extern hårddisk

Löst
Detta ämne innehåller 10 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  anjos3 8 år, 7 månader sedan.
Skapare
anjos3
Deltagare

Min nyinköpta externa Samsung hårddisk har slutat att fungera. Har förmodligen själv klantat mig och stängt av datorn innan säkerhetskopieringen var slutförd. Får felmeddelanden om att åtgärda men ingenting händer. Medan felmeddelandet är uppe syns den för ett ögonblick under anslutna datorer och jag kan se att allting finns där, men sen försvinner den igen vilket gör att jag inte kan omformattera den.

Måster jag verkligen kassera den? 

Det borde inte behövas, har du tittat om den syns i Diskhantering och kan bearbetas där?


anjos3
Deltagare

    Hej, 

    den hittar inget fel men på en annan ruta står att den ej kan repareras när den används, men den används inte, och ändå är allting knasigt. Med några sekunders mellanrum dyker ett meddelande om fel upp och det går ej att fortsätta skriva. Samtigt dyker ett meddelande från Dropbox upp som jag inte kan bli av med, det spelar ingen roll vilka knappar jag använder. Se bifogad fil. Har aldrig använd dropbox på den nya enheten. Det är ett evigt plingande, måste hela tiden ta bort meddelanden.

    Att Dropbox dyker upp antar jag beror på att dator med jämna mellanrum upptäcker den externa enheten och då gärna vill importera material till Dropbox som om det vore en kamera, USB-minne eller just en vanlig extern enhet. Sedan försvinner hårddisken, och när datorn hittar den igen en stund senare vaknar Dropbox igen.

    Om du höar Diskhantering öppen försvinner hårddisken därifrån också när Utforskaren ”tappar bort” den?


    anjos3
    Deltagare

      Ja, den är bara öppen någon sekund, så stängs den igen, öppnas efter ett par sekunder när felmeddelandet kommer och stängs omedelbart igen. 

      Vad använder du för operativsystem?


      anjos3
      Deltagare

        Jag använder Win 8.1. Till det har den själv uppdaterad sig. Körde på 8 förut, ville inte ha 8.1 men för ett tag sedan var det plötsligt 8.1.
        Satte den externa hårddisken i min stationära och fick genast meddelandet att den kommer att reparera denna hårddisk. Därefter vaknade Norton och startade reparation av snabbsökning. Den gick i en evighetsloop och kunde ej stängas av. Efter 2 timmar stängde jag datorn. 

        Efter inköpet av den nya hårddisken laddade jag ner Genie Timeline från tidningen. Det tog många timmar innan säkerhetskopiering var klar. Har en känsla av att den kan ha orsakat problemet, något annat har jag inte gjort på disken.

         

        Det låter som att det kan vara ett digital fel på hårddisken, det vill säga att viktig information har skadats i någon händelse precis innan problemen började uppträda. Och beroende på hur stor hårddisken är kan det ta betydligt mer än två timmar att försöka reparera den.

        Plus det faktum att den helt enkelt kan vara fyiskt trasig, hårddiskar är trots allt förbrukningsvorar och har man otur får man ett måndagsexemplar redan när man köper den.

        Jag tror att informationen som ligger på hårddisken är förlorad, men det borde gå att formatera om den så att den går att använda (på villkor att den inte är fysiskt trasig förstås). Testa att byta USB-sladd (för att eliminera att det kanske är den som är trasig) och anslut sladden till en annan USB-port. Se dessutom till att använda en USB-port i själva datorn så att du inte försöker gå via en USB-hubb eller liknande. Gå därefter in in Diskhantering, högerklicka på eventuella partitioner som visas tills alla partitioner är borta, och välj sedan att skapa en ny partition på hårddisken.

        Och när du plockar bort partitioner, var extremt noga att välja rätt hårddisk så att du inte råkar utplåna något på systemhårddisken.


        anjos3
        Deltagare

          Har satt hårddisken i min stationera med Win7. Kan ej använda säker borttagning -‘enheten används’, vilket ej stämmer. 
          Har valt felsökning och reparera disken, det tog många timmar, men något fel hittades inte. Det går dock fortfarande inte att använda säker borttagning. 
          Har laddat ner den senaste Paragon och gjort en back up. Kan det vara att Paragon jobbar i bakgrunden hela tiden? Om jag omformatterar den försvinner jo allt som från början var på den, bla installationsprogrammet och manualena etc. 

          Troligtvis är det Windows som har rätt – någonting använder hårddisken och blockerar en säker avstängning. Frågan är bara vad det är som använder hårddisken. Det är inte det lättaste att ta reda på, men vi kan försöka.
          Högerklicka på Aktivitetsfältet och välj Starta aktivitetshanteraren. Klicka på fliken Prestanda. Längst ner finns en knapp som heter Resursövervakaren… som du ska klicka på. I det nya programfönstret som dyker upp klickar du på fliken Disk följt av rubriken Diskaktivitet. I rutan Diskaktivitet visas alla program som arbetar mot hårddiskarna och vilka filer som de olika programmen och processerna arbetar mot.
          Hittar du någon ledtråd här vad det är som arbetar mot din externa enhet?


          anjos3
          Deltagare

            Tackar för svaret!! Det hjälpte. Det är Paragons automatiska back up. Har nu stängt Paragon helt och hålet och nu kan jag mata ut den externa disken. 🙂
             

            Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.