Startmenyn uppdaterad

Inte löst
Detta ämne innehåller 4 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 2 månader sedan.
Skapare
Programwille
Medlem

Sedan ett par dagar får jag ett meddelande på skärmen, som jag inte alls förstår varifrån och varför. Man uppmanas installera ‘web search’. Se bifogat skärmklipp – kan det röra ssig om ‘pokki’ eller liknande skadeprogram? Hur blir man kvitt det?

 

Använder Windows10, IE11, Norton 360 Premier – alla väl uppdaterade:

Det där luktar sabotageprogram/malware lång väg. Det framgår inte vilket program det är som försöker lura dig, men det är garanterat inte Microsoft (trots att de skriver om Start-menyn) helt enkelt eftersom Microsoft inte skulle uppmana någon att använda någon annan sökmotor än deras egna Bing. De stavar dessutom Start-meny olika på de två ställen det omnämns.
Jag skulle rekommendera att du till att börja med installerar och uppdaterar Malwarebytes’ AntiMalware (finns i Fördelszonen), startar datorn i felsäkert läge och låter programmet göra en komplett genomsökning.


Programwille
Medlem

    Tack för snabbt svar – före jag kontaktade PC-tidningen hade såväl malwarebytes (premium) och Norton 360 fullständig skanning inte hittat något. Företaget som ligger bakom torde vara Bontio Inc, hittat flera artiklar på Google om problemet (känt sedan ett år).

    Artiklarna verkar gälla Windows8,8.1 – men jag kör 10 (visserligen med ‘åttan’ kvar på datorn!!! Desssutom är det en Lenovo dator, som också omnämns som eventuellt ‘problembarn’. Skäl att ta bort Windows 8 (behöver inte diskutrymme, därför ligger den kvar)?!? Hur skall jag gå tillväga?


    Programwille
    Medlem

      Tack för snabbt svar – före jag kontaktade PC-tidningen hade jag redan använt såväl malwarebytes (premium) som Norton 360 fullständig skanning, men inte hittat något. Företaget som ligger bakom torde vara Bontio Inc, hittat flera artiklar på Google om problemet (känt sedan ett år).

      Artiklarna verkar gälla Windows8,8.1 – men jag kör 10 !Det är en Lenovo dator, som också omnämns som eventuellt ‘problembarn’. Skäl att ta bort Windows 8 (behöver inte diskutrymme, därför ligger den kvar)?!? Hur skall jag gå tillväga?

      Nyss använde jag t o m Norton Power Eraser, som hittade skadlig kod i  registret, vilket togs bort, men . . . den konstiga skärmbilden kommer fortfarande vid start?!!

      Du skulle kunna kontakta Symantec (som gör Norton) och be dem kolla på det. De kan även hjälpa dig på distans om du tillåter dem att tillfälligt ta över datorn. Eftersom du abonnerar på deras program ingår det i deras tjänster.

      Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.