Inspelning från digitalbox till hårddisk

Löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 3 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

Min fråga gäller inspelning av video och ljud på hårddisk från den utgång på min TV-digitalbox (HDMI) som annars ska vara ansluten till TV:n. Vissa digitalboxar för TV erbjuder möjligheten att via USB-uttag på boxen koppla in extern HDD för via boxen styrd inspelning av TV-program på HDDn. På andra digitalboxar med USB-uttag kan till detta uttag endast kopplas USB-sticka eller extern USB-HDD för via boxen styrd uppspelning av på stickan eller HDD:n lagrad inspelning. I mitt fall kan jag inte använda USB-uttaget på digitalboxen för inspelning av TV-program på till boxen ansluten extern USB-HDD. Och program jag vill spela in måste passera digitalboxen eftersom i denna sitter det abonnemangskort med vilket kanaler jag vill spela in blir åtkomliga. Jag antar att jag bör utnyttja hårddisken i en dator som inspelningsmedium. Hur går jag enklast till väga? Har funderat på att använda en med inbyggd förstärkare för bibehållen bild- och ljudkvalitet designad König KNHDMISPL10 HDMI-splitter för att dela upp signalen från en signalkälla (digitalboxen) för att ur splittern få ut samma signal till såväl inspelningskällan som till TVn. Frågan är då även vilken ingång på datorn jag ska använda som signalingång för signalen från digitalboxen och vilken ytterligare enhet som behövs mellan utsignalen från digitalboxen och insignalen till datorn? 


wolvesdancin
Deltagare

    Borde nog från början tillagt följande info, men nu kommer den:

    Jag har kabel-TV och min digitalbox Humax HD PVR-1000C med programkort (”accesskort”) är ansluten till mitt antennuttag (FiberKoax). Min TV, en Sony Bravia KDL-40NX700, är ansluten till Humax-boxen med HDMI. Och sist men inte minst är det Windows 7 Ultimate som är OS i den dator jag vill använda för inspelning på hårddisk av TV-program som jag gärna – men inte nödvändigtvis – vill se samtidigt som inspelningen görs. Och jovisst finns det en inbyggd HDD på 500 GB i Humaxboxen, men den är full av inspelningar som jag vill spara och som jag alltså inte vill radera. Humaxboxen har ingen funktion för kopiering av den inbyggda HDDn. Hade den möjligheten funnits så hade jag ju haft ett fullgott alternativ till den lösning jag efterfrågar. Ett vanligt TV-tuner-kort är tydligen inte vad jag behöver eftersom ett sådant väl har antennsignalen som ingång? Ett sådant kort innebär alltså om jag inte tar fel, att datorn det ansluts till (eller monteras i) blir en TV-mottagare? Vad jag behöver är en lösning där åtminstone de digitala TV-signalerna (och HDTV-signalerna) in i datorn kommer från Humaxboxen och kanalvalet görs med fjärrkontrollen till Humaxboxen. För inspelning av mitt kabelTV-bolags analoga kanalutbud bör jag väl dock behöva ett TV-tunerkort i datorn med en antennkabel förbi Humaxboxen och direkt in i det kortet? Vilket dock är en för mig mindre intressant möjlighet. Det jag behöver är inkopplingen av den enhet mellan Humaxboxen och datorn som möjliggör kopieringen på en HDD av det digitala kanalutbud som bestäms av Humaxboxens ”accesskort”.       

    Anledningen till att det inte finns några kopieringsfunktioner på digitalboxen, är samma anledning som att de flesta digitalboxar inte har stöd för externa enheter, är kopieringsskydd som kallas HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). Anledningen till att HDCP finns är för att skydda det inspelade innehåller, och då primärt sådant som har att göra med betal-TV). Det är dessutom inte enbart enheter som TV-apparater och digitalboxar som måste ha stöd för HDCP för att allt ska fungera smärtfritt, även HDMI-kabeln som används måste ha det stödet.
    I teorin låter det med andra ord mycket enkelt: från HDMI ut på digitalboxen till en splitter med två utgångar, där den ena går till TV:n och den andra till HDMI in på datorn. Det mest sannolika är dock att kopieringsskyddet kommer att sätta krokben för teorin.
    I praktiken kan det med andra ord resultera i precis vad som helst från att allt fungerar till att inget fungerar, att gratiskanaler fungerar men betalkanaler inte gör det, och så vidare. Och eftersom det handlar om att, om är i teorin, vara inne på områden som har med kopieringsskydd att göra lär du inte få några svar från tillverkarna, möjligtvis med undantag av ”det går inte”.


