Utbränd

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 7 månader sedan.
Skapare badjanne720491
badjanne720491
Deltagare

 

Hej

 

Ja det är inte jag utan min hårddisk.

 

Köpte en ny på 4 TB innan vi åkte iväg till Holland. Min gamla var full 1TB. Skulle kopiera över allt material för att ha dubbel säkerhet.

 

Hela mitt liv låg på den gamla, filmer, bilder, arbete, 4320 scannade diabilder och ett stort antal annat scannat material som nu Ragnsell har tagit hand om på soptippen.

 

Hittar en firma i Malmö som lovade att titta på och igår ringde de och sa tyvärr vi klarar det inte men vi vet någon som kan fixa det för 10.000 kronor.

 

Nu undrar jag om ni har lite tips på vad en fattig pensionär  kan göra. Vill också veta hur jag lagrar min data i framtiden på ett säkrare sätt

 

Jan Lagerstedt

 

Fyrspannsgatan 16

 

 21621 Malmö

 

När det handlar om att försöka få tillbaka material från havererade hårddiskar går det tyvärr inte att ge något rakt svar eftersom allting handlar om vad som har hänt. Om det är ett mekaniskt fel (att det blivit repor på skivor, att läs- och skrivhuvuden har lossnat) är det i princip omöjligt att få tillbaka material. Om det däremot handlar ”användarfel” till exempel att man råkat radera filer, då finns det program så att det går att rädda en del material. Det finns många olika sätt på vilka en hårddisk kan haverera, och det enda sättet att ta reda på om det går att rädda något är att mycket försiktigt experimentera med hårddisk med vetskapen att varje sak man gör, även om den är korrekt eller nödvändig, kan förstöra material.

När det gäller att skydda material så är du redan inne på rätt spår på den viktigaste punkten – lagra materialet på många platser, gärna en kombination av lokalt och online. Lokalt är det i princip relativt enkelt, det räcker att placera det på flera hårddiskar. Vill man vara extra säker bör man satsa på en nätverkshårddisk, och gärna en som har fyra hårddiskar. Den tekniska benämningen är att använda RAID5, och enkelt uttryckt innebär det att enheten ”slår ihop” alla hårddiskarna till ett enda lagringsutrymme, för att sedan sprida ut material över alla hårddiskarna. Om en hårddisk havererar byter man ut den trasiga, varvid nätverkshårddisken använder det som är lagrat på de resterande tre för att återskapa materialet på den trasiga/utbytta.
Ett väldigt viktigt komplement är onlinelagring. Jag utgår från att du behöver minst en terabyte, vilket gör att du behöver en relativt storskalig lösning. I nummer 12-2014 hade vi ett stortest av onlinelagring där Jottaclud (www.jottacloud.com) vann, men sedan finns även Microsofts OneDrive (www.onedrive.com) och Googles Google Drive (drive.google.com). För att få så mycket utrymme som du behöver kommer det att bli en månads/årskostnad, men då får du inte bara säker lagrings online, du kan dessutom nå ditt material från alla enheter som har tillgång till internet.

Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.