Time Freeze i Toolwiz Care

Inte löst
Detta ämne innehåller 7 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 år, 8 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

 

Ett av Toolwiz Cares verktyg heter Time Freeze. Det här verktyget ”skapar en testmiljö där inga program, virus eller webbplatser kan ändra någonting i operativsystemet” (PC-tidningen 11/2016).

 

Skulle man kanske rentav kunna använda det här verktyget som ett skydd för datorn, i likhet med antivirusprogram och återställningspunkter? Med Time Freeze ständigt inkopplat, behöver man då bekymra sig för skadlig kod? Man kan ju alltid återgå till hur operativsystemet såg ut då man startade Time Freeze. I PC-tidningen talas det bara om att använda verktyget om man t.ex. vill testa nya program som man inte litar på, eller om man besöker webbplatser som kan försöka infektera datorn. Men skulle man alltså inte kunna ha Time Freeze inkopplat under hela tiden man använder datorn? Oerhört bekvämt, eller hur?:)

 

Var går gränsen mellan att använda verktyget och inte använda det?   

 

Egentligen kan man säga att du har helt rätt. Det är möjligt att köra Time Freeze hela tiden, och om dator är frist när du startar kommer den att fortsätta att vara det så länge Time Freeze är aktiv. Det finns dock en betydande nackdel – ingenting du skriver, gör, laddar hem eller någonting annat kommer att sparas utan försvinna i samma sekund som du stänger av funktionen. Du kommer aldrig att kunna skriva och spara ett dokument, eller redigera en bild och spara resultatet, inte ladda hem något från internet – ingenting alls. Motargumentet är givetvis att det går att välja att spara det man har gjort när man avslutar Time Freeze, men då försvinner samtidigt själva finessen med den skyddade miljön eftersom man tar med sig saker från den skyddade till den vanliga miljön, och då kunde man lika gärna ha arbetet i den vanliga miljön redan från början
Du har helt rätt i att det är full möjligt, men det blir extremt opraktiskt. Beroende på vad du gör vid datorn – testa. För dig kanske det fungerar helt perfekt.


vernerulrik
Deltagare

    OK. Men vad händer om jag samtidigt som Time Freeze är aktivt, kopplar in t.ex. en extern hårddisk där jag, innan jag avslutar Time Frezze, sparar ner de ändringar jag gjort? Då har jag ju kunnat arbeta i en skyddad miljö, samtidigt som jag kunnat spara ändringar utan att ta med mig skadlig kod från den skyddade till den vanliga miljön. Eller? Time Freeze gäller ju endast för datorns hårddisk, inte för den externa hårddisken. Det blir alltså två olika system som arbetar parallellt.   

    Varför skulle inte den externa hårddisken omfattas av den skyddade miljön? Om det går att ansluta en, i brist på bättre benämning oskyddad extern hårddisk, skulle ju inte den skyddade miljön vara skyddad längre vilket resulterar i ett oskyddat som system som bara är trassligare att arbeta med.


    vernerulrik
    Deltagare

      Min tanke var att försöka utöka användningsområdet för verktyget Time Freeze. Om jag gör ändringar i en fil medan Time Freeze är påslaget, kan jag då bevara ändringarna genom att kopiera filen till en tillfälligt ansluten extern hårddisk? Eller blir även denna externa hårddisk ”fryst” så snart den kopplas till datorn? Det är ju inte så komplicerat. Därefter kopplar jag ur den externa hårddisken och till sist avslutar jag Time Freeze. Då har jag inte ändringarna med mig på datorns hårddisk, men väl på den externa hårddisken. Frågan är bara att om datorns hårddisk blir infekterad, blir då även den externa hårddisken infekterad när denna kopplas in under en kort stund? Jag har för dålig erfarenhet av detta, eftersom jag ytterst sällan haft något virus i datorn och ännu mindre i de externa hårddiskar och usb-minnen som är kopplade till datorn.   

      Det överlägset enklaste sättet att ta reda på hur och om det fungerar, och framför allt om det passar ditt sätt att arbeta, är att du testar.


      vernerulrik
      Deltagare

        Det fungerar alldeles utmärkt!

        Det här betyder tydligen att Time Freeze kan fungera som ett allmänt skydd för datorn. Det går visserligen inte att spara ändringar som gjorts, eftersom eventuell skadlig kod kan följa med. Men man kan kopiera över de ändrade filerna till exempelvis ett usb-minne innan Time Freeze hävs. Dessa ändrade filer finns då kvar och kan föras tillbaka till datorns hårddisk.  

        Ett litet problem i sammanhanget är att de kopierade kan föra med sig smitta från den skyddade miljön till den oskyddade, precis som en person som går raka spåret från ett avspärrat karantänområde på ett sjukhus och sätter sig på bussen hem, men om man är medveten som det säkerhetshålet får man vidta skyddsåtgärder där stället.

        Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.