord. Är det möjligen ett bluetoth HID tangentbord? Även ett sådant borde installeras som en PnP-enhet utan speciella drivrutiner. De som eventullt behövs ska installeras automatiskt

            Kan du alltså hjälpa till med att exakt beskriva fabrikat och modell på ditt ordinarie tangentbord samt dess specifikationer? Och berätta vad du med ditt ordinarie bord anslutet får fram för information när du via Kontrollpanelen går till Tangentbord och kontrollerar vad det står under fliken Hårdvara. När ett vanligt USB-tangentbord är anslutet i Win 7 bör det under fliken Hårdvara identifieras som ett HID tangentbord.


            wolvesdancin
            Deltagare

              Du kan för att få fram information via Kontrollpanelen gå till Tangentbord och kontrollera vad det står under fliken Hårdvara. Med det ordinarie tangentbordet installerat och det provisoriska USB-bordet borttaget.


              wolvesdancin
              Deltagare

                Jag skulle tro att vi så här långt komna kan konstatera att du har en HP Pavilion dv6 laptop med ett fast, icke löstagbart tangentbord som är ett vanligt HID USB-bord.

                Det bordet har sedan du köpte datorn fungerat utan anmärkning fram till och med utloggningen och avstängningen av laptopen en viss kväll. Nästa dag har bordet omedelbart efter uppstart av datorn varit delvis ur funktion utan att något inträffat under tiden som datorn varit avstängd som kan förklara felfunktionen. Ominstallation av bordet har inte haft någon effekt.

                När du via USB ansluter ett externt, vanligt HID USB-bord, fungerar detta klanderfritt. Det fasta, ordinarie tangentbordet bör även det vara ett vanligt HID USB-bord, så frågan är då varför det ena bordet, men inte det andra fungerar.

                I det sammanhanget är det till stor hjälp att få svart på vitt på att det är åtskilliga ägare till en HP Pavilion dv6 som upplever i det närmaste exakt samma problem med det inbyggda tangentbordet. Se

                http://h30434.www3.hp.com/t5/Other-Notebook-PC-Questions/HP-Pavilion-DV6-keyboard-problem/td-p/337580

                Där lämnas flera förslag på åtgärdande av problemet. Bland annat 

                Do the keys work when you boot into Safe Mode?

                Do the keys work when you boot into the BIOS?

                Have you tried hard resetting the notebook?  Here are the steps.

                1. Shut down the notebook.
                2. Remove the battery and AC power.
                3. Press and hold the power button for 10-15 seconds three times.
                4. Replace the battery and AC power.
                5. Verify whether the problem persists.

                Möjligen kan det vara fråga om ett fel i funktionen hos den USB-port eller USB-hub som det ordinarie bordet är anslutet till. Det felet kanske i så fall kan identifieras med hjälp av Fixit-verktyget på

                http://support.microsoft.com/mats/Windows_USB_diagnostics/

                Det verkar i alla fall inte som sannolikt att funktionsfelet kan härledas till ett plötsligt inträffat kontaktfel i bordets anslutning till själva datorn via en USB-hubb.

                Eftersom felet är så allmänt förekommande bör man förvänta sig att HP har funnit en lösning på det. Det vore annars dålig PR för HP att man släppt ut en inte särskilt billig laptop (i USA priset kring 1000 US$) med en inbyggd ‘barnsjukdom’ som HP inte kommer till rätta med.

                Hur gammal är datorn? Finns det någon gällande garanti? Eftersom felet är så frekvent förekommande i HP Pavilion dv6 lär det vara fråga om att felet redan fanns i datorn som ett dolt fel när du köpte den. I så fall var det ett dolt fel i köpet du gjorde.

                Även om garantin för laptopen nu gått ut, så utlöser ett bevisligen dolt fel i köpet långtgående konsumenträttigheter. Ja, det räcker med att du kan göra övervägande sannolikt att det fanns där som dolt fel. Om du nu köpt datorn inom EU. Du bör då till att börja med kunna hävda rätt till support från HP eller från näringsidkaren du köpt din laptop hos, för att få hjälp att utreda och åtgärda felet gratis. Börja för all del inte att skruva isär din laptop själv, för då ryker ju både annars gällande garanti- och konsumenträttigheter all världens väg.

                Först bör du absolut avvakta vad PC-Tidningens Support kan ha att säja om möjligheten att för det första ringa in felet och för det andra åtgärda det. HP kanske nu kan servera lösningen ”på ett fat”.

                Och du bör även läsa om dina på konsumentlagarna grundade rättigheter som jag skrivit om i slutet av tråden canonskrivare under det här Forumets avdelning Tillbehör.  


                wolvesdancin
                Deltagare

                  Rättelse: Om din garanti på din laptop gått ut, bör du läsa om dina på konsumentlagarna grundade rättigheter som jag skrivit om i slutet av tråden iPad Air:s kamera fel som du hittar ibland trådarna i Forumets avdelning för Smarttelefoner och Surfplattor.


                  wolvesdancin
                  Deltagare

                    HP lämnar de här anvisningarna – du kan ju testa om de fungerar:

                    1. Stäng av datorn och starta om den.
                    2. Tryck upprepade gånger på Esc-tangenten för att se om det öppnas en startmeny.
                       obs!
                      Om en startmeny inte öppnas fungerar inte det integrerade tangentbordets maskinvara. Notebook-datorns integrerade tangentbord bör lämnas in på service eller bytas ut. För att fortsätta använda notebook-datorn ansluter du ett tangentbord med USB-kontakt till USB-porten och startar om datorn. Kontakta HP om du behöver hjälp.
                    3. Om Startmenyn öppnas, trycker du på F10 för att öppna BIOS-inställningarna. Tryck på F5 för att ladda standardinställningarna och tryck sedan på F10 för att acceptera ändringarna.
                    4. Starta om datorn.
                      Om tangentbordet fungerar i Windows är du klar.
                      Om tangentbordet inte fungerar i Windows, fortsätter du med dessa steg för att avinstallera och installera om tangentbordsprogramvaran i Enhetshanteraren.
                    5. Klicka på Start

                      och klicka sedan på Kontrollpanelen.

                      Kontrollpanelen öppnas.
                    6. Klicka på Maskinvara och ljud.
                      Figur : Kontrollpanelen
                      Bild på kontrollpanelen
                    7. Klicka eller tryck på Enhetshanteraren under Enheter och skrivare.
                      Figur : Maskinvara och ljud
                      Bild på sidan Maskinvara och ljud i Kontrollpanelen
                      Enhetshanteraren öppnas.
                    8. Klicka på Visa och välj Visa dolda enheter.
                      Figur : Visa dolda enheter
                      Visa dolda enheter
                    9. Dubbelklicka på Tangentbord, högerklicka på tangentbordsnamnet och klicka sedan på Avinstallera för att ta bort enheten från Windows.
                      Figur : Knappen Avinstallera
                      Avinstallera tangentbordsknappen
                    10. Starta om datorn.
                    11. Nu bör tangentbordet visas korrekt.
                      Om problemen med tangentbordet ändå kvarstår, installera om eller uppdatera programvaran för tangentbordet.
                    12. Datorn levereras med flera programvaror som kan testa tangentbordet för tangent- eller maskinvarufel. Mer information finns i HP:s supportdokument Testa med avseende på maskinvarufel
                    Forumet ’PROGRAM’ är stängt för nya ämnen och svar.