Filer i USB

Inte löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 år, 11 månader sedan.
Skapare
Clb3
Medlem

 

Jag har kommit åt någon inställning (Win XP) som gör att Word-filer i USB-minnen inte visas på skärmen som tidigare. Följande händer:

a)    När jag sätter i ett USB-minnet (i uttaget på datorn) visas Word-filerna direkt på skärmen i en ruta benämnd Flyttbar disk (E:). Filerna visas antingen med stor eller liten Word-ikon i anslutning till filnamnet (beroende på inställning). Härifrån kan jag alltså hämta upp filerna till skärmen. När jag sedan skall stänga ner aktuell fil klickar jag på Word-ikonen → Stäng (i övre verktygsraden) och sedan på ”Ja” om ändringar gjorts. Då stängs filen och ändringen sparas.  

b)    Om jag sedan vill öppna en annan fil i samma USB-minne klickar jag på Arkiv → Öppna (i övre verktygsraden), då visas på skärmen rutan Öppna och snett därunder till höger borde nu stå Mina Dokument,  men istället står det Flyttbar disk (E:) (USB-minnet) vilket i sig borde innebära att minnets filer visas i fältet under, men där är det  helt tomt! – För kunna hämta upp en annan fil till skärmen från USB-minnet, måste jag  ta ur USB-minnet (från datorn) och sedan sätta in det igen. Då visas filerna såsom beskrivits under a). Jag måste alltså för varje fil jag vill hämta upp till skämen ta ur minnet från datorn och sedan sätta in det.

Innan felet uppstod var gången följande: 

1)    Jag satte i USB-minnet (i uttaget på datorn) och filerna visades på skärmen som  beskrivits under a), d v s i  en ruta benämnd Flyttbar disk (E:).

2)    Denna ruta (Flyttbar disk (E:) kryssade jag bort (meddels röda krysset uppe till höger) sen klickade jag på  Arkiv → Öppna (i övre verktygsraden) då kom rutan Öppna upp på skärmen och snett därunder till höger står Mina Dokument. Därefter klickade jag på  vi lilla fyrkanten till höger om Mina Dokument  varvid det i fältet under visades olika mappar och enheter, bl a Flyttbar disk (E:) (d v s USB-minnet). När jag där klickade på Flyttbar disk (E:)  hamnade detta på den plats där det tidigare stod Mina Dokument och i  fältet under visades de i USB-minnet ingående filerna (fältet var nu alltså inte tomt, som under b). Härifrån kunde jag efter att ha stängt en fil sedan hämta upp andra (i minnet ingående) filer till skärmen utan att fysiskt röra USB- minnet. 

Fråga: vad göra för att åter få USB-minnets filer att visas på skärmen, enligt     proceduren som beskrivits ovan under 2), d v s när jag klickar:  Arkiv →  Öppna →  v(i lilla fyrkanten  till höger om Mina Dokument) → Flyttbar disk (E:) ?

 

 

Går det inte bara att dubbelklicka på i det här fallet Word-filerna i Utforskaren och låta Word öppna dem på egen hand? Eller likadant om det handlar om exempelvis bilder och andra filtyper. Eller missuppfattar jag din beskrivning att du använder Öppna i Utforskarens Fil-meny för att öppna filerna?


Clb3
Medlem

     

     

    Jag är lite osäker på hur kopplingen Word – Utforskaren fungerar, men jag uppfattar situationen, så att det i dagsläget är Word (enl punkt a) ovan) som öppnar Word-filerna (genom ett dubbel-klick på aktuell fil) via Utforskaren, här i form av  en ruta benämnd Flyttbar disk E: och att det är Word som sedan stänger filen via Word-ikonenStäng  (i Words övre verktygsrad).

    Men problemet är i sig inte att öppna filerna, utan hur.

