Återställningsenhet

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 år, 6 månader sedan.
Skapare
alf cromnow
Åskådare

Jag har windows 10. Jag har följt beskrivningen för att skapa en återställningsenhet som funnits i två nummer av tidningen och jag har anslutit ett USB-minne på 16 GB. Det verkade gå bra att skapa en återställningsenhet. Systemfiler säkerhetskopierades men efter ganska lång tid stannade det upp och meddelandet AVBRYTER visades på skärmen som sedan stängdes av. När jag kollade USB-minnet på ”Den här datorn” visades följande uppgifter: boot, efi, sources (tomma filmappar) samt bootmgr 381 kB och bootmgr.efi 1146 kB. Det angavs också att 13,7 GB av 14,3 GB var ledigt. Kan det vara så i mitt fall att datorns BIOS inte är inställt på att boota från en USB-enhet (enl. tidn.artikeln) ? Hur går det till att göra den inställningen i så fall ?   /Alf Cw

 

För att undersöka datorns startordning behöver du gå in i datorns UEFI/BIOS och kontrollera detta. Detta innebär att du behöver trycka snabbt som rackarns på en tangent från det ögonblick du trycker på datorns strömknapp och startar datorn tills den du kommer in i UEFI/BIOS. Det kluriga är vilken tangent det är du ska trycka på, och det är olika beroende på vilken datormodell det är du har. Det brukar dock så på skärmen ett kort ögonblick när du startar datorn – de vanligaste brukar vara ESC, F2, F8 eller Del.
Väl inne i UEFI/BIOS är det tyvärr omöjligt att guida dig eftersom ett närmast oräkneligt antal olika firmware för olika datorer. Du får bläddra omkring i menyerna tills du hitta något som heter Boot order eller liknande, där kan du se i vilken ordning som enheterna räknas upp, och datorn starta upp enligt listan uppifrån och neråt.
När du är inne i UEFI/BIOS, var noga med att inte ändra några inställningar som du inte vet exakt vad det är, eftersom det finns risk att datorn inte startar eller fungerar ordentligt beroende på vad som ändras. Det är till och med potentiellt möjligt att förstöra datorn fysiskt.

Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.