2 Program-mappar i C:

Inte löst
Detta ämne innehåller 8 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  eilwik 7 år, 4 månader sedan.
Skapare
eilwik
Deltagare

 

Har en ny HP-laptop med Windows 10 Home. Vid installation av ett äldre program lade det sig i Mappen Program men skapade en egen mapp Program. Både ny och gammal mapp har det senaste ändigsdatot. Efter ett tag meddelar datorn att jag har två mappar med namn Program och att det kan orsaka problem. Datorn frågar om jag vill ändra den ena till Program1: Svar Ja. Datorn meddelar då att efterso en fil är öppen i Program kan jag inte namnändra. Jag tar bort det installerade programmet men datorn meddelar igen att en fil är öppen. Jag får vid nystrt samma fråga men kan välja ignorera (för den gången) eller välja att inte göra kontrollen mer. Hur blir jag av med den nya  mappen? Vad kan det bli för problem om Jag väljer att inte kontrollera istäälet?

 

Det är något kufiskt i sammanhanget av två anledningar. För det första ska det finnas två stycken programmappar, men den ena ska heta Program och den andra Program (x86). För det andra kan inte bägge mapparna heta Program av den anledningen att det inte kan existera två mappar (eller filer heller för den delen) med exakt samma namn. Det måste finnas någonting som skiljer sig åt i mappnamnen. Kan du ge några exempel på vad som finns i de två programmapparna?


eilwik
Deltagare

     

    Ja det är något kufiskt med detta. Mappen Program och mappen Program (x86) finns samt den nya mappen Program som ligger före den gamla. Den nya innehåller bara programmet Stockholm A-Ö som installerades senare och uppenbarligen valde att installera sig i den nytillkomna mappen Program, som just då var tom, sedan det strulande programmet avinstallerats. Den gamla mappen Program innehåller en massa mappar t.ex common files HP, Intel, Windows live m m som man kan förvänta sig hör hemma där.

     


    eilwik
    Deltagare

      Jag försökte igår att lägga till två bilder men ingenting fungerade. Försöker nu här.


      eilwik
      Deltagare

        Verkade inte som det funkade nu heller. Bilderna som är på varningstexten och hur filmapparna ligger i C: är kanske inte så viktig. Mappordningen är:

        Perflogs

        Program

        Program

        Program (x86)

        ProgramData

        Testa att stå i C: (där du kan se Program-mapparna) och i Utforskarens fönster går du in under fliken Visa och ser till att alternativen Filnamnstillägg samt Dolda objekt är markerade. Heter bägge mapparna fortfarande bara Program?
        Eftersom den nya bara innehåller Stockholm A-Ö kanske du får avinstallera det programmet och installera det igen och undersöka om den än en gång vill lägga programmet i en underlig mapp.


        eilwik
        Deltagare

           

          Jag följde dina instruktioner men kunde inte se någon skillnad i namn på de båda Program-mapparna. Jag testade sedan att gå in i kommandotolken och gick till C:. Då visade sig den övre mappen heta Program medan den ursprungliga heter Program files liksom att det fanns Program files (x86). Således är det här en namnskillnad. Eftersom Stockholm A-Ö inte syns som installerat program i kontrollpanelen flyttade jag det till Program files (i utforskaren)och det fungerade fortfarande.

           

          En kontroll av Program-mappen visade då:

           

          <DIR> .

           

          <DIR> ..

           

          0 file(s)     0 bytes

           

          2 Dir(s)

           

          Men frågan återstår hur jag blir av med den tomma Program-mappen alternativt byter namn på den utan att skada Program files. Vad kan problemet bli om jag låter Program-mappen vara kvar men stänger av varningsskylten?

           

          Det mest logiska är att det bara är att radera mappen och det kommer inte att vara några problem alls, eftersom allting tyder på att det är installationen av Stockholm A-Ö som har skapat den. Men, och det här är ett viktigt men, OM Windows anser att det är en systemmapp, då kan det hända alla möjliga otrevliga saker eftersom det i praktiken skadar systemet att ta bort en systemmapp.

          Med detta sagt så borde det inte vara några problem, men jag vågar helt inte säga att det är lugnt att radera den utan får överlåta det beslutet på dig.

          Det är som att sitta med fyrtal i tior i poker och överväga att gå ”all in” – man borde vinna med ett fyrtal i tior, men det är ju inte helt säkert.


          eilwik
          Deltagare

            Hej! Tack för dina kommentarer och hjälp. Det var egentligen ett annat program än Stockholm A-Ö, som skapade mappen men det avinstallerade jag. När Stockholm A-Ö sedan lade sig i samma mapp släpade jag över det programmet till Program (program files). När jag startade Windows efter ditt sista inlägg så tryckte jag igen på byt namn till Program 1 och helt plötsligt fungerade namnbytet. Så nu får Program 1 ligga kvar och borde knappast kunna ställa till med något. Det känns säkrare än att försöka radera det.

            Tack och hej!

            Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.