Bild .png

Inte löst
Detta ämne innehåller 11 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 år, 11 månader sedan.
Skapare
beroldo
Deltagare

Har ett antal ”bilder” som jag ej kan öppna! De är helsvarta med en vit något olika stor prick i mitten! Vid tryck på ”bilden” framkommer ett nummer, mm och .png! Har försökt öppna med PNG i PC:s rekommenderade program Alternative Bic View där  PNG finns angivet, men går ej att öppna! Vad menas och hur åtgärda? Finns något annat bildprogram att öppna bilderna med? Tacksam för hjälp!

MVH Beroldo

Det första som kan vara bra att ta reda på om bilderna verkligen är hela och går att visa, eller om filerna är trasiga och att det är därför de inte kan visas. Nästan alla bildhanteringsprogram kan nämligen visa PNG, och om du använder en någorlunda modern version av Windows kan PNG-bilder även visas som ikoner direkt i operativsystemet. Du kan även testa att dra och släppa bilden till Internet Explorer för att visa de. Om du högerklickar på en bild och väljer Egenskaper, hur stor är bilden (inte i pixlar utan i kilobyte)?


beroldo
Deltagare

    Tack för svar! Har kollat bildstorleken = 4KB (4096 MB)!  Kan denna uppgift ge besked om ev åtgärd? Tack på förhand!

    Det är lite motstridiga uppgifter angående storlekarna eftersom 4 kilobyte är 0,004 megabyte och inte 4096 megabyte, men jag kan komma med ett par tumregler värda att ha i åtanke när du kollar storleken.

    Om det är 4 kilobyte som är korrekt är det antingen en extremt liten png-bild, men med tanke på bildformatet skulle jag gissa att det i själva verket inte är någon bild kvar utan enbart informationsfilen, ungefär som att ha en ikon-fil som inte leder till någon fil. Om så är fallet är filen trasig och det finns inte längre någon bild att visa.
    Om filen däremot är 4096 megabyte, med andra ord över 4 gigabyte, är det minst sagt enorm png-bild. Den skulle vara oerhört trög att arbeta med och ta en halv evighet att öppna, men det skulle fungera och visas som vilket bild som helst.

    När man tar din beskrivning av filerna och har filstorlekarna i åtanke skulle jag gissa att filerna är trasiga och bilderna försvunna. Fortsätt gärna att försöka öppna dem i olika program och håll tummarna för att det lyckas, annars är det enda du kan göra att radera filerna och lägga tillbaka bilderna från din senaste säkerhetskopia.


    beroldo
    Deltagare

      Tack för snabbt svar! Förlåt att jag skrev ”Storlek på disk” i st f bildstorlek! Bildstorlekarna rör sig om c:a 400-600 byte, vilket ju är en viss skillnad från tidigare angivna värden! Är det något i detta nya läge att göra? Tacksam för svar!

      Om de bara är 400-600 byte, då finns det tyvärr inte några bilder kvar. Då får du titta på dina säkerhetskopior tills du hittar en där filerna är större och återställa dem därifrån.


      beroldo
      Deltagare

        Tack för svar! Har just kommit på, att de svarta oöppnade bildrutorna (Nr etc) motsvarar från i kameran fortfarande kvar tidigare inlästa bilder! Med andra ord så verkar de motsvara/motverka dubbelinläsning av just tidigare inlästa bilder! Hur kommer jag ifrån dessa svarta rutor annat än att tömma kameran efter varje överföring??? Tömmer man inte kameran så blir de svarta rutorna efter hand fler och fler – och jobbiga att ta bort efter varje ny nerladdning! Programmat (Windows Fotogalleri) säger – i frågespalten – att man inte kan välja vilka bilder man vill ladda ner och heller inte välja utesluta tidigare överförda bilder! I PC-tidningen nr 9/2016 sid 8 längst ner till höger nämns Microsoft Fotogalleri – är det samma som Windows Fotogalleri? I Picasa kunde man vid nerladdning välja att utesluta tidigare nerladdade bilder! Avvaktar med intresse ev tankar och åtgärdsmöjligheter etc i anledning av ovanstående, tack!

        Det vanligaste är att man tömmer kameran när man importerar bilderna till datorn, inte enbart för att slippa dubbletter i framtiden och spara plats på kameran utan även för att undvika den här typen av problem. Den här typen av import brukar som standard omfatta samtliga bilder, vilket gör det överflödigt att välja bilder eftersom allting för över.
        Det förekommer en del versionsskillnader i fråga om Fotogalleri, men på det stora hela kan man säga att det är samma program.
        Picasa har ju som bekant blivit nedlagt, men har du undersökt Google Foton som kan kallas för uppföljaren till Picasa? Den kanske kan erbjuda de funktioner du vill ha.

