Samsung Magician hittar ej SSD

Inte löst
Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  wolvesdancin 9 år, 3 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

I en dator med det cirka sju år gamla moderkortet Asus P5W DH Deluxe med en Intel Core 2 Quad 2.40 GHz CPU, har jag nyinstallerat Vista Home Premium Service Pack 2. Ett experiment eftersom de enda hårddiskarna i datorn är två stycken Samsung SSD EVO 500 GB i RAID1 (dvs. speglade i mjukvaruraid).

Jag läste innan installationen på litet om SSD:ns historia. Företaget Dataram sålde 1976 – för 39 år sedan – en SSD kallad Bulk Core som sattes i s.k. ”minidatorer” (den tidens beteckning på en PC – fanns en tidning som hette Minidatorn). Dessa ”minidatorer” kom från företaget Modular Computer Systems där åtta stycken av SSD-komponenterna emulerade hårddiskar i varje dator, som var utrustad med RAM med en sammanlagd kapacitet om 2 megabytes.

Den ”verkliga” SSD:n såg dagens ljus först 1985 då företaget Curtis introducerade sin ROMDISK SSD som sattes i någon/några av IBM:s PC-modeller. Och 1987 då företaget EMC marknadsförde en SSD som var 20 ggr snabbare än de snabbaste av de samtida mekaniska hårddiskarna. I november 1999 hade antalet etablerade SSD-tillverkare vuxit till 11. Åtta år senare, år 2007, samma år som Microsoft ”sjösatte” Vista, började användandet av den – dock fortfarande med våra dagars mått mätt svindyra SSD:n – ta ordentlig fart som 2.5” och 3.5” SATA SSD hårddiskar i den tidens PC:ar.

På ”nätet” finns gamla intressanta kommentarer skrivna av Vistadator-användare som före 2010 utrustat sina datorer med SATA SSD diskar på vilka de lagt sitt Vista-OS och därmed uppnått en markant förbättring i sina datorers effektivitet. Teoretiskt sett skulle det alltså fungera problemfritt med min konstellation av det cirka sju år gamla moderkortet Asus P5W DH Deluxe samman med en Intel Core 2 Quad 2.40 GHz CPU med OS Vista Home Premium Service Pack 2 på två stycken Samsung SSD EVO 500 GB i mjukvaru-RAID1.

Jag har ersatt alla relevanta, uppemot 30-talet drivrutiner med nya sådana som i flertalet fall endast är 2 år gamla (i ett fall är den 5 år gammal). Mitt mobo Asus P5W DH Deluxe har tidigare samman med samma Intel Core 2 Quad 2.40 GHz CPU och tre mekaniska HDD (icke konfigurerade i RAID) fungerat utan några kompabilitetsproblem med Win 7 Ultimate som OS. Därför förväntade jag mig inga kompabilitetsproblem med min nygamla Vistadators RAID1-konfigurerade Samsung SDD-diskar (Primary Hard Disk) 5.9 i Disk Data Transfer Rate (DDTR), vilket är samma betyg som CPU:n får medan 8 GB RAM hamnar på 5.3 memory operations per second vilket även är det helhetsbetyg datorn får. Naturligtvis inser jag att det är den begränsade hastighet som moderkortets HDD-anslutningar erbjuder vilken är den yttersta anledningen till att mina SSD-diskar endast får 5.9 i DDTR. 

Men jag har naturligtvis begått misstaget att som raidmjukvara använda det i moderkortet inbyggda Intel Matrix Storage Manager Option ROM Utility trots att de två SSD jag använder inte är av Intels fabrikat. De är dock åtkomliga medelst Intels SSD-Toolbox men kan inte hanteras utom i primitiv utsträckning av den verktygslådan.

Nu är misstaget gjort och mina två SSD är inte åtkomliga medelst Samsung Magician eller medelst Samsung SSD 840 Evo Performance Restoration.

Däremot är glädjande nog programmet Samsung Data Migration Software (SDM) tydligen berett att medelst Custom Cloning ”kopiera” RAID1-diskarna till en enkel Samsung SSD. Som jag lyckligtvis har ytterligare ett ex av. Nå, nu är frågan: vad kan gå fel? Jag har redan tidigare fått det god rådet av PC-Tidningens Support, att jag inte bör ge mig på något försök att klona en RAID1-konstellation ”om jag inte vet vad jag gör”. Vilket jag inte gör. Vilket innebär att jag behöver veta mer om den saken.

