Datorn ansluter inte till NAS vid statup

Inte löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 3 år sedan.
Skapare
eraivno
Åskådare

Hej

Jag har två problem med mitt hemmanät.

Nätverket består av en rauter TP-Link TL_740N, en NAS Fujitsu Celvin Q700en USB-server SOHO manager NETWORKIN USB server, två HP desktopdatorer. Allt detta anslutna med kabel. Dessutom är två mobiltelefoner och två plattor anslutna via WIFI.

Nattetid är datorerna avslagna. Bägge datorna kör Windows 10 senaste uppdateringen. En kör Windows Home den andra Windows Pro.

På morgonen slås i regel bägge datorerna på. Bägge är inställda för att ansluta til NASen vid uppstart. Datorn som kör Windows Home har inga problem. Den ansluter alltid, men den andra lyckas inte ansluta om Homedator redan är igång, annars går det bra, åtminstone om den ansluts med NASens ip-adress. Ibland även med NASens namn. Efter att jag avinstallerat NASen och väntat 10-20 sekunder är det inga problem att ansluta den både med ip-adressen eller namnet.

Det andra problemet är lite svårare. Datorn med Windows Home har problem med användningen av USB-servern. USB-servern är i första hand till för skrivaren. Ofta när vi vill skriva ut från Home-datorn så krashar den och startar om. Om man allokerar skrivaren manuellt utan att den krashar går det bra att skriva ut. Det verkar som det är allokeringen som får datorn att krasha.

Bägge problemen har uppstått efter någon uppdatering av Windows. Sannolikt inte samma. Pro-datorn har inga problem men USB-servern.

 

När det gäller det första problemet, använder du en kombination av statiska och dynamiska IP-adresser på nätverket? Är bägge datorerna inställda på att de tillhör ett privat nätverk? Hur är NAS:en ansluten – till en dator eller direkt till nätverket?

 

 

Det andra problemet låter som att det handlar om den bugg i Microsofts marsuppdatering som kan få datorer att kascha vid utskrifter. Det är inte något vanligt problem men tillräcklgit vanligt för att Microsoft har bekräftat att de arbetar på en fix som de kommer att släppa så snart den är klar.


eraivno
Åskådare

    För punkt 1.  Jag använde enbart dynamiska adresser från början men då problemet dök upp lade jag NASen på en statisk adress. Ingen skillnad. NASen är kopplad direkt till routern. Bägge datorerna är inställda på ett privat nätverk.

    För punkt 2 är det bara att hoppas på fixen.

    Har routern några inställningar för att hantera ett NAS? Använder du den senaste versionen av operativsystemet på NAS:en?


    eraivno
    Åskådare

      Hej

      hej

      Vad jag kan förstå finns det inte några sådana inställningar

       

      Det kan vara så att den inte är riktigt kompatibel med Windows 10 eftersom det är en fasligt gammal NAS. Enligt Fujitsu är den kompatibel med Windows 8 men de nämner inget om Windows 10. Nu är det ju en nätverksenhet så den fungerar ju bevisligen fortfarande, däremot kan en del funktioner i kommunikationen med Windows 10 fungera lite si och så.

      Nu vet jag inte vilken version av firmware du har i NAS:en, men det verkar som att den senaste versionen är version 3.8.3-0716T (släppt i juli 2013) som är den senaste. Den finns på deras hemsida och den kanske kan lösa något.

      Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.