Ändra ljusstyrkan i Windows 10

Inte löst
Detta ämne innehåller 9 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 5 år, 8 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

Bildskärmen på min bärbara dator är lite väl mörk och därför vill jag ha mer ljus.

Sökning på ”ändra ljusstyrka bildskärm windows 10” ger följande råd:

Start –> Inställningar –> System –> Bildskärm –> Ljusstyrka och färg –> Reglage ändra ljusstyrkan

Men på min dator ser det ut såhär:

Start –> Inställningar –> System –> Visningsalternativ –> Färg

Så hur kan jag ändra ljusstyrkan?

När jag kollar är det Start / Inställningar / System / Visningsalternativ och längst upp visas ett reglage som heter Ändra ljusstyrka.


vernerulrik
Deltagare

    Nej, jag har på mina tre datorer enbart Färg, inte Ändra ljusstyrka. Jag har den senaste versionen av Windows 10.

    Det måste ju gå att ändra någonting så elementärt som ljusstyrkan på skärmen, i annat fall är vi tillbaka i datorns barndom.

    Inställningen finns, problemet är att den inte dyker upp på dina datorer. Microsoft har några förslag, bland annat att ljusstyrkan ändras med knappar för ändamålet på tangentbordet, troligtvis en kombination bestående av Fn-tangenten plus någon till.

    Om du har en extern skärm ansluten till datorn ska det tydligen också kunna innebära att reglaget inte visas.


    vernerulrik
    Deltagare

      Fn-tangenten… Men jag har ju samma problem på mina två stationära datorer med windows 10. Var hittar jag inställningen för ljusstyrka? 

      Tidigare har ju en sådan inställning varit elementärt.

      Den inställningen brukar inte finnas på stationära datorer eftersom de har externa skärmar som i sig erbjuder inställningar för ljusstyrka. Bärbara datorernas inbyggda skärmar saknar dessa inställningsmöjligheter, det är därför som inställningen bara visas på bärbara enheter.


      vernerulrik
      Deltagare

        Hur menar Microsoft att jag ska använda Fn-tangenten på min bärbara dator?

        Fn-tangenten fungerar på ungefär samma sätt som exempelvis Ctrl- och Alt-tangenten. På den här bilden, om man håller ner fn-tangenten och trycker på F1 kommer ljusstyrkan stegvis att sjunka, medan Fn+F2 ökar ljusstyrkan.

        Det är dock inte alla tangentbord som har markeringar för detta. En av mina har till exempel inte det, men då kan jag högerklicka på batteriikonen i Meddelandefältet och välja Justera skärmens ljusstyrka. Längst ner i fönstret som öppnas finns ett reglage för ljusstyrka.

        Du kan även testa att söka efter och starta Windows mobilitetscenter, där finns det också möjlighet att justera ljusstyrkan.


        vernerulrik
        Deltagare

          Nu har jag kommit på varför jag inte kan öka ljusstyrkan på min bärbara. Windows mobilitetscenter kände jag inte till tidigare, så det är nytt för mig. Där kan jag se att ljusstyrkan på min bärbara redan står på max! En recension av min dator säger dessutom att det är en dator med dåligt ljus… (HP Pavilion). Så jag har tydligen gått på pumpen genom att köpa den här datorn för ca 1 år sedan.

          Tack för hjälpen!

          Aha, det var så det låg till. Det var ju en fasligt snöplig förklaring.

          Du kanske kan få en upplevt högre ljusstyrka om du aktiverar högkontrast? (Sök efter kontrast och starta Ändra högkontrasttema). Det kan ju inte förbättra ljusstyrkan som sådan, men den ökade kontrasten kanske kan ge det intrycket.

          Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.