Musen svårstyrd

Inte löst
Detta ämne innehåller 10 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 4 år, 1 månad sedan.
Skapare
stiggwsundgren
Åskådare

Jag har svårt att få musmarkören dit jag vill. Musen fungerar perfekt på annan dator. Har bytt till bluetoth-mus men samma problem kvarstår. Drivrutiner uppdaterade, Windows 10 ominstallerat, skannat efter virus med Windows Defender offline och Malwarebytes. Direkt efter ominstallation av Windows fungerade musen men efter en omstart återkom problemet. Har också lagt märke till att skärmsläckaren går hackigt. Kan det trots allt vara något virus som ligger utanför Windows som orsakar dessa problem?

Vad är det för datormus?


stiggwsundgren
Åskådare

    Plexgear Trådlös mellanstor Bluetooth-mus (Kjell&Co). Plexgear L7s Minimus USB (Kjell&Co). Har även provat med flera Logitech M325 m.fl. Tror inte att det är drivrutinen då alla möss fungerar på andra gamla och nyare datorer. Kan det vara hårdvarufel i datorn? Tror inte det då musen fungerade direkt efter ominstallation av Windows. Fick meddelande om att jag måste göra en omstart av datorn och då kom problemet tillbaka. Tänker att det kan ligga något i t.ex BIOS.

    Har du provat att ansluta den till en annan USB-port ifall det är den som inte fungerar som den ska?

    Du kan även testa att gå in i Enhetshanteraren (sök efter och starta Enhetshanteraren), om musen syns där så högerklickar du på den och väljer Avinstallera. Dra sedan ur musen ur datorn och anslut den igen så att drivrutinerna installeras från början.

    Har du testat att byta batterier i musen?


    stiggwsundgren
    Åskådare

      Ja, jag har provat alla USB-portar. För att utesluta USB-problem har jag köpt en mus som endast går på Bluetooth men den fungerar lika dåligt.

      Ja, jag har avinstallerat musen i Enhetshanteraren och installerat om drivrutinerna.

      Ja, jag har nya batterier.

      Tänker att problemet kom efter en Windows 10 uppdatering för några år sedan. Det är ju inte bara musen som krånglar utan datorn går lite ryckigt också. Man ser det i skärmsläckaren och de snurrande ”kransarna” som man ser när man startat om datorn medan den håller på att ladda Windows.

       

      Om du högerklickar på Start-knappen och väljer System, vilken version av Windows 10 är det du har?


      stiggwsundgren
      Åskådare

        OS 18363.693


        stiggwsundgren
        Åskådare

          Jag har startat Windows i felsäkert läge och då fungerar musen perfekt. Så då är det väl inget hårdvarufel, eller hur? Alltså måste felet ligga i Windows, men var?

          Jag tror att du har helt rätt i att det inte är något hårdvarumässigt, så frågan är vad det är som orsakar problemet. Om du testar att ha Aktivitetshanteraren öppen när du arbetar, hur ser det ut med datorns arbetsbelastning? Jag tänker främst på hur mycket processorn arbetar och hur mycket fritt minne det finns. På din beskrivning låter det som att datorn har en så tung arbetsbelastning att det inte blir speciellt mycket kvar för att hantera musen, rita upp skärmsläckaren, hela datorn kanske känns trött, tangentbordet kanske svarar långsamt och såna detaljer.

          Det var för övrigt det som kallas för ”patch tuesday” igår, så testa att göra en manuell Windows Update. det hjälpte inte förut och jag tror inte riktigt att det hjälper nu heller, men det skadar inte att försöka.


          stiggwsundgren
          Åskådare

            CPU går ibland upp till 100% men inte alltid, det varierar hela tiden. RAM ser ok ut. Om det är något virus som spökar, kan man då se det i Aktivitetshanteraren? Är det något speciellt som jag skall leta efter? Det är lite svårt att veta vad man vågar inaktivera. Tacksam för eventuella tips.

            I teorin kan det gå att spåra framför allt sabotageprogram, men det är ett onödigt sätt att göra det. Däremot kan Aktivitetshanteraren vara bra som ”febertermometer” på datorn. Om man startar datorn, och när Windows har laddat startar man Aktivitetshanteraren (och ser till att välja fliken Prestanda). Sedan tar man en kopp kaffe och sitter och tittar på kurvorna ett tag. När Windows har startat fullständigt och man inte kör några program utan bara har startat Windows, då ska framför allt CPU och Minne ligga väldigt lågt. Det går inte att säga hur lågt eftersom det beror på hur många bakgrundsprocesser och tjänster som körs, vilken processor som sitter i datorn och hur mycket minne man har, men som riktmärke borde processorn ligga och studsa mellan 10-25 procent. Om den konsekvent ligger över 50 procent är det något som är skumt, och om den brukar ”spika” på 100 procent är det verkligen något som är skumt, framför all tom du har en modern processor.

            För att ge sig ut på en mer aktiv jakt rekommenderar jag fullständiga genomsökningar med ditt antivirusprogram samt Malwarebytes och Norton Power Eraser som finns i Fördelszonen.

            Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.