Trådlös hastighet

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 3 år, 3 månader sedan.
Skapare
user-583393
Åskådare

Hur högt kan man få det trådlösa hemmanätet att bli? I dag på min PC , kollat med Bredbandskollen 213 Mbit/s. Routern ska leverera 1200 Mbit/s från Com Hem. Har kollat med kabel och kom då upp till 860 Mbit/s på min laptop. Finns det någon USB-sticka som levererar lite mer än den jag har i dag.

Det finns många aspekter och mycket att tänka på när det gäller nätverk, oavsett om de är trådade eller trådlösa, så det är svårt att ge ett snabbt och rakt svar.

Vi kan börja med det enkla, nämligen internetuppkopplingen. Där har vi dels det uppenbara att mycket handlar om hur snabb uppkoppling man har, om man har ett abonnemang på 300/300 spelar det ingen roll hur snabb router man har eftersom internet aldrig blir snabbare än 300/300. När man mäter uppkopplingshastigheten är det dessutom bra om man kan undvika att använda exempelvis Brendbandskollen eftersom den webbläsare man använder (med eventuella tillägg) kan ge väldigt konstiga resultat som inte alls överensstämmer med verkligheten.
Om vi sedan håller oss på det lokala nätverket blir det riktigt rörigt eftersom det finns så mänga detaljer att tänka på. Det handlar bland annat om hur nätverket är uppbyggt. Är det bara en router, och inget mer, finns det extenders och accesspunkter eller är det ett mesh-nätverk. Elnätsmodem eller ett mer traditionellt nätverk, det kan till och med bero på vilka nätverkssladdar som används (jag skulle rekommendera att alltid använda något annat är Cat6 eller Cat7).

Med siffrorna som du anger tror jag inte att du behöver bry dig om att försöka höja hastigheten. Rekommendationerna för att exempelvis strömma 4K Ultra HD-film ligger på 25 megabit/sekund vilket ger en fingervisning om vad man kan behöva. Även om du ”bara” kommer upp i 213 megabit/sekund skulle det i teorin alltså räcka till att strömma åtta 4K-filmer samtidigt. Det borde räcka en bit.

Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.