Dokument i skrivarkön skrivs inte ut

Inte löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 3 år, 3 månader sedan.
Skapare
user-331326
Åskådare

Hej

Sedan en tid har min gamla skrivare av typen HP Laserjet 5L, som fungerat bra i många år, blivit alltmer opålitlig. Dokument jag skriver ut hamnar i skrivarkön men kommer inte ut på skrivaren. Jag försöker åtgärda med de möjligheter som finns för dokument i skrivarkön såsom Pausa, Avbryt, Starta om, utan resultat. Dokumentet blir hängande i kön med lite olika statusmeddelanden. Jag stänger i detta läge av datorn och gör både den och skrivaren strömlösa en stund och startar sedan om. Ibland kommer dokumentet ut i detta läge, ibland inte. Ibland försvinner det ur skrivarkön men inte alltid.

1. Vad kan jag göra för att dokument i skrivarkön skall skrivas ut?
2. Finns det något program som kan hantera dokument i skrivarkö bättre än Microsofts undermåliga funktioner?

Hälsningar
Kjell Persson

Bifoga filer:

Det är faktiskt inte Microsoft som gör att det fungerar lite si och så, det är faktiskt HP som kan sägas vara orsaken. Laserjet 5L (som är en underbar skrivare som jag har ljusa minnen av) är så antik att de senaste drivrutinerna som HP har släppt för att den ska fungera ordentligt är avsedda för 32-bitars Windows Vista, och utan uppdaterade drivrutiner fungerar hårdvara ofta inte riktigt som den ska. Windows gör sitt bästa för att det ska fungera över huvud taget, men det är frånvaron av uppdaterade drivrutiner som orsakar problemen.


user-331326
Åskådare

    OK

    Tack för upplysningen. Det verkar som om jag blir tvungen att pensionera skrivaren, som fortfarande skriver fint. Synd på så bra hårdvara. Jag hade hoppats på att det skulle finnas ett generellt verktygsprogram som kan hantera dokument i skrivarköer.

    Hälsningar
    Kjell Persson

    Det du kan testa är att gå in i Enhetshanteraren (högerklicka på Start-knappen och välj Enhetshanteraren i menyn) och först avinstallera allt som har med skrivaren att göra, inklusive eventuella installerade program för skrivaren. Sedan kopplar du loss skrivaren från datorn, startar om datorn och efter det ansluter du skrivaren igen. Då kommer Windows i brist på ”riktiga” drivrutiner att försöka använda de generella drivrutinerna som finns inbyggda i operativsystemet, eventuellt kan de fungera bättre än HP:s som är för en tre generationer äldre Windows. Det är inte säkert att det fungerar men möjlighetens finns, Laserjet 5L är ju ungefär lika avancerad som ett spett och borde inte behöva speciellt mycket instruktioner för att bara göra utskrifter.


    user-331326
    Åskådare

      Hej

      Tack för tipsen, de föranledde mig att rota lite ytterligare i flikarna som dyker upp runt skrivaren då man går in via Inställningar, Enheter, Skrivare och Skannrar. Under fliken Avancerat som man når då man valt ”Hantera” efter att ha valt den aktuella skrivaren, finns knappen ”Ny drivrutin”. Jag klickade på den och vips så hämtades en drivrutin för HP LaserJet 5 för Windows 10, 64. Klockrent.

      Nu kan den gamle trotjänaren jobba vidare, i många år till, koppas jag.

      Hälsningar
      Kjell Persson

      Skönt att det ordnade sig. Lite konstigt att den hittade en drivrutin för Windows 10 när HP inte har släppt någon, det måste Microsoft själva som har suttit hemma på kammaren och pysslat. Huvudsaken är att det fungerar.

       

      Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.