Router på router?

Inte löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 6 månader sedan.
Skapare
tozon
Deltagare

Jag har ett trådat nätverk och ett trådlöst på routern som internetuppkopplingen kommer in på.

Då det trådlösa verkar lite hårt belastat när jag kör övervakningskameror i det och det påverkar övrig trafik i nätverket, skulle jag vilja ha ett separat trådlöst nätverk bara för övervakningen.

Går det att sätta en ny WiFi-router i det trådade nätverket efter en switch och öppna ett nytt trådlöst nätverk som man också kommer åt inom det första nätverket och även från internet som det gör nu i det befintliga?

Skulle vilja veta lite mer om vad som är möjligt innan jag skaffar prylar till det.

//T

Det finns en rad olika lösningar, det mesta handlar om vad du föredrar och hur omgivningen ser ut för nätverket (många blockerande väggar, långa sladdar och så vidare).
den enklaste lösningen är att helt enkelt byta ut routern du redan har mot en ny router som har stöd för AC-nätverk. AC-routrar har väldigt hög kapacitet, och du får lasta på väldigt många trådlösa enheter för att det ska påverka kapaciteten.

Att skapa ett nytt separat trådlöst nätverk är fullt möjligt, men det kan vara trassligt att få en dator på det ena nätverket att arbeta mot nätverkskamerorna på det andra, och liknande stök med kommunikationen mellan nätverken. Det enklaste är att låta allt sitta kvar på samma nätverk men se till att det har tillräckligt mycket kapacitet för att hantera trafiken. Koppla in det som går med sladd i stället för att köra trådlöst, undersök ditt och de trådlösa nätverken i omgivningen så att de inte blockerar varandra genom att ligga på samma kanaler, undersök om din router kan arbeta parallellt med 2,4 GHz respektive 5 GHz och indirekt skapa två nätverk men i samma router.
Det finns som sagt många olika lösningar och det mesta handlar om vilka förutsättningar som finns, hur du vill bygga upp nätverket och hur mycket vana du har av att pyssla med nätverk och nätverkstrafik.


tozon
Deltagare

    Tack för svaret.

    Den befintliga routern är en n-router och har funktioner för flera tjänster från fiberanslutningen så jag måste nog ha den kvar. Man kan väl stänga det trådlösa i den och skaffa en ”extern” trådlös router med bättre kapacitet? Men jag är inne på att ha kameror och kapacitetsslukande enheter trådat, trots att det innebär en massa kabeldragande. Dessutom har många av mina enheter inte det senaste i anslutningskapacitet utan jag får nöja mig med det som går.

    Det finns inte så mycket information om hur man får till lite annorlunda nätverk, det handlar mer om bara det uppenbara att koppla upp några enheter på den inköpta routern.

    Det går att ansluta flera routrar till samma nätverk, det är väldigt många detaljer att tänka på men två är viktigare än de flesta.
    1. Ha aldrig fler än en router med aktiverad DHCP-server, annars kommer det att bli komplett kaos.
    2. Ge routern som kör DHCP ett fast IP-nummer där den fjärde delen av adressegmentet är 1, dvs x.x.x.1 (där de tre första är upp till dig att avgöra, vanligtvis 192.168.0.x eller 192.169.1.x). Ge alla efterföljande routrar, de med avstängd DHCP, fasta IP-nummer i stigande ordning, dvs x.x.x.2, x.x.x.3 och så vidare. Gå därefter in i DHCP-servern och konfigurera den så att den bara delar ut IP-nummer i området x.x.x.50 till x.x.x.150. Då kommer du att undvika IP-krockar, samtidigt som du har fasta IP-nummer där du kan nå routrarna (som i praktiken har förvandlats till switchar i och med den avstängda DHCP:n) för konfigureringar och uppdateringar.

    Ett annat alternativ är att strunta i routrar och i stället koncentrera dig på extender-enheter, det tar bort en del av pysslandet med bland annat DHCP.


    tozon
    Deltagare

      Jo, jag kan förstå att det gäller att göra rätt med routrarna, men tror trots det att det blir lite mer som jag tänkt mig funktionen. Har extender nu och tycker det trots allt är lite snurrigt då man då har allt samlat på samma router och den ska hinna med allt.

      Har 23 enheter registrerade i nätverket varav 9 trådlösa just nu och kommer att ha minst 7-8 trådlösa till, så det verkar nog bättre att ha dom separerade, tror jag. Men jag kanske tänker fel?

      //Tozon

      Allting hänger på vilken router du har som hjärta i systemet. Om du har en hyfsat modern AC-router brukar de klara 50-60 ansluta enheter utan några större problem vid vanligt användande.

      Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.