Bluraybrännare

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 8 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

Jag tänker köpa en bluraybrännare att monteras i en desktop miditower med ett nytt ASUS microATX mobo. Bland de billigaste bluraybrännarna som jag hittade på Prisjakt finns en Samsung BLU-RAY WRITER SLIM BULK BLACK. Det står alltså i Internetannonsen Obs Bulk! Vad betyder Bulk och varför uppmanas den som spekulerar på att köpa brännaren, att beakta att den är en Bulk?

Nästa fråga angår att brännaren annonseras som Slim, vilket innebär tunn eller hur? Är den alltså främst avsedd för laptops? Innebär det att den inte är lämplig att montera i en desktop tower-dator?

Det finns en LG Intern SATA Bluray Brännare 10xBH16LS38 men specifikationerna av dess prestanda är nästan obefintliga. Står alltså inget om den är BDXL vilket väl betyder att en bluraybrännare kan bränna motsvarigheten till DVD DL, dvs. doublelayer. Står X i DXL för extra stort doublelayer? En sådan skiva har väl en kapacitet på drygt 120 GB? Har man en gång bränt en sådan skiva så går ju innehållet inte att ändra. Men man kan väl klara att för ungefär tusenlappen skaffa en buraybrännare och en eller två DXL-skivor? I så fall får man väl ledigt plats på en sådan skiva med en back-up (image) av systemvolymen i datorn som brännaren sitter i och om man t.ex. använder Acronis True Image så kan man kanske få plats med ytterligare volymer/partitioner om man använder Acronis egen komprimering? Jag är medveten om att en sådan räddningsdisk kan göras bootbar, men att den endast fungerar på den dator som den innehåller en image (spegling) av? Jag har dock hört att man på större företag, där man har köpt in ett större antal fysiskt identiska datorer, kan använda en sådan image-disk för att installera ett och samma multilicens-OS och identiska program på alla datorerna med identisk hårdvara. Stämmer det?

Stämmer det att den på en blurayskiva (eller DVD) speglade t.ex. OS-partitionen är en enda lång fil kallad ISO-fil eller TIB-fil (som den kallas i Acronis)? Innebär det att hela filen blir oanvändbar om det blir en rispa i skivan?

Vad betyder det att de av en bluray-brännare stödda mediatyperna som t.ex. CD-RW och DVD-ROM är åtskilligt fler än de medieformat som stöds av brännaren? Som t.ex. DVD Video och Photo CD? Är det alltså så att om man är rutinerad användare av t.ex. Nero 2014, så måste man ha klart för sig vilka mediatyper respektive mediaformat som både Nero och brännaren stöder? Är det alltså så att man endast kan utnyttja den fulla kapaciteten hos t.ex. Nero 2014 om man har en brännare som klarar av alla mediatyperna och medieformaten som Nero stöder?

Slutligen vill jag fråga om en blurayskiva på vilken en OS-partition då en HDD speglats kan användas för att flytta innehållet i partitionen till en SSD. Migrering kallas väl detta förfarande? Om man vill flytta OS från en 500GB SSD till en 240GB SSD, måste man då först krympa OS-partitionen på 500GB-disken? Löper man inte då risken att förlora data? Om man säkerhetskopierar först och krympningen verkligen resulterar i förlorade data måste man väl så att säga migrera säkerhetskopian tillbaka till 500GB-disken? Eller om säkerhetskopian lagts på en HDD, kan man då krympa den till 240 GB för att sedan flytta den till 240GB-SSD:n? Med risk för ett obotligt haveri? Jag utgår i mina frågor från att alla de inblandade diskarna är begagnade och man inte vet var man har den programvara för migrering som t.ex. följer med en SSD av fabrikatet Samsung. Har man inte ordning och reda i samlingen av DVD-skivor kan det bli enerverande att försöka hitta rätt skiva. Och man måste kanske tillgripa ett reservförfarande.

