Mappen Tidigare – Recent Items

Inte löst
Detta ämne innehåller 6 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  wolvesdancin 9 år, 3 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

Leffe 38 lämnade 2015-01-04 Följande tips: ”Djupt nere i din pc finns en användbar mapp som heter Tidigare. Här samlas kontinuerligt genvägar till de filer eller mappar du besökt. Genvägarna läggs så att sist använt placeras högst upp. Du hittar mappen här:

C:Användare’namn’AppDataRoamingMicrosoftWindowsTidigare

Lägg en genväg på skrivbordet så har du nära till dokument och mappar du arbetat med under senare tid. Det finns gott om plats jag räknade till ca 150 poster.

Detta gäller Windows 7 och 8.”

Nu har jag medvetet sökt undvika att göra några sådana inställningar i mitt OS som innebär att onödig information regelbundet städas bort ur systemet. Ändå töms dagligen även informationen i mappen Tidigare. Trots att jag alltså helst skulle vilja ha den kvar. Tömningen utförs naturligtvis av något av de säkerhetsprogram jag har, kanske av Malwarebytes Antimalware Premium. Min fråga är om man kan kringgå den här städningen utan att behöva leta upp och ändra ”städinställningarna”? 

Nej, vill du undvika att mappen städas behöver du leta reda på vilket program det är som städar bort dem och ändra inställningarna där.


wolvesdancin
Deltagare

    Du har tyvärr missförstått mig. Jag behöver en kopia på mappen som t.ex. läggs i ett bibliotek där mappkopian automatiskt är skyddad från städningen. Att ingripa i städningen är ju kontraproduktivt från säkerhetssynpunkt.

    Vad jag tänkte mig är den åtgärd som i förevarande sammanhang heter Dosprompten med i denna åtföljande enkel programmering. Eftersom jag numera är orutinerad på mitt tidigare specialområde programmering, behöver jag någon annan som visar mig hur jag kan utföra uppgiften. 

    Om det är ett hot mot säkerheten att inte städa Tidigare-mappen har jag svårt att det att det skulle vara ett mindre hot att dessutom göra en kopia på mappen, men det är en annan historia.
    Till att börja med är mappen en systemmapp vars innehåll uppdateras i takt med att du gör saker på datorn, och innehåller ingen annat är genvägar till de filer som använts senast. Du tjänar med andra ord egentligen ingenting på att kopiera mappen, eftersom det enda det kommer att resultera i än en knippe genvägar som kommer att vara felaktiga i takt med att filerna de pekar på flyttas eller raderas.
    Om du ändå vill kopiera mappen så hänger allting på hur ofta den städas, eftersom det är avgörande för hur du ska hinna ta kopior innan de försvinner. Att försöka lösa det med en batchfil i DOS fungerar i teorin, men är synnerligen opraktiskt eftersom kopieringen bara kommer att utföras när du utför den. Då är det enklare att skapa en genväg till mappen och kopiera genom att dra och släppa genvägarna till mappen där du vill spara kopiorna.


    wolvesdancin
    Deltagare

      Du skriver att ”Du tjänar med andra ord egentligen ingenting på att kopiera mappen, eftersom det enda det kommer att resultera i än en knippe genvägar som kommer att vara felaktiga i takt med att filerna de pekar på flyttas eller raderas.” Men många av filerna som genvägarna pekar på kommer inte att flyttas eller raderas kanske på åratal. Jag har t.ex. tiotusentals dokument ”arkiverade” och hela tiden växer de i antal. Många av de dokument jag skapat den senaste säg månaden vill jag återvända till. Förr hade jag alla dokumenten dessutom arkiverade i skallen, så jag behövde inte som nu skriva ner för hand på papper vilka de är och var de finns. Och äldre dokument än så letar jag upp med en filsökare som t.ex. UltraSearch. Därav den för mig högst angelägna möjlighet som nu hägrar för mig att få en samlad bild av vilka dokument jag skapat åtminstone det senaste halvåret och var jag stadigvarande arkiverat dem. Men vad jag nu sagt om dokument gäller även foton, videor etc.  

      Då blir det helt enkelt att kopiera genvägarna, och se till att det görs väldigt ofta eftersom Windows hela tiden raderar genvägar när det läggs till nyare genvägar.


      wolvesdancin
      Deltagare

        Hittade ett program kallat RecentX, som gör jobbet jag vill ha gjort och – verkar det som – alldeles för mycket mer än vad jag behöver. Vad jag behöver är en ”digital” sekreterare som gör som jag bestämmer utan att jag sedan behöver ägna en tanke åt att jobbet sköts. Det är ju sådana uppgifter som datorer bl.a. ska vara till för. 

        Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.