Fönster roteras i W7

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 9 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

Jag irriteras en hel del av den sabotagefunktion i Windows 7 (jag har (x64) Ultimate) som frestar på mina nerver på följande sätt.

Jag har oftast på min stora skärm samtidigt uppe flera stycken web-sidor och dokumentsidor i Word, medan jag försöker skriva ett Word-dokument i ett annat fönster. Jag skriver snabbt och har inte blicken riktad på vad jag skriver utan på t.ex. en eller flera källor jag kan läsa i ett eller flera andra fönster. Plötsligen har en hel del av vad jag skrivit inte kommit med i mitt Word-dokument, därför att ett annat fönster lagt sig ovanpå Word-dokumentet. Någon förment ”listig” programmerare på Microsoft har tydligen räknat ut att användarna måste hjälpas med att ”rotera” sina öppna fönster så att de som är längst bak flyttas fram varje minut eller så. Kan man stänga av otyget och i så fall hur? 

Jag tror inte att det handlar om sabotage, däremot tror jag att det kan vara något program som körs i bakgrunden och spökar genom att ”ta fokus” från programmet du använder.

För att försöka förklara, kan du bara använda ett program åt gången. Om du till exempel öppnar två Word-dokument bredvid varandra kan du bara skriva i ett av dem åt gången – det dokument som är i fokus. Om du klickar på det andra dokumentet flyttar du fokus till det dokumentet, och du kan skriva i det dokumentet.

I ditt fall tror jag att du har något program som ligger i bakgrunden och med jämna mellanrum ”stjäl fokus” från programmet du använder, vilket gör att programmet plötsligt framstår som passivt tills du klickar på det.

Detta är ett typisk drag främst hos skräpprogram som ju ofta är gjorda för att ligga i bakgrunden och arbeta, men i så fall har du råkat ut för ett ganska klumpigt program som stjäl fokus. Det första jag skulle göra är att installera och köra Malwarebytes’ AnitMalware som ligger på tidningens cd, och se om det hittar några otillbörliga program som försöker gömma sig i bakgrunden.

Om du har en laptop är en annan möjlig förklaring (och som jag ofta råkar ut för när jag använder bärbara datorer), är att jag råkar peta till på pekplattan och råkar ändra fokus utan att jag märker det.

Det finns även program som automatiskt ändrar fokus så att det alltid ligger på det programfönster där muspekaren finns. Det är dock program som man behöver installera själv, så det tror jag inte är aktuellt i det här fallet. 


wolvesdancin
Deltagare

    Tolkningen av vad jag har skrivit återger inte hur jag har tänkt. När jag t.ex. skriver att ‘mina tunga kängor saboterade min möjlighet att vinna loppet’ så har det en innebörd på standardsvenska som ligger långtifrån sabotage. Sabotage används alltså som metafor. Användandet av metaforer vittnar om en bra språkbehandling.

    Nå, för att uttrycka mig platt och utan ‘konstigheter’ så kan jag sitta och titta passivt på datorskärmen och där händer då att med ett intervall så lägger sig plötsligt ett fönster framför ett annat fönster och skymmer det. Jag kan alltså inte längre klicka på det skymda fönstret utan att först hitta ett hörn av det som jag kan klicka på. Jag kan alltså inte under särskilt lång stund ha flera fönster öppna i en viss av mig bestämd ordning förrän mitt W7 gjort rena röran av den ordningen. Och jodå, jag har tänkt på möjligheten med ‘osynliga’ skräpprogram, men jag kör hela tiden i bakgrunden IOBit Malware Fighter PRO utan att få någon träff. D.v.s. programmet säger ‘Your PC is Secure’.

    Det är något annat som är fel. På dig verkar det nämligen inte som om den här effekten jag beskrivit skulle vara avsiktlig av programmakarna.  

    Om det växlar fönster när du bara sitter och tittar, då är det minst sagt troligt att det är ett program som ställer till det. Växlar det alltid till samma programfönster (eller rättare sagt alltid det som är längst bak som du beskriv), eller verkar det ske slumpartat?

    Det du skulle kunna göra är att starta datorn i felsäkert läge och köra en komplett sökning med IOBit Malware Fighter PRO därifrån, för att eliminera risken att skräpprogram startas aktivt kamouflerar sig för antimalware-program. Du kan även testa med andra animalwareprogram, det finns trots allt inget program som hittar precis allt.

    Uppträder datorn likadant även om du inte har en enda webbläsare startad? Det skulle kunna ske en fokusväxling om en webbläsare öppnar ett dolt popup-fönster (då växlar fokus till det popup-fönstret trots att det inte syns), men det framstår som att datorn växlar utan anledning. Om du kan ha flera program startade utan att något händer när du inte har någon webbläsare startad, då borde vi ha spårat problemet till en webbläsare.

    Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.