Kom nu även på en sista fråga: vad är en ghost-kopia (ungefär = spök-kopia) av OS-partitionen på en HDD eller SSD? Och varför trassla med speglingar och spök-kopior när man med ett normalt program för partitionering kan ta en exakt kopia av en partition? Kan man sedan inte kopiera kopian till en ny disk?         

Bulk
Att någonting säljs som bulk betyder i grova drag att den inte säljs i någon färgglad ”butikskartong”, eventuellt utan sladdar och/eller manualer och/eller skivor med drivrutiner och extraprogram. Det är individuellt från produkt till produkt vad som följer med.

Slim
Slim brukar betyda att de passa för montering i en bärbar dator, men eftersom det även finns stationära datorer (vanligtvis stationära med små chassin) som kräver slim går det inte att säga om det passar bra att montera i en stationär – det beror helt enkelt på den stationära datorn.

Blu-ray
Tyvärr hittar jag inte några utförliga specifikationer för just BH16LS38-modellen, så vilka format just den modellen klarar av kan jag tyvärr inte svara på, eller vad den kan kosta tillsammans med BDXL-skivor.
Däremot betyder BDXL att det handlar om Blu-rayskivor med tre lager, som gör det möjligt att lagra mellan 100 och 128 gigabyte på R-skivor och 100 gigabyte på RW-skivor. De skivorna fungerar som vilka andra brännbara skivor som helst, så du kan spara samma material på dem som på andra skivor, inklusive säkerhetskopior.
Företags ”universalskivor” för installationer är dock annorlunda uppbyggda än om man försöker klona en befintlig hårddisk, eftersom installationskivor som företagen använder sig av innehåller oinstallerade program som installeras efter att man använt skivan. Man återställer med andra ord inte ett installerat system

ISO-filer
ISO-filer (eller imagefiler eller vad man nu vill kalla dem) är i själva verket bara en optisk skiva eller en hårddiskpartition som sparats som en enda fil. Den vanligaste anledning till att man skapar en ISO-fil av exempelvis en cd-skiva brukar vara för att man senare ska kunna bränna en ny cd-skiva som blir identisk med den man skapade ISO-filen från. Förstörs eller repas mediet där ISO-filen ligger kan den förstöras, på samma sätt som vilken annan filtyp som helst.

Migrera
Om du försöker spegla en HDD/SSD till en mindre HDD/SSD, utgå från att det inte går. En ren kloning/spegling använder exakt samma parametrar som ursprungsenheten, och kommer att anse att den inte får plats oavsett hur mycket som de facto är lagrat på urpsungsenheten. Även om det bara skulle finnas 10 gigabyte på 500 gigabytehårddisken kommer den bara att slå fast att en 500 gigabyteenhet inte får plats på en 240 gigabyteenhet.
Om du kryper 500 gigabytepartitionen till under 240 gigabyte, säg 200 gigabyte, då kan det fungera. Du kommer inte att riskera att förlora någon information med att krympa en partition med Windows inbyggda verktyg eftersom det inte går att krympa en volym så att den blir mindre än mängden lagrat material på den. Om du har 300 gigabyte lagrat på en partition kan du alltså inte krympa den till mindre än 300 gigabyte. Tänk dessutom på att lämna gott om ledigt utrymme när du krymper en partition, om det inte finns ledigt utrymme för Windows att arbeta med kan du råka ut för riktigt stora problem.
Oavsett vilket är det fortfarande ingen bra idé att bara klona från en HDD till en SSD eftersom det handlar om två fundamentalt olika arkitekturer, och det kan krävas en hel del merarbete efter överföringen till SSD:n för att allt ska fungera som det ska.

En Ghost-kopia är en vanlig kloning, namnet kommer från ett kloningsprogram som hette Norton Ghost som klonade enheter.

När man byter hårddiskar är det alltid bäst att installera om operativsystem och program från början.

Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.