Kidnapparvirus

Löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Mauri 7 år, 7 månader sedan.
Skapare
Mauri
Deltagare

Läste i senaste PCtidningen att om man får in kidnapparvirus i datorn så krypteras även filerna i molnlagringen om den är länkad till datorn. Jag funderar då vad som händer om jag inte synkroniserar filer automatiskt utan själv lyfter dessa till ex vis One drive? Är då filerna säkrade i One drive och kan återskapas till datorn när den är ren?

Om jag klonar min hårddisk på en separat  enhet och byter ut den smittade hårddisken i datorn till en ny. Kan jag då starta datorn från den klonade disken och från den klona den nya hårddisken i datorn?

Räcker det att formatera om den smittade hårddisken eller ska jag skaffa en ny?

Tacksam för om någon kan svara på dessa än så länge hypotetiska frågor.

Mauri

Jag tar och strukturerar upp det lite med en tråkig numrerad lista.

1. Kidnapparvirus krypterar filerna som ligger på din dator, så om ingenting synkroniseras med molnet kommer virus inte att spridas automatiskt till molnet. Filerna som ligger lokalt i OneDrive kommer att infekteras, men inte de som ligger på internet. Det betyder, precis som du säger, att de icke infekterade som ligger online kan kopieras tillbaka till datorn.

2. I teorin har du helt rätt (givetvis på villkor att klonen inte har infekterats). Det är dock beroende på hur kloningen är gjord och sådana saker, men då handlar det mer om hur du har klonat och inte om virusangreppet.

3. Det räcker utmärkt att formatera hårddisken… om du inte vill använda angreppet som ett svepskäl för att köpa en ny och större hårddisk.


Mauri
Deltagare

    Tack så jättemycket. Det var det svar som jag hoppades på. Eftersom jag inte tycker att det är besvärligt att själv flytta ändrade filer till molnet så är synkningen inte nödvändig och minskar risken att förlora mycket.

    Efterom klonen ligger på en hårddisk som inte är ansluten till varken nätverket eller datorn finns ju ingen risk att den blir infekterad. Om jag använder Todo Backup och gör en klon, går den användas till att starta en datorn som jag formaterat hårddisken på? Då får jag tillbaka allt som fanns vid det tillfället.

    Påverkas servrar för epost hos telia och gmail vid ett kidnapparangrepp?

    Mvh/Mauri


    Mauri
    Deltagare

      Glömde fråga hur andra program påverkas vid en kidnapping. Exempelvis Garmins Map Source, Ccleaner, Spotify etc?

      Mauri

      Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.