Ransomware

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 4 månader sedan.
Skapare
Programwille
Medlem

Windows 10 på datorn, Norton 360 Premier – Windows 8 (ännu) i Lumia 940 (bägge alltid väl uppdaterade)

Vad mer kan man göra för att skydda sig? – vara mycket försiktig med filer som kommer till ens dator, länkar. Finns det något program som kan blockera dennna form av skadlig kod, Cryptoprevent t ex??

Windows telefonerna har visst inget antivirus- eller brandväggsprogram?!

Blivit av med ett MC kreditkort, då jag påbörjat ett inköp från Cambridge Universitys shop, (https) beloppet redan godkänt av min bank och så – linjen bröts – och kortet ‘försvann’ i cyberspace. Kusligt, men banken stoppade missbruket. Lyckligt.

Cryptoprevent kan vara ett alldeles utmärkt sätt att komplettera sitt skydd mot ransomware. Om man ska hårddra det här med säkerhet finns det några relativt enkla punkter att tänka på.

1) Håll alltid allting uppdaterat med de senaste versioner. Det gäller framför allt operativsystemet och program som skyddar datorn som antivirus, brandvägg och liknande programvara. Satsa dessutom helt på en kommersiell komplett säkerhetslösning om innehåller både antivirus, brandvägg och liknande funktioner. Man kan gärna rynka på näsan åt att det kostar pengar, men våra datorer innehåller idag så mycket viktig information med e-post, bankärenden och foton att det är säkrast att satsa ordentligt.
2) Komplettera gärna med den kommersiella versionen av Malwarebyte’s Anti-Malware som i realtid ligger i bakgrunden för att skudda och jaga mot sabotageprogram (vilka i praktiken är något helt annat än virus).
3) Inget skydd i världen hjälper om användaren är oförsiktig – var alltid skeptisk, cynisk, övernitisk och förvänta dig det värsta. Klicka aldrig på länkar i e-post eller öppna bilagor utan att kontrollera dem först, oavsett vem du tror har skickat dem.

Så enkelt och så svårt är det.

Anledningen till att det inte finns antivirus- eller brandväggsprogram till Windows Phone är att det inte behövs. Virus kan inte installeras automatiskt och operativsystemet är extremt strikt uppdelat så att inga appar kan komma åt andra appar eller delar av operativsystemet. Det går helt enkelt inte att få i virus som sprider sig i telefonen eller mellan telefoner, och du kommer inte att hitta några seriösa eller bekräftade fall av virusinfektioner på Windows Phone.
Därmed inte sagt att det inte förekommer vad man skulle kunna kalla för sabotageprogram som kräver rättigheter som de egentligen inte behöver eller visar annonser (även om de bara kan göra det i samband med appen som körs). Om du installerar appen ”A” som innehåller annonsvisning kommer den med andra ord bara att kunna visa annonser när du använder appen ”A” och inte när du använder andra appar.

Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.