Mesh-nätverk

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 2 veckor, 2 dagar sedan.
Skapare
Mauri
Deltagare

Jag har ett mobilt bredband från Telia med en router. Nu skulle jag vilja komplettera den med mesh-routrar för bättre täckning. Därför har jag några frågor innan jag börjar installera mina TP-link Deco M4.

1. Måste routerfunktionen på Telias router slås av innan första Deco M4 startas? Eller kan jag ansluta nätverkskabeln till Telia-routern direkt? Det finns ingen brytare för att slå av-på wifi på den.

2. Måste jag skapa ett nytt nätverk eller kan jag använda samma namn som Telias router? Om det går att använda samma får man 4 enheter istället för 3.

3. Behåller man samma hastighet på Deco som på Telias?

Mvh/Mauri

Att använda ett mesh-nätverk tillsammans med mobilt bredband är en verkligt udda lösning med tanke på mesh-nätverkets fördelar jämfört med vad ett mobilt bredband erbjuder. Ett mesh-nätverk är som bekant gjort för att ge bästa täckning på en stationär plats medan fördelen med mobilt bredband är just att det är mobilt. Det är lite som att skaffa en sportbil om man bort på landet och enbart har grusvägar, men jag antar att det bör fungera ungefär som när man skapar ett mesh-nätverk med en stationär router.

1. Nej, Telias router måste fortfarande vara router eftersom det är den som ansluter till internet. Däremot behöver du ansluta Telias router till en av TP-link-enheterna som ska agera första enhet. Jag skulle föreslå att du ansluter till TP-link-enhetens WAN-port (kan också heta Internet) och låta den enheten ta hand som nätverket som du kommer att använda. Du får visserligen två nätverk (Telias och TP-links) men det enda ”Telia-nätverket” kommer att göra är att dirigera trafik till TP-link-nätverket.

2. Två frågor i en kan man säga, men enkla svar. Nej, använd aldrig samma nätverksnamn, det blir väldigt rörigt och kan sänka prestandan utan att du får några fördelar. Nej, Telia-routern kommer inte att bli en del av Mesh-nätverket eftersom den inte fungerar som en sådan enhet. Om du vill bygga ut nätverket behöver du skaffa fler TP-link-enheter som har stöd för Mesh.

3. Det är inget problem, TP-link-enheterna kommer att vara så mycket snabbare än Telia-routern att det är Telia-routern som är flaskhalsen. TP-link-enheterna kan arbeta i upp till 300 Mbps på 2,4 GHz och 867 på 5 GHz, enligt Telia är den normala hastigheten med deras mobila router 10-60 Mbps.

/ PC-tidningen support

Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet