Förfarandefrågor

Inte löst
Detta ämne innehåller 7 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 8 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

Jag har en dator med ASUS Z77-mobo och som OS Win 7 (x64) Ultimate som installerats på en 500 GB Samsung SSD.
För inte så länge sedan kunde jag göra ett val av om OS skulle optimeras i ena eller andra riktningen, och jag valde då en inställning som bl.a innebar att texten på min digitala Samsung-skärm blev tunnare och svårare att se. Jag har via Kobtrollpanelen ändrat vissa inställningar som åter gjort texten lättare att läsa, men då försvann den skrivbordsgadget (klocka) som jag installerat på skrivbordet. Den vägrar att låta sig återinstalleras så jag måste upphäva den senaste ändringarna av läsbarheten. Jag kan inte hitta tillbaka till den optimeringsinställning för OS genom vilken bl.a. texten på min digitala Samsung-skärm blev tunnare och svårare att se. Kan jag få lotshjälp dit?

Detsamma gäller hur man kommer åt inställningarna på storleken av diskutrymmet för återställningspunkterna. Kan det utrymmet förläggas på en annan disk än systemdisken C: och ändå innefatta återställningar för systemdisken?

Sist men inte minst har jag märkt hur instabilt ett OS kan bli av att man med ett så gammalt mobo att det på asken det låg i står ”Windows 7 ready” och man installerar Win 7 (x64) på den ena av två SSD om 240 GB, samt installerar de flesta program på den andra SSD:n. Och har CPU:n AMD Athlonx2 samt grafikkortet Radeon HD 6450 och en gammal HP-skrivare C6380 som är USB-ansluten till datorn. Detta sammelsurium av gammalt och nytt verkar efter installationen av Nero 2014 ge upphov olika fel i registret som ger felmeddelanden som inte alls tycks relevanta för felet. Något som ju var särdeles vanligt med tidigare Windows-OS före XP. I modernare datorer ska det ju inte vara problematiskt att använda flera SSD-enheter ens om de är av olika fabrikat och olika storlek. Ligger det något i det jag säger?

Nästnäst sista frågan är som följer: det förefaller mig som om två SSD-enheter av helst samma fabrikat och med samma typbeteckning problemfritt kan köras i RAID 0. Men kan man utan problem göra två SSD-enheter av olika fabrikat och kapacitet till dynamiska diskar som tillsamman skapar en disklänkad volym skapad av utrymmet på de två dynamiska SSD-enheterna?

Näst sista frågan: kan man använda en dynamisk SSD-enhet för att på den installera programvara som t.ex. Nero 2014?

Sista frågan: Som underlag för min fråga vill jag tillägga att jag vet att när det gäller HDD-enheter, så går det inte att återställa en dynamisk HDD till enkel utan att radera alla data och partitionera om den på nytt. Det är den metod Microsoft rekommenderar – att säkerhetskopiera allt innehåll, göra om disken och sedan kopiera tillbaka informationen. Gäller detta även SSD-enheter?     

Läsbarheten
Jag är lite osäker på vilket inställning det är du syftar på, men om det inte är någon samsungspecifik eller samsungspecifikt program, kanske det är följande:
1. Tryck på Start-knappen och sök efter Hjälpmedelscenter.
2. I rutan som dyker upp finns en bit ner alternativet Gör informationen på skärmen lättare att se.
Är det den funktionen du tänker på?

Återställningspunkter
1. Klicka på Start-knappen, högerklicka på Dator och välj Egenskaper.
2. Klicka på Avancerade systeminställningar till vänster i fönstret som dyker upp.
3. Klicka på fliken Systemskydd följt av knappen Konfigurera. Där kan du ställa in hur mycket utrymme som ska användas för att lagra återställningspunkter. Däremot kan dessa inte sparas på någon annan partition än den där återställningspunkterna finns. Alla partitioner har nämligen sina egna inställningar för återställningspunkter, så återställningspunkter för C-partitionen lagrad automatiskt och oåterkalleligt på C, D-partitionens på D och så vidare.

Sammelsurium
Om det kommer felmeddelanden som registerfel efter att du installerade Nero 2014 tror jag snarast att problemet ligger med Nero. Moderkortet klarar Windows 7, SSD klarar garanterat Windows 7, Radeon 6450 och HP C6380 har drivrutiner för Windows 7. Inget av det du räknat upp är så gammalt att det inte ska fungera med Windows 7.

SSD Raid 0
I teorin ska det fungera att lägga ihop två stycken SSD, även av olika fabrikat, i RAID. I praktiken kan det däremot dyka upp en rad olika problem som egentligen inte borde finnas. Bara för att tillverkarna säger att något ska fungera kan ju verkligheten vara en helt annan. SSD är betydligt mer komplexa än vanliga hårddiskar angående vilka tekniker de använder på styrkorten, olika hastigheter, olika protokoll och gränssnitt, men mera. Det ska som sagt fungera, men rent krasst skulle jag säga att du gör det på egen risk med vetskapen att RAID:en kan haverera (fast den inte borde).
Samma sak gäller för övrigt om du hade tänkt att testa RAID 1, JBOD och andra varianter.