        Mitt förslag, enbart baserat på vad jag skulle göra, är att konsekvent importera alla bilder från kameran och samtidigt tömma kameran. Det är i och för sig lite baserat på att det låter som att du använder en spegelreflex- eller kompaktkamera och inte en mobiltelefon. Att importera bilderna görs enklast med Windows inbyggda funktion för ändamålet.


        beroldo
        Deltagare

          Tack för uttömmande svar! Det känns inte tillfredsställande att till och från byta bildnedladdningsprogram! I PC-tidningen framkommer då och då div bildprogramförslag, det ena bättre eller ev. sämre än ett annat! Om man laddar ner i ett program – vilket som helst – kan man då räkna med att bilderna ligger kvar och går att öppna i ett annat kvarstående program – tex Windows Fotogalleriet – om inladdningsprogrammet tas bort? Känner mig ngt osäker på Google – vet aldrig när de lägger av igen – som med Picasa, som jag verkligen tyckte var intressant och bra! Det enda jag uppfattade som negativt med Picasa var, att om man ville ta bort en bild i ett visst sammanhang så sa programmet, att om samma bild fanns på andra ställen i datorn skulle också den raderas, vilket kändes farligt och drabbades jag själv av en gång! Är detta kutym i andra d:o program, så är det inte önskvärt! Själv tycker jag annars att Windows Fotogalleri fungerar bra och kanske ger en mera trygghet för att det är just Windows eller Microsoft!  Tar gärna emot fler bra synpunkter, tack!

           

          Till att börja med får vi för tydlighetens skull skilja på äpplen och päron, eller i det här fallet bildhanteringsprogram och bildtjänster.

          Bildhanteringsprogram som Fotogalleriet använder du lokalt på din dator tillsammans med bilder som ligger lokalt på din dator. Bilderna har egentligen inte någonting med programmen göra, så det går att använda flera olika program för olika ändamål. Man kan säga att det är som att du har en malla Blu-rayfilmer på skivor i bokhyllan (läs: bilder) och flera olika Blu-rayspelare (läs: bildhanteringsprogram) för att titta på filmerna – en spelare till hembion i vardagsrummet, en till köks-TV:n, en i bilen, och så vidare. Så länge du säkerhetskopierar bilderna behöver du aldrig vara orolig att du förlorar dem. Du kan även använda och avskriva program hur du vill utan att det påverkar bilderna eftersom de är helt fristående från varandra, på samma sätt som du kan skaffa och kassera Blu-rayspelare men ändå kunna titta på samma filmer på dem.

          Onlinetjänster som exempelvis Google Foton kan visserligen ha program som ligger på datorn, men det krävs att du har bilderna liggande hos onlinetjänsten, och om den försvinner kommer även bilderna att försvinna.

          Det går inte att säga vilken av lösningarna som är bäst eftersom de är bra på olika saker, så det är upp till dig att avgöra om du vill göra dig beroende av en specifik tjänst med de fördelar och nackdelar det kan innebära, eller göra allting så att säga på hemmaplan.


          beroldo
          Deltagare

            Tack för uttömmande svar! Bra att av expertis få veta allt detta för trygghetskänslan! Ibland när man läser om än det ena och än det andra programmet – bättre eller sämre -känner man sig tidvis något rådvill! Man vill ju inte belamra sin dator med ett flertal  bildprogram om skillnaden dem emellan inte är påfallande stor! Flertalet bilder har jag lagrat på dels en extern hårddisk och dels på USB-minnen! Jag får väl fortsättningsvis tömma kompaktkameran/mobiltelefonen efter varje inladdning på datorn och sedan föra över till något av externminnena!

            I ett PC-nr för en tid sedan skrev en av Era skribenter (ledarskribenten?) att han var glad för att tiden nu var på riktigt slut för användning av Floppy Disk! Jag – och flera med mig – tycker inte så! Tvärtom tycker vi, att de i många sammanhang är väldigt behändiga att använda! Inte en mass onödig information/outnyttjat utrymme etc – som ibland blir på en CD/DVD – utan man begränsar sig till vad för tillfället är behövligt – ibland t.o.m. till riktigt värdefulla  bokföringsprogram! Har aldrig missat något i samband med FloppyDisk-användning, som jag använt i minst 20-30 år fortlöpande, med revisorer som likaledes nöjda användare! Separat FloppyDisk-läsare!finns att köpa, om man inte har någon sådan i sin ordinarie dator! Detta sagt – som ett litet inlägg i

            Tack, så länge!

            Om du är nöjd med disketter får du givetvis fortsätta att använda dem. Jag skulle dock rekommendera antingen USB-minnen eller minneskort. De har uteslutande fördelar jämfört med disketter (biligare per megabyte, tåligare på alla sätt, smidigare, behöver inte någon extra hårdvara), och om de känns onödigt stora spelar det inte så stor roll med tanke på hur billiga de är. Det är inga problem att hitta ett USB-minne på 8 gigabyte för 30-40 kronor. Då gör det inte så mycket om de rymmer drygt 5500 gånger mer än en diskett. 🙂

            Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.