Problem att starta ny dator

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 år, 10 månader sedan.
Skapare
Clb3
Medlem

 

Jag försöker köra igång en helt ny och ej använd bärbar Win 8.1-dator som legat i träda en längre tid. När jag anslöt datorn till nätet via tillhörande nätadapter visade datorns batteriindikatorlampa blinkande rött sken, efter 5 sekunder ändades färgen till blinkande grönt och efter ytterligare 5 sekunder visade lampan blinkande gult för att efter ca 10 minuter visa långsamt blinkande gult sken. Efter ca 1 timme övergick lampans sken till fast gult, vilket enligt bruksanvisningen innebär att batteriet har en laddning på mellan 5-20 %. Under denna timme blev nätadaptern varm, men svalnade efter att indikatorns sken blivit fast gult. Jag lät datorn vara ansluten till nätet via nätadaptern ytterligare 5 timmar för att laddningen skulle komma upp till 20% (eller däröver). I anslutning till denna fortsatta laddningsprocess skulle indikatorlampan (enligt bruksanvisningen) visa långsamt blinkande gult sken och när laddningen når 20% skall den blinkande färgen ändras till vitt till dess laddningen når 80% varefter laddningen fortsätter till fulladdat utan blinkande lampa. Men efter den första timmen (ovan) händer inget (trots fortsatt anslutning till nätet), lampan lyser med fast gult sken och nätadaptern är svalnad.

Oavsett om datorn nu är ansluten till nätadaptern/elnätet eller drivs med batteriet (som alltså har/borde ha en laddning mellan 5-20%) händer följande när jag trycker på datorns strömbrytarknapp:

Datorn och dess fläkt startar för att efter 3 sekunder(!) stängas ner. Ingen bild hinner visas på skärmen. Datorn går alltså inte att köra igång (mer än i 3 sekunder) trots att batteriindikatorn visar att batteriet har en laddning på mellan 5-20%. Under dessa 3 sekunder lyser datorns strömindikator med fast gult sken (men borde var vitt sken enligt bruksanvisningen) och batteriindikatorn lyser med fast gult sken (alltså 5-20% laddning).

Vad är det som händer/inte händer? Och hur får jag igång datorn?

/

Det låter som att det skulle kunna vara någon form av hårdvarufel, helt enkelt eftersom den lägger av så snabbt. Fullständigt utan konkret hjälp tänker jag bara räkna upp några förmodade slutsatser för vad det inte borde vara mer än vad som kan vara felet.
1. Det har ingenting med Windows att göra eftersom den lägger av så tidigt.
2. Det skulle kunna vara batteriet på moderkortet som ska ta hand om klockan och BIOS, men fast ström borde få datorn att starta men felaktigt BIOS-inställningar och systemtid. Eftersom du använder fast ström tror jag inte att det har med moderkortsbatteriet att göra eller att det skulle vara något galet med BIOS.
3. Det borde inte heller vara det vanliga batteriet eftersom du kör med fast ström.
4. Eftersom den dyker så snabbt kan det inte vara överhettning.

Det enda jag kan tänka mig att göra är att låta den stå på laddning i några dygn och se om det ändå kan vara något med strömförsörjningen. Om det inte blir någon skillnad kommer du troligtvis att behöva ta den till en verkstad.


Clb3
Medlem

     

    Tack för intressanta synpunkter.

    Fråga: Sker verkligen någon faktisk laddning av batteriet, vare sig det handlar om 5 timmar eller ett par dygns laddningstid när inget, som jag uppfattar situationen, visar på detta – d v s batteriindikatorlampan blinkar inte (långsamt) gult/vitt utan visar ett fast gult sken och nätadaptern blir inte det minsta varm (under ovan 5-timmars-laddning). Laddas batteriet ändå (”i tystnad”) trots avsaknaden av dessa yttre tecken?

    /

    Det borde inte göra det, allting du har räknat upp tyder på att det är ett hårdvarufel, troligtvis en kortslutning antingen på grund av damm i datorn eller att den har utsats för fukt. Det är därför jag inte räknar med att det kommer att fungera även efter att batteriet har laddats under lång tid, men annars är det enda alternativet att ta den till en verkstad. Eftersom du troligtvis ändå kommer att behöva gå till en verkstad kan du spara lite tid genom att gå dit direkt utan att testa långladdningen.

    Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.