Installera program på dynamisk SSD
Det borde fungera utmärkt, en dynamisk disk är annorlunda konfigurerad än en standard- eller GPT-disk, men funktionen är på det stora hela densamma när det gäller lagring och installation.

SSD från dynamisk till standard
Det stämmer, det gäller även SSD. Enkelt uttryckt kan man inte ”gå tillbaka” från en dynamisk disk till standard oavsett vilken typ av enhet det är.

 


wolvesdancin
Deltagare

    Du föreslår att jag kanske tänker på följande funktion:

    1. Tryck på Start-knappen och sök efter Hjälpmedelscenter.
    2. I rutan som dyker upp finns en bit ner alternativet Gör informationen på skärmen lättare att se.

    Nej, det är den jag testade men som hindrar installation av gadgets.

    Den funktion jag tänker på avser inställningen av datorns prestanda. Jag valde maximeringen av de prestanda som kan utvinnas ur min Win 7 Ultimate på bekostnad av vissa andra funktioner. Ultimate-editionen har ju största antalet prestanda medan Home-editionen är mer avskalad. Alternativen till maxandet av Win 7:s prestanda är visst två eller tre stycken om jag nu minns rätt. Det finns en annan prestandamaxning som jag inte tänker på, och som ställs in via programmet Samsung Magician eftersom jag har en Samsung SSD i den dator där jag gjort misstaget att prestandamaxa dess OS.

    Får jag dessutom be dig om ett förtydligande. I den andra datorn, den som uppvisar tecken på bristande stabilitet, har jag två SSD. På SSD nummer 2 är avsedd att fungera som program-disk. Fungerar den fullgott som sådan disk även sedan den gjorts om till dynamisk SSD?

    Det finns en rad olika ställen där man kan justera datorns prestanda, bland annat med Energialternativ och Justera Windows utseende och prestanda, men ingen av dessa har någon speciell påverkan på textens utseende och än mindre på Gadget-funktionalitet. Det låter som att det handlar om något program som medföljde skärmen som gör att man kan anpassa Windows specifik för Samsung-skärmar.

     

    Ja, du kan installera program på en dynamisk SSD. Däremot är det inte någon bra idé att konvertera SSD:n till dynamisk om du inte har planera på att inkludera den i RAID eller spanning.


    wolvesdancin
    Deltagare

      Med din hjälp fann jag vägen till valet av vilka prestanda hos Win 7 jag vill ha:

      1. Klicka på Start-knappen, högerklicka på Dator och välj Egenskaper.
      2. Klicka på Avancerade systeminställningar till vänster i fönstret som dyker upp.

      Mitt OS är en engelsk version.

      3. Från System properties går jag till Performance Options (=Prestanda).

      4. Där väljer jag fliken Visual Effects (= ung. Visuella effekter)

      5. Där finns 4 alternativ: a) Låt Windows välja vad som är bäst för min dator; b) Justera för bästa visuell prestation; c) Justera för maxad prestation; d) Custom d.v.s. egna inställningar.

      5. Välj därefter fliken Advanced

      Under den fliken kan du välja mellan

      Adjust for best performance of:

      A. Programs
      B. Background services 

      Jag har valt alternativet ”Programs”

      Jag har 32GB RAM-minne i datorn. Ser nu att sammanlagda storleken av Paging file
      för samtliga diskar är 32GB (32713MB).

      Varför har datorn valt en så stor Paging file? 

      Det är bra att du har valt Programs, det passar bäst för vanliga hemdatorer. Background Services passar bättre om man ska ha datorn som en server.

       

      En gammal tumregel från den tiden då datorer inte hade speciellt mycket arbetsminne (RAM) var att Paging File, som fungerar som en slags virtuellt minne, skulle vara 100-150 procent av storleken på arbetsminnet. I takt med att datorer har fått ohyggligt mycket mer minne är det inte lika viktigt längre, men tumregeln ”lever kvar”. Som standard justerar Windows själv storleken på det virtuella minnet, vilket är smidigast och fungerar bäst.


      larsgeve
      Åskådare

        Jag har Windows 8 med Classic Shell, men får ofta påminnelser om 8.1. Finnsa det ingen uppdatering på skiva? Det borde ju ta kortare tid.

        Måste man avinstallera Classic Shell när jag installerar 8.1?

        Beroende på om man kör 32- eller 64-bitarsversionen av Windows 8 är nedladdningen antingen drygt 3 gigabyte (32-bitars) eller 3,85 gigabyte (64-bitars), så den är visserligen ganska stor nedladdningen är väldigt smidig. Det finns ingen information på Microsofts webbplats om det går att köpa en skiva med enbart uppdateringen, men du kan testa att ta kontakt med Microsofts supportavdelning och se om de kan lösa det (http://support.microsoft.com/contactus/).

        Enligt tillverkaren Classic Shell fungerar programmet med Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1. (http://www.classicshell.net).

        Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.