VISA BILDER FRÅN DATORN PÅ TV

Inte löst
Detta ämne innehåller 9 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 3 månader sedan.
Skapare
Björn Ristner
Medlem

Har letat efter artikel eller tråd i forum men inte hittat!
Jag har två tv-apparater – en på 46″ och en på 55″. Jag visar bilder ur min laptop via hdmi-kabel. För krångligt att komma igång med wifi!!! På 46″ får jag full skärmvisning men inte på 55an. Bilden blir dessutom mindre än på 46an??? Har letat på inställningar men inte hittat felet.

Funderar på en ny Samsung 65″ 4K-skärm. Vad får det för betydelse för visning av bilder. Vad har datorns grafikkort och möjlighet till upplösning för påverkan på TVns bildvisning.
Finns nog tillräckligt mycket funderingar för underlag till en artikel i tidningen…som jag ser fram emot!

Mvh Björn Ristner

Vad är det för upplösning på de två TV-apparaterna? Är det Full HD på bägge eller är det någon som har HD Ready?

För att verkligen kunna dra nytta av maximal bildvisning måste du ha ett kraftfullt grafikkort, helt enkelt för att det är en enorm mängd pixlar som ska skyfflas från datorn till skärmen. I en del fall kan det dessutom behövs två parallellkopplade HDMI-kablar, och i så fall måste datorn ha dubbla UDMI-utgångar.

Jag ska skicka ditt artikelförslag vidare till redaktionen, tills vidare tackar jag för tipset å deras vägnar.

Kraftfullt grafikkort……..det har inget med upplösningen på laptopskärmen det sitter i då?? Vill ju att min ev. nya 4K-skärm ska använda alla pixlar den har om bildfilen har så stor upplösning.

Björn

Det behöver inte vara något kraftfullt grafikkort för att fylla skärmen, men grafikkortet är ändå relevant eftersom upplösningar kan vara ganska röriga saker.

Nu vet jag inte exakt vilken modell av laptop du har utöver att det är en Dell, så förklaringarna kommer att bli lite luddiga, men låt oss börja med själva laptopen.
Det är inte ovanligt att upplösningen på bärbara datorer brukar anges med två upplösningar – en som avser den inbyggda skärmen, och en som avser den maximala upplösningen när man ansluter datorn till en extern skärm. Inbyggda skärmar brukar sällan har högre upplösning än Full HD (1920×1080 pixel), sedan hänger det på hur kraftfullt det inbyggda grafikkortet är, och det brukar sällan vara högre än Full HD helt enkelt eftersom det är den vanligaste upplösningen på datorskärmar och TV-apparater.
Om det stämmer in på din bärbara dator betyder det att den inte kan visa en högre upplösning än Full HD oavsett vilken skärm/TV du ansluter den till.
4K-skärmar, eller 4K UHD som det kompletta namnet är, har en upplösning på 3840×2160 pixel, det vill säga dubbelt så hög upplösning på bägge ledder jämfört med Full HD.
Nu kommer vi till ”pixeljongleringen”. Om vi utgår från att din dator skickar ut Full HD till en 4K-skärm kommer du att kunna välja mellan två resultat – antingen att bilden visas i ”rätt” Full HD-upplösning och du får enorma svarta kanten runt bilden, eller så töjs bilden ut så att den täcker hela skärmen men varje pixel kommer att visas som 2×2=4 pixel för att kunna fylla ut hela 4K-upplösningen.
Inget av alternativen blir i praktiken speciellt snyggt.


wolvesdancin
Deltagare

    Min fråga är vilken upplösning jag kan förvänta mig om jag i motsvarande situation använder grafikkortet Gigabyte GT 630. Dock naturligtvis inte på en laptop utan i en PC med mobo Asus Z97I-Plus bestyckad med en 4:e gen. Intel Core i5 och med OS Win 7 på SSD?

    Eftersom det är ett grafikkort som används i en stationär dator kommer att köra upp till 2560×1600 pixel beroende på vad skärmen/TV:n har för maximal upplösning.

    Ajajaj….. det där var inga roliga svar….. 🙁 Innebär ju samma sak för dem som köper nya 4k-skärmar till sina datorer!!!!!

    Det stämmer, det spelar inte så stor roll hur hög upplösning en TV eller skärm har, om inte datorn (eller vad det nu är) som ansluts till den inte kan visa de upplösningarna. Det lär fungera men inte utnyttja de höga upplösningarna, vilket borde vara den främsta anledningen att 4K-TV:n införskaffades.

    Man kan nästan jämföra det med att skaffa en Full HD-TV med 1920×1080-upplösning (1080 vertikala linjer) och ansluta en VHS-video med sina 240 vertikala linjer (eller 319 beroende på hur man räknar) till den.

    Men……en tv kan ju idag via wifi och programvara läsa filerna i datorn…… Skulle det fungera då?

    Moderna TV-apparater kan ofta läsa och spela upp filer direkt från datorer, NAS och andra enheter på nätverket. Då kan det mycket väl fungera att exempelvis spela upp film och musik över nätverket, det som avgör hur framgångsrikt det blir är TV:s stöd för olika filformat, datorkraften för att orka dekoda filerna och så vidare. Man kan säga att det är TV:n som agerar grafikkort och skärm, så på sätt och vis är man tillbaka till att det är grafikkortet (eller grafikkretsarna om man ska vara noga) som avgör hur bra det går. För en tid sedan läste jag om de första TV-apparaterna med quad core-processorer, så TV-apparaterna blir i fler och fler avseenden datorer i sig själva.

    Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.