Funderingar kring köp av Video-Converter

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 6 år, 1 månad sedan.
Skapare
user-339057
Åskådare

Jag tänker köpa en Video-Converter s. k. Grabber och funderar nu på om man får betydligt bättre kvalitet på överföringarna med en som kostar 1.200 kr. jämfört med ca 400 kr. Fabrikatet jag tänker på är ”Terratec” eftersom jag har en Audio-Conv. av detta fabr. Jag känner ju till det välkända ”man får det man betalar för” men frågan är om det alltid är så? Skulle sätta stort värde på Red. och/eller läsarnas synpunkter i denna fråga. Kanske kan det vara intressant för någon mer som går i inköpstankar?  /  Ragnar

 

Jag ska inte säga att det stämmer i hundra procent av fallen, men det lutar åt att det är enklast att utgå från att det är som du antar. Anledningen till att jag är inne i samma tankebanor som du är att priset ofta är avhängt på vilka funktioner som enheter erbjuder. Flera olika typer av in- och utgångar är ju alltid trevligt, och om det finns möjligheter att bearbeta inspelningen redan i boxen, mellan videobandspelaren och datorn så att säga, så är det ju trevligt.

Det är framför allt två saker som jag skulle undersöka på enheterna innan jag halade fram plånboken.

För det första, börja med att ta reda på vilken av utgångarna på videobandspelare som erbjuder högst bildkvalitet. Om det är en modern videobandspelare med digital utgång skulle jag satsa på en grabber som har digital ingång för att öka chanserna att få så hög kvalitet som möjligt. Ju mer högkvalitativ signal du kan utnyttja, desto större chanser att få bra resultat.

För det andra, försök hitta en grabber som inte bara spelar in i samma upplösning som videon. PAL-video har som bekant en upplösning på 576p. Om du har en grabber som ”bara dumpar” in videofilmen på datorn får du alltså en inspelning som är 576p och som sedan kan kräva väldigt mycket efterarbete om du vill skala upp för modernare upplösningar. Det finns grabberenheter som inte bara spelar in videosignalen utan även kan skala upp den till högre upplösning. Det ska erkännas att uppskalad video sällan blir speciellt bra om du inte har tillgång till Adobe Premiere för efterbearbetning så den här uppskalningsfunktionen är egentligen överkurs, men om du hittar en sådan grabber när du ändå letar kan du fundera på saken.

 

En sak som också kan vara värd att undersöka är att du kanske inte ska leta efter en vad som brukar för grabber, utan utrustning för streaming som youtubers brukar använda. De använder ju som bekant utrustning för att via datorn strömma ljud och bild från exempelvis spelkonsoler, vilket skulle kunna sägas är en form av ”realtidsgrabbning”. Det kanske inte fungerar tillsammans med din videobandspelare (det beror ju lite på vilka utgångar den har) men det kan vara värt att undersöka.


user-339057
Åskådare

    Tack för många intressanta och värdefulla synpunkter och förslag. Jag borde ju ha talat om att det är från en JVC S-VHS  ET Videobandspelare som jag ska överföra Analoga Videomaterialet via Converter/Grabber till Digitalt på Datorn för att spara och i vissa fall redigera. Det är speciellt viktigt att den utmärkta S-VHS-kval. på signalen blir bevarad.

    Ett annat alternativ som kan vara värt att räkna på, framför allt om det inte handlar om många och långa videofilmer, är att ta kontakt med ett företag som gör jobbet åt dig. Jag hittade ett företag som vill ha 299 spänn/band för att konvertera VHS till DVD (och skiva igår i priset) och för 150 spänn extra för bearbetning i form av brusreducering och färgkorrigering. Men det hänger ju på hur många band du har och hur mycket tid kontra pengar du vill spendera.

    Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.