Enligt manualen till mobo P5W DH Deluxe kan jag inte avinstallera min RAID1 utan att innehållet på båda diskarna i RAID-konfigurationen går förlorat. Teoretiskt sett så ska väl dock datorn fortsätta att fungera med endast den ena av RAID-diskarna intakt. Det är ju ”liksom vitsen” med en RAID1-konfiguration. Men innebär det att jag helt sonika kan plocka bort den ena av de diskarna och vara säker på att få behålla mitt OS på den andra? Och kanske även på den jag plockar bort? Den sista frågan är ju klurig såtillvida, att den bör formuleras ”kan jag även använda den bortplockade SSD:n på så sätt att om jag ansluter den till någon av datorns HDD/SSD-anslutningar med alla övriga diskar borttagna, bör då datorn kunna boota ‘normalt’ från denna disk?” Dvs. med det OS intakt som omfattades av RAID1-konstellationen? Något mer jag bör tänka på? 


Eftersom den befintliga konfigurationen redan är skjuten i sank har du inte speciellt mycket mer att förlora än vad du redan har gjort. Utgå från att slaget är förlorat och att du kommer att få börja om från början, och med den infallsvinkeln testa att dra ut sladdarna till ena SSD:n och se vad som händer.
Och nästa gång – använd inte RAID.


wolvesdancin
Deltagare

    OK – jag har gott om tid att slösa bort under min sjukskrivning då dubbel (mycket smärtsam) underarmsfraktur (raid-fraktur??) i min högerarm småningom åter gör mig arbetsför. Ber om ursäkt om jag visat irritation då jag nästan gått upp i limningen av anfallen av smärta. Ska behärska mig.

    ASUS erbjuder även i sina nyaste mobos en envist, av åtskilliga av dess kunder bestämt efterfrågad mjukvaru-raid, förberedd i dessa deras mobos. Och ASUS framhåller att dessa av ASUS:s mobos tillhandahållna mjukvaruraid-konfigurationer är så stabila, att de beräknas hålla hela mobots livslängd. Som ju vad jag erfarit är åtskilligt längre än vad som motiveras av dess ‘tekniska livslängd’. Det kan väl vara väldigt tilltalande för den som ‘pular’ med datorer att jämsides med att datorn används som arbetsredskap även vara sin egen datareperatör. Men om man fäster så stort avseende – som somliga inklusive jag själv gör – vid om datorn startar på 15 sekunder eller 40 sekunder, så innebär det ju ett våldsamt sekundslöseri att behöva ägna 15 till 40 minuter åt att på nytt få en brukbar dator genom att omedelbart behöva byta ut en korrupt eller trasig hdd eller ssd mot en redan existerande klon.

    Medan en hdd eller ssd som utgör ett element i en raid1-konfiguration inte innebär något större störningsmoment när den blir korrupt eller trasig eftersom den när som helst när så faller sig lämpligt ska kunna bytas ut med ett enda handgrepp till en ‘jungfrulig’ hdd eller ssd med samma egenskaper. Som man har i reserv givetvis. Enligt schemat: 1. stäng datorn o dra ur nätsladden NÄR DET PASSAR situationen i övrigt; 2. öppna chassit; 3. ta ut den hdd/ssd som ska bytas ut; 4. sätt in den hdd/ssd som ska bytas in; 5. stäng chassit; 6. starta datorn i BIOS; 7. inkludera den ”nya” hdd/ssd:n i raidkonfigurationen och spara; 8. fortsätt med normal uppstart.

    Medges att när en klon ska sättas in räcker följande åtgärder: 1. stäng den obrukbara datorn o dra ur nätsladden; 2. öppna chassit; 3. ta ut den hdd/ssd som ska bytas ut; 4. sätt in den hdd/ssd-klon som ska bytas in; 5. stäng chassit; 6. starta datorn i med normal uppstart och börja med att använda datorn igen.

    Fördelen med en RAID1-konfiguration är att man ju kan fortsätta använda datorn och vänta med att byta ut den hdd/ssd som blivit korrupt eller trasig i månader utan att riskera något haveri. Har man i det fallet dessutom en klon ‘i bakfickan’ är man ju helgarderad.

    Konstigt nog möter jag en attityd här i Sverige, där ”datoramatörerna” och de dataservice-firmor som bistår dessa med allehanda råd och dåd knappt vill höra talas om att tiilgodose en begäran att leverera en färdigbyggd dator med fungerande raid1. För att få en sådan begäran tillgodosedd måste man vända sig till de avancerade dataservice-firmor som servar alltifrån universitetens PC-maskiner till deras mångmiljondatorer. Hur kommer det sig att jag upplevt attityden till raid1 och andra raid-konstellationer som mycket positivare i t.ex. USA? HAR VI NÅGOT SORTS RAID-KOMPLEX I SVERIGE? Raid vinner ju en allt större del av marknaden när multipla ssd-enheter inte behöver ta upp mer plats en en enda mekanisk hdd. Eller hur?  

    Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.