    wolvesdancin
    Deltagare

      Tack för det raka svaret. Jag tänkte i alla fall försöka. Och då slår det mig, att utsignalen från Humax-boxen (via HDMI-kabel) är nog så väl anpassad att tas emot av en av HDMI-ingångarna på TVn. Men jag kan ju inte köra den blint ”rakt in i datorn” eller hur? Signalen ifråga är ju förförstärkt och förstärks ännu en gång när den passerar en lämplig splitter för att signalstyrkan ska bibehållas. I vad för slags PCI-kort bör jag skicka in den?

      Vad kopieringsskyddet som sådant angår avvisar ju Humax och andra tillverkare genom konstruktionen av sina modernare digitalboxar helt oblygt, att det längre skulle utgöra något hinder av det slag du nog så riktigt anför som förklaring på varför min gamla Humax-box inte tillåter att jag använder en extern via USB ansluten HDD för kopiering. En sådan kopiering är jag nämligen oförhindrad att tillgripa om jag som ComHem-kund anskaffar en TiVo-box och lika galant har jag den möjligheten om jag som Boxer-kund väljer bland mängden av digitalboxar med sådan kopieringsfunktion jag vill ha. Så TV-frälst är jag dock absolut inte att jag anser det vettigt investera i en TiVo-box. Att jag vill försöka lösa problmet på billigast möjliga sätt innebär ju inget värre brott mot upphovsrätten än det som ComHem och Boxer nu lämnar dörren vidöppen för. Så länge man endast kopierar för eget bruk lär ingen upphovsrättshavare protestera. Dessutom ger mig Sony det uppenbara tipset att jag till TVns scart-uttag kan ansluta en enhet som kopierar det som syns och hörs på TVn. Anledningen till att jag inte väljer denna annars uppenbara lösning är ju att upplösningen på HDTV då går förlorad.

      Om jag sätter in ett ”TV tuner card”, t.ex. AVerTVHD Bravo, Videomate T100, KWorld PC150 eller motsvarande i min PC, har jag väl ändå inte löst problemet med hur jag istället för att skicka utsignalen till ett av TVns HDMI-uttag ska kunna skicka in den i PCn? Vart? Det låter sig ju inte göras att jag försöker skicka in den i antennuttaget till sagda TV Tuner card? Alltså hamnar jag hela tiden i den återvändsgränden att jag inte förstår när, var och hur utsignalen från Humax-boxen ska in i PCn.

      Skulle jag kunna få ett konkret svar på just den när-var-hur-frågan, en tusenkronorsfråga, skulle jag känna mig tacksamt befriad från ett irriterande bekymmer.  

       


      wolvesdancin
      Deltagare

        P.S. Är det simpla svaret på min ”1000-kr-fråga” att jag i min PC bör installera t.ex. PCI-E HDMI Input Video Capture Card Grabber 1080P 30HZ F Windows Win8 Blu-Ray WT. Jag har ju visserligen Win 7 Ultimate som OS på datorn, men videokortet bör väl vara bakåtkompatibelt med Win 7?

        Ryggradsreflexen är att du borde titta på det utbud som Hauppauge erbjuder och se om något passar, till exempel i deras kategori High definition video recorders. http://www.hauppauge.se/site/products/prods.html
        Där finns till exempel följande:
        http://www.hauppauge.se/site/products/data_colossus.html
        Man skriver dock att ”Colossus har även en HDMI-ingång så att du kan spela in HD-video med upp till 1080i från en okrypterad HDMI-källa. Obs: de flesta kabel-och satellit-TV boxar kryptera HDMI-utgång, så du kan inte spela in från dessa källor.”

        Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.