    Om jag (idag) efter att ha öppnat och stängt en första fil i ett USB-minne enligt ovan, vill öppna en annan fil (i samma USB-minne) klickar jag på Arkiv → Öppna (i Words övre verktygsrad), då kommer Utforskaren in i bilden i form av en ruta på skärmen benämnd Öppna och därifrån kan jag klicka mig framåt tills jag kommer till Flyttbar disk (E:), men där blir det stopp. D v s USB-minnets filer visas ej, varken där i fältet under benämningen Flyttbar disk (E:) eller på skärmen (trots att minnet alltså sitter i datorn). Så för att öppna andra filer, efter den första, i samma USB-minne måste jag nu ta ur minnet från datorn och sedan sätta in det, då visas filerna på skärmen som enl ovan, i en Utforskar-ruta benämnd Flyttbar disk E:. Jag måste alltså ta ur och sätt i minnet för varje fil jag vill öppna. – Så fungerade det inte tidigare!

    Fråga 1: I enlighet med tidigare upplägg vill jag fortsatt kunna öppna den första Word-filen i ett USB-minne, genom att i Word klicka på Arkiv → Öppna (i övre verktygsraden) och då hamna i Utforskaren’s Öppna-ruta och där klicka mig fram till (i detta fall) Flyttbar disk E: som alltså skall visa minnets samtliga filer och sedan där klicka på önskad fil för visning på skärmen. Och om jag sedan vill hämta en annan fil från samma USB-minne, efter att jag stängt ned den första filen, skall jag kunna hämta en andra/ny fil (att visas på skärmen) genom att i Word klicka på  Arkiv → Öppna (i övre verktygsraden) och då komma direkt till Utforskar-rutan  benämnd Flyttbar disk E: som ju redan är ”öppnad” (och där ävenså minnets alla filer visas) och där klicka på och hämta upp en ny/annan fil till skärmen. Så fungerade det tidigare och det upplägget vill jag ha tillbaka. Hur göra för att få tillbaka detta upplägg ?  

    Fråga 2: Eftersom jag föredrar att öppna mina (i detta fall) Wordfiler, från Arkiv → Öppna (i Words övre verktygsrad) via Öppna i Utforskarens File-meny ser jag ingen poäng med att det första som händer när jag sätter i ett USB-minne i datorn, är att det kommer upp en Utforskar-ruta benämnd Flyttbar disk E:  (med minnets filer) på skärmen. – Så, hur tar man bort denna funktion? – såvida det inte finns något ytterligare syfte med att filerna  visas i denna form.

    Noterbart: i sammanhanget är att inga manuella justeringar eller dyligt förekommit som skulle kunna ha åstadkommit denna förändring. Utan jag måste i anslutning till hämtning av filer från ett USB-minne ha kommit åt någon tangent/inställning som orsakat det hela.

    /

    1. Kan det bero på att Word Öppna-dialogfönster är inställt på att visa en annan filtyp än det som Word-dokumenten använder? Under textfältet där man fyller i filnamnet på filen som ska öppnas finns en meny som bestämmer vilka filsuffix som ska visas. Om den är inställt på exempelvis *.doc och dina dokument använder *.docx (eller vice versa eller några andra filsuffix) kan det förklara varför Öppna-dialogrutan är tom.

    2. Det går att stänga av så att Windows inte autostartar/öppnar USB-minnen. Microsoft förklarar hur här: https://support.microsoft.com/sv-se/kb/967715


    Clb3
    Medlem

      1. Svar, ja. Jag förstår nu också hur felet uppstod. I samband med namngivning av någon Word-fil (i textfältet ovanför suffix-menyn), har jag hamnat i suffix-menyn och där lyckats markera något filsuffix-alternativ som saknade .doc-suffixet. Nu är detta tillrättat och det hela fungerar som tidigare.

      Tack så mycket för hjälpen.

      Skönt att det löste sig, och extra bra att du kom på varför också, sånt är alltid skönt att veta så att datorn känns aningen mindre rebellisk.